مجله تاپ‌ناز‌

دلیل بالا بودن پرولاکتین خون چیست و روش های درمانی آن چیست؟

دلیل بالا بودن پرولاکتین خون چیست و روش های درمانی آن چیست؟

پرولاکتین نوعی هورمون پروتئینی است، که در غده هیپوفیر به وسیله سلول های لاکتوتروف در قسمت پیشین این غده ترشح می شود. بالا بودن پرولاکتین در بدن باعث بروز مشکلات جدی می شود، در این مطلب به دلیل بالا بودن پرولاکتین و روش های درمان آن می پردازیم.

هورمون پرولاکتین در انسان، هورمونی رای سلامت باروری در خانم ها و آقایان است و باعث تولید شیر در سینه زنان می شود. حداکثر ترشح پرولاکتین در خواب و حداقل ترشح آن در روز بین ساعت 10 تا 12 است. بالا بودن مقدار پرولاکتین با انجام آزمایشات توسط پزشک مشخص می شود. افرادی که به بیماری هایپرپرولاکتینوما مبتلا هستند دارای علائمی هستند که در این مطلب به آنها اشاره می کنیم.

دلیل بالا بودن پرولاکتین چیست؟

ترشح بیش از حد پرولاکتین به دلیل توموری غیر سرطانی در غده هیپوفیز، باعث بروز علائمی در خانم ها و آقایان می شود. این علائم در خانم ها ممکن است به صورت ترشح شیر از سینه در دوران غیر از دوران شیردهی یا زایمان، نقص در بینایی، سردرد بی دلیل، درد و ناراحتی در هنگام برقراری رابطه جنسی، رشد غیر طبیعی موهای صورت و بدت و قاعدگی نامنظم بروز کند. همچنین برای مردان به صورت ناتوانی جنسی ( اختلال نعوظ )، سردردهای بدون دلیل، فقدان غیر عادی مو در بدن و صورت و نقص در بینایی است. همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم. برای تشخیص نهایی بالا بودن پرولاکتین باید آزمایش انجام شود.

انجام این آزمایش هم مانند آزمایش خون است و افراد باید پیش از انجام این آزمایش، پزشک را نسبت به مصرف داروهایی که باعث کندی انعقاد خون می شوند مانند آسپرین و وارفارین مطلع کنند. بعد از انجام این آزمایش، اگر میزان پرولاکتین طبیعی باشد، یعی مقدار آن برای زنان باردار باید بین 34 تا 386 نانوگرن بر میلی لیتر، خانم های غیر بادرار کمتر از 25 میلی لیتر و در آقایان کمتر از 15 نانوگرم بر میلی لیتر باشد و اگر مقدار پرولاکتین پایین تر از حد نرمال باشد، نگران کننده نیست. اگر این مقدار بیشتر از حد طبیعی باشد، قرد مبتلا به بیماری هایپرپرولاکتینوما می شود، که باید برای درمان آن اقدام کند.

 

درمان بیماری هایپرپرولاکتینوما

بالا بودن پرولاکتین یا هایپر پرولاکتینمی بیماری نسبتا شایع است، که باعث اختلال جنسی در آقایان و اختلال در عادت ماهیانه زنان و ناباروری می شود، پس برای درمان آن پزشک با توجه به وضعیت بیمار، ممکن است داروهایی مانند آگونیست های دوپامین که شامل کابروگولین، بروموکریپتین و … را تجویز کند. زیرا آگونیست‌های دوپامین شامل ترکیباتی برای تحریک دوپامین در بدن می شوند. البته عوارض جانبی کابروگولین نسبت به بروموکریپتین بسیار کمتر می باشد و با مشورت با پزشک و تایید او می توان به جای بروموکریپتین از داروی کابروگولین استفاده کرد.

در صورتی که فرد بیمار نسبت به این داروها واکنش مثبت نداشته باشد، ممکن است از سمت پزشک برای فرد بیمار رادیوتراپی تجویز شود و یا اینکه بیمار به منظور درمان نیاز به جراحی داشته باشد و جراحی برای تنظیم طبیعی سطح پرولاکتین در بدن از قسمت بالای جمجمه و یا از طریق بینی انجام گردد.

مصرف مکمل های غذایی حاوی ویتامین های E و B6، کاهش میزان ورزش های سنگین، نپوشیدن لباس هایی که به قفسه سینه فشار وارد می کنند و یا نوک سینه را تحریک می کنند، تغییر دادن رژیم غذایی و کم کردن میزان استرس از دیگر روش های درمان بیماری هایپر پرولاکتینمی و کاهش سطح پرولاکتین می باشد. افراد برای مصرف مکمل غذایی باید با پزشک مشورت کنند.

 

دلیل بیماری هایپرپرولاکتینوما چیست؟

دلیل بالا بودن پرولاکتین ممکن است به دلیل کم کاری غده تیروئید، بیماری های کلیوی و کبدی و بی اشتهایی عصبی باشد. مصرف بعضی از داروهای خاص مانند ریسپریدون، هالوپریدول و متاکلوپرامید هم باعث افزایش سطح پرولاکتین می شوند. مصرف رازیانه، شنبلیله و شبدر قرمز هم باعث افزایش پرولاکتین می شوند و حتی عواملی مانند استرس و انجام فعالیت های ورزشی شدید، ناراحتی های خفیف و کاهش قند خون هم باعث تحریک ترشح هورمون پرولاکتین می شوند.

مطالب مشابه را ببینید!