بیمه بیکاری؛ نحوه دریافت بیمه بیکاری و شرایط دریافت
کسی که بیکار شده و بخواهد از مزایای بیمه بیکاری استفاده کند باید از مراحل دریافت بیمه بیکاری اطلاع داشته باشد و آنها را دقیق و به دقت انجام دهد. این فرد باید شرایط فرد بیمه شده را بداند و در صورت عدم اشتغال از آن آگاهی داشته باشد. کسی که می خواهد بیمه بیکاری دریافت کند باید حداثل 12 تا 24 ماه حق پرداختی بیمه داشته باشد.
از نظر قانون بیمه بیکاری، فرد بیکاری به کسی می گویند که به اراده خودش بیکار نشده است و آماده به کار است ولی شرایط به گونه ای شده ست که فعلا به دلایل حوادث مختلف مانند، سیل، جنگ، زلزله و آتش سوزی، تصادف و یا مواردی مانند اینها نمی تواند کار کند.
در این نوشتار در مورد مراحل دریافت بیمه بیکاری به شما می گوییم. عزیزانی که می خواهند در مورد شرایط و مراحل بیمه بیکاری بدانند لازم است که این مطلب را بخوانند.
مراحل دریافت بیمه بیکاری برای فرد بیکار شده
هر فردی ممکن است در طول عمر کاری اش برای مدتی خاص از کار بیکار شود و گاهی به اراده خود فرد نیست. در این مدت فرد به خرج و مخارج احتیاج دارد تا مجدد به سر کار بازگردد. اگر فرد بیمه داشته باشد می تواند از مزایای بیمه بیکاری بهره مند شود. برای دریافت بیمه بیکاری لازم است که یک سری کارها را انجام دهید و مراحلی را طی کنید.
فرد ابتدا باید از یک سری شرایط خبر داشته باشد. اول اینکه باید بداند فرد دارای بیمه باید 12 تا 24 ماه حق بیمه را پرداخت کرده باشد. علاوه بر این باید حداکثر 30 روز از مدت بیکاری او گذشته باشد و بعد اعلام بیکاری کند.
مطلب مشابه: شرایط بیمه اختیاری (مشاغل آزاد) سازمان تامین اجتماعی
فرد برای دریافت بیمه بیکاری مدارک مورد نیاز را آماده کند و به اداره بیمه ای که در آن ثبت نام کرده است باید مراجعه کند و این مدارک را به همراه داشته باشد :
- اصل قرارداد کار یکسال آخر با کپی
- ۴ قطعه عکس ۴*۳ جدید
- اصل مدرک تحصیلی یا مدرک فنی و کپی آن
- شناسنامه و کپی کلیه ی صفحات شناسنامه
- کارت ملی و کپی آن
- اصل گواهی کار از شرکت و کپی
- برای آقایان ارائه اصل کارت پایان خدمت و کپی آن لازم است.
- کپی صفحه اول دفترچه
اداره برای فرد بیکار شده یک ساعت از یک روز خاص را تعیین می کند که باید همان ساعت و روز به اداره بروید و با ارائه اسکن کارت ملی و اثر انگشت حضور خود را اعلام کنید.
بعد از طی کردن مراحل دریافت بیمه بیکاری اداره در صورت بررسی وضعیت بیکاری فرد به او اعلام می کند استحقاق دریافت بیمه بیکاری را دارد و یا خیر.
میزان حقوق بیمه بیکاری برای افراد مجرد و متاهل متفاوت است و همچنین مدت زمانی که حق بیمه پرداخت کرده اند نقش مهمی در تعیین میزان حق بیمه بیکاری دریافتی خواهد داشت.
همچنین بخوانید: روش گرفتن سوابق بیمه تامین اجتماعی از اینترنت
چطور بفهمیم بیمه بیکاری قطع شده؟
چنانچه بیمه بیکاری قطع شده باشد، این موضوع را می توان از روش های مختلف متوجه شد و اطلاع رسانی می شود. اطلاع رسانی می تواند از طریق تلفن، پست یا پیاک صورت گیرد. می توانید با سازمان بیمه بیکاری محل سکونت خود تماس بگیرید و از وضعیت بیمه خود مطلع گردید.
قطع بیمه پس از بازرسی
کارشناسان بیمه می توانند به صورت سر زده به محل کار یا محل زندگی فرد بروند و حضور و غیاب را انجام دهند تا اطمینان حاصل شود که فرد در شغر دیگری مشغول به کار نیست. همچنان کارشناسان برای اطمینان از عدم اشتغال متقاضی، از سیستم حضور و غیاب بیمه بیکاری استفاده میکنند تا همه چیز دقیق انجام شود. بنابراین حداقل فاصله زمانی بین هر بازدید، یک هفته است و فواصل زمانی کوتاهتر مجاز نیست.
به طور معمول، بازرسان به صورت ماهانه حضور مییابند. بنابراین اگر بازدید شما به صورت هفتگی بوده است، به احتمال زیاد کارشناسان این اداره به داشتن شغل مخفی و همچنین استفاده از مقرری بیمه بیکاری مشکوک شدهاند. بنابراین اگر بازرسی تشخیص دهد که شما شاغل هستید یا حقیقت را نگفتهاید، ممکن است بیمه بیکاری شما قطع شود.
پیگیری قطع بیمه بیکاری
همانطور که عنوان کردیم، قطع بیمه بیکاری به چند روش به فرد اطلاع داده میشود. اگر شما مطمئن هستید که بیمه شما قطع شده است، باید به اداره بیمه محل زندگی خود مراجعه کنید و با ارائه مستندات، برای درخواست تجدید بیمه اقدامات لازم را انجام دهید. این مستندات شامل اطلاعات شخصی، شرح شغل، گواهی کارکرد و درآمد، کارت ملی و شناسنامه میشود. همچنین برای جلوگیری از قطع مجدد بیمه بیکاری، باید مراحل درخواست تمدید بیمه را به طور کامل دنبال کنید.
درخواست قطع بیمه بیماری
اگر فرد اشتغال مجدد خود را اعلام نکند و در حین داشتن کار جدید همچنان بیمه بیکاری خود را دریافت کند، ممکن است بازرسان متوجه این موضوع شوند. در این صورت بیمه بیکاری فرد قطع میشود و باید مقرری دریافتی از زمان اشتغال را به تامین اجتماعی برگرداند. بنابراین هر زمان که دوباره مشغول به کار شدید، حتما به صورت حضوری به اداره بیمه محل سکونت خود مراجعه کنید و برای قطع بیمه درخواست بدهید.
آیا کار در اسنپ باعث قطع بیمه بیکاری میشود؟
در سالهای اخیر افراد زیادی کار در اسنپ را به عنوان شغل دوم انتخاب کردهاند و ممکن است در مورد مسائل بیمهای خود دچار ابهام شوند؛ یکی از این موارد، به بیمه بیکاری مرتبط است. با توجه به اینکه كار در پلتفرم اسنب جزو اشتغال قانونی به حساب میآید، بنابراین با کار کردن در آن بیمه بیکاری شما قطع میشود.
نامه اعتراض به قطع بیمه بیکاری
اگر هیچ کدام از دلایل قطع بیمه بیکاری در مورد شما صادق نبود، نگران نباشید. بازرس بيمه ممكن است به دلايل مختلف اقدام به قطع مقرری کند. معمولا بازرس در بازههای زمانی مختلف به جلوی درب خانه فرد میرود و در صورت نبود متقاضی، تصمیم به قطع بیمه میگیرد. با این حال، امکان اعتراض در مورد قطع بیمه بیکاری شما وجود دارد. در آیین نامه اجرایی قانون بیمه بیکاری، عنوان شده است که در صورت اعتراض کارگر نسبت به قطع بیمه، سازمان تامین اجتماعی باید مراتب را بررسی و نظر نهایی را اعلام کند. نظر واحد کار و امور اجتماعی قطعی است و باید اجرا شود.
البته گاهی افراد با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی میتوانند وضعیت برقراری مجدد بیمه خود را بررسی کنند؛ ولی اگر این امکانپذیر نبود یا اداره بیمه با درخواست آنها موافقت نکرد، فرد باید یک نامه اعتراض بنویسد و در آن مستندات لازم را ضمیمه کند. در واقع، فرد باید شکایت خود را از اداره بیمه به دیوان عدالت اداری ارائه دهد. در این صورت بهتر است که با یک کارشناسان مشورت کنید تا متن اعتراض شما اصولی نوشته شود.
منبع: ازکی