آتشفشان های شگفت انگیز دنیا
در این مطلب آتشفشان های معروف و شگفت انگیز دنیا را معرفی می کنیم که بسیار زیبا هم هستند.
آتشفشان ها از دیرباز منبعی از افسانه ها و اسطوره ها بوده اند. از نظر فرهنگ های باستانی، قدرت آتشفشان ها را تنها می توان به عنوان اقدامات خدایان یا الهه ها توضیح داد.
حالا ما می دانیم که آتش فشان ها در حقیقت نتیجه حرکت های تکتونیک پوسته زمین به وجود می آیند. با اینکه ما شیوه عملکرد درونی آن ها را می دانیم، ولی آتشفشان ها هنوز هم نمایانگر نیرویی از طبیعت هستند که می تواند ارعاب آور و گیج کننده باشد.
در این مطلب، شگفت انگیزترین آتشفشان های جهان را معرفی می کنیم.
12. کوه یاسور (Mount Yasur)
کوه یاسور با ارتفاع 361 متری بالای سطح دریا آتشفشانی فعال در جزیره تانا در کشور وانواتو در اقیانوس آرام است. از قرار معلوم درخشش این آتشفشان ناخدا جیمز کوک را در اولین سفر اروپایی اش به این جزیره در سال 1774 به خود جذب کرد. این یکی از آسان ترین آتشفشان های فعال در جهان از نظر دسترسی است. هر کسی می تواند بالا رود و به شکم آتشین آن نگاهی بیندازد. فوران های آن همراه با آتش و گوگرد و گدازه معمولاً چند دفعه در هر ساعت رخ می دهد.
کوتوپاکسی دومین قله بلند در اکوادور است، به طوری که ارتفاع آن به 5897 متر می رسد. آتشفشان آن یکی از معدود یخچال های طبیعی در جهان را دارد، که در ارتفاع 5000 متری آغاز می شود. این آتشفشان به آسانی از شهر کیتو پایتخت اکوادور قابل مشاهده است. کوتوپاکسی با بیش از 50 فوران از سال 1738 یکی از مرتفع ترین آتشفشان های فعال در جهان است. خطر اصلی فوران بزرگ از کوتوپاکسی، جریان یخ از یخچال های طبیعی آن خواهد بود.
10. کوه برومو (Mount Bromo)
قله برومو در ارتفاع 2329 متری آتشفشانی فعال و بخشی از توده کوه تنگر در جاوه شرقی در اندونزی است. این قله بلندترین نقطه توده کوه نیست، ولی معروف ترین آن است. این منطقه یکی از پربازدیدترین جاذبه های گردشگری در جاوه است. از دهانه آتشفشان مرتباً دود گوگردی سفید رنگ بیرون می آید. این آتشفشان به وسیله شن های ریز آتشفشانی معروف به «دریای شن» احاطه شده است. اثر کلی آن به شکل عجیبی غیر معمول است، به ویژه وقتی آن را با دره سبز و باشکوه در اطراف توده کوه تنگر مقایسه کنیم.
کراکاتوا جزیره ای آتشفشانی بین جاوه و سوماترا در
اندونزی است. فوران کوه کراکاتوا در 26 و 27 آگوست 1883 یکی از شدیدترین حادثه های آتشفشانی در تاریخ مدرن و ثبت شده بود. این فوران معادل با 200 مگاتن تیانتی (حدود 13000 برابر خروجی هسته ای بمب اتمی که هیروشیما را نابود کرد) بود.
این انفجار عظیم حتی تا 3110 کیلومتر آن طرف تر در شهر پرث در غرب استرالیا نیز شنیده شد. در سال 1927، فوران های این آتشفشان موجب شد جزیره آناک کراکاتوا (به معنای فرزند کراکاتوا) از آب بیرون آید، و این جزیره آتشفشانی با نرخ متوسط 7 متر در سال همچنان در حال پدیدار شدن است. آخرین فوران آناک در آپریل 2008 شروع شد و امروز نیز همچنان در حال ادامه است.
8. آتشفشان آرنال (Arenal Volcano)
آتشفشان آرنال فعال ترین آتشفشان کاستاریکا است که در 90 کیلومتری شمال غرب سن خوزه پایتخت این کشور قرار دارد. آتشفشان آرنال در ارتفاع 1657 متری سطح دریا و در بالای دریاچه آرنال قرار دارد. از لحاظ زمین شناسی، آتشفشان جوانی به شمار می رود و سن آن کمتر از 3000 سال تخمین زده می شود. در سال 1968، آرنال فورانی داشت و دهکده کوچک تاباکون را نابود کرد. به دلیل آن فوران، سه دهانه دیگر در کناره های غربی آن ایجاد شدند ولی تنها یکی از آن ها هنوز هم وجود دارد.
کوه اتنا دومین آتشفشان فعال بزرگ در اروپا است که هم اکنون 3329 متر ارتفاع دارد، هر چند ارتفاع آن با فوران قله ها تغییر می کند. این کوه در حال حاضر 21 متر کوتاه تر از ارتفاع آن در سال 1981 است. اتنا در ساحل شرقی سیسیل ایتالیا قرار دارد و خاک های آتشفشانی حاصلخیز آن از کشاورزی گسترده حمایت می کند، به طوری که باغ ها و تاکستان های انگور در دامنه های پایین تر کوه و جلگه وسیع کاتانیا در جنوب فراوان هستند.
6. آتشفشان اوسورنو (Osorno Volcano)
کوه آتشفشان اوسورنو آتشفشان چینه ای مخروطی شکل 2652 متری است که در ناحیه لوس لاگوس شیلی قرار دارد. این کوه در ساحل جنوب شرقی دریاچه لانکویهوئه قرار گرفته و همچنین بر فراز دریاچه تودوس لوس سانتوس ایستاده است. اوسورنو در جهان به عنوان نمادی از مناظر طبیعی محلی شناخته می شود، و به خاطر شباهت ظاهری آن به فیجی مورد توجه قرار دارد. اوسورنو یکی از فعال ترین آتشفشان های رشته کوه های جنوبی آند در شیلی است، به طوری که 11 فوران تاریخی بین سال های 1575 تا 1869 ثبت شده است. جریان های گدازه ای که در اثر این فوران ها ایجاد شدند به هر دو دریاچه لانکویهوئه و تودوس لوس سانتوس رسیدند.
5. کوه وزوو (Mount Vesuvius)
کوه وزوو بیش از همه به خاطر فوران آن در سال 79 پس از میلاد شناخته می شود که منجر به تخریب دو شهر پمپئی و هرکولانیوم و مرگ بین 10 هزار تا 25 هزار نفر شد. از آن زمان، این کوه چندین بار فوران کرده و امروزه به خاطر جمعیت 3 میلیون نفری که در نزدیکی آن زندگی می کنند، یکی از خطرناک ترین آتشفشان ها در جهان به شمار می رود. ارتفاع قله اصلی بارها به خاطر فوران ها تغییر کرده ولی در حال حاضر 1281 متر است.
کیلاویا متأخرترین آتشفشان از مجموعه آتشفشان هایی است که مجمع الجزایر هاوایی را ایجاد کرده است. کیلاویا آتشفشان سپری صاف و بسیار کم ارتفاعی است که از لحاظ ویژگی ها تفاوت زیادی با قله های مرتفع و شیب دار آتشفشان های چینه ای دارد. کیلاویا یکی از فعال ترین آتشفشان ها روی زمین است و منبعی ارزشمند برای آتشفشان شناسان به شمار می آید. 33 فوران از سال 1952 رخ داده است، به جز فوران کنونی آن که از تاریخ 3 ژانویه 1983 آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
کوه فیجی با ارتفاع 3776 متری مرتفع ترین کوهستان در
ژاپن است. قله مخروطی کاملاً متقارن آن نمادی معروف از ژاپن است و مرتباً در هنر و عکاسی به تصویر کشیده می شود، ضمن اینکه گردشگران و کوهنوردان نیز از آن بازدید می کنند. کوه فیجی هم اکنون به عنوان آتشفشانی فعال با احتمال کم فوران طبقه بندی می شود. آخرین فوران ثبت شده در سال 1708 اتفاق افتاد. کوه فیجی جاذبه توریستی پرطرفداری است و هر سال حدود 200 هزار نفر از آن صعود می کنند، که 30 درصد آن خارجی ها هستند. صعود به این قله می تواند بین سه تا هشت ساعت طول بکشد، و پایین آمدن از آن بین دو تا پنج ساعت زمان می برد.
2. آتشفشان مایون (Mayon Volcano)
آتشفشان مایون به خاطر شکل تقریباً کامل مخروطی آن به عنوان «مخروط کامل» مشهور است. دامنه های بالایی این آتشفشان شگفت انگیز دارای شیبی به طور متوسط بین 35 تا 40 درجه هستند و دهانه کوچکی در قله آن قرار دارد.
اطراف آن شامل لایه هایی از گدازه و دیگر مواد آتشفشانی است. مایون فعال ترین آتشفشان بین آتشفشان های فعال در فیلیپین است، به طوری که در 400 سال گذشته بیش از 49 بار فوران کرده است. مخرب ترین فوران مایون در تاریخ 1 فوریه 1814 اتفاق افتاد که شهرهای اطراف را با صخره های آتشفشانی بمباران کرد و باعث مرگ 2200 نفر شد.
1. قله کیلیمانجارو (Mount Kilimanjaro)
قله کیلیمانجارو در حال حاضر آتشفشان چینه ای غیر فعالی در شمال شرقی تانزانیا نزدیک به مرز کنیا است. در ارتفاع 5892 متری بالاتر از سطح دریا، کیلیمانجارو مرتفع ترین قله آtریقا و مرتفع ترین کوه تکی جهان است. به همین دلیل (و همچنین صعود نسبتاً آسان به آن)، کیلیمانجارو مقصدی مهم برای کوهنوردان و کوهپیمایان از سراسر جهان شده است. با اینکه قله کیلیمانجارو نزدیک به استوا واقع شده، ولی به عنوان کوه دارای قله پوشیده از برف بر فراز گرم دشت های وسیع شناخته می شود. البته در سال های اخیر کاهش یخچال های طبیعی در نوک کوه مشاهده شده است.