پروتئین آلبومین چیست و در چه مواد غذایی این نوع پروتئین یافت می شود؟
آلبومین (ریشه لاتین:آلبوس بمعنی سفید) عموماً به گروهی از پروتئینهای محلول در آب گفته می شود اما در بدن انسان از نظر کاربرد و مقدار یکی از مهمترین پروتئین های درون پلاسما بوده و جزو پروتئین هایی است که گلیکوزیله نمی شود.
آلبومین نحوه مصرف و تاثیرات آلبومین
عموماً “آلبومین” به گروهی از پروتئینهای محلول در آب گفته می شود اما در بدن انسان از نظر کاربرد و مقدار یکی از مهمترین پروتئین های درون پلاسما بوده و جزو پروتئین هایی است که گلیکوزیله نمی شود. غلظت آلبومین موجود در خون انسان حدود 3/6–5/2 گرم بر دسی لیتر است و این مقدار درصورت نیاز بدن تا دوبرابر نیز افزایش می یابد و میزان سنتز روزانه آن به طور تقریبی 140 گرم می باشد. آلبومین در کبد ساخته شده و میزان تولید آن حدود 15 گرم در روز است. نیمه عمر آلبومین در بدن 20 روز است و روزانه نزدیک به 4٪ تخریب و جایگزین می گردد.آلبومین پروتئین اصلی خون است. پروتئین ساده و فاقد کربوهیدرات است. در pH فیزیولوژیک بار منفی دارد (سریع ترین حرکت الکتروفورزی را بعد از پرآلبومین به قطب آند دارد). وظیفه آن حفظ فشار اسمزی خون است؛ بنابراین هنگام دهیراتاسیون که آلبومین کاهش می یابد ما شاهد خیز یا ادم خواهیم بود.آلبومین با ظرفیت 2 به بیلی روبین متصل می شود (سولفونامیدها با بیلی روبین برای اتصال به آلبومین رقابت کرده و باعث افزایش بیلی روبین می شوند و سپس موجب عبور آن از سدخونی مغزی و آنسفالوپاتی کرنیکتروس در کودکان می شود) آلبومین با ظرفیت 10 به اسیدهای چرب متصل می شود. همچنین به یون های کلسیم، منیزیم و مس نیز متصل می شود. همچنین مقداری اسیدآمینه تریپتوفان پلاسمایی را نیز حمل می کند.
مصرف و عوارض آلبومین
آلبومین به آهن متصل نمی شود. درصدی نیز از هورمون های
تیروئیدی با آلبومین در خون حمل می شوند. آلبومین به عنوان حامل مس می-باشد چون اتصال سست با این یون دارد بنابراین راحت مس خود را می دهد. در هنگام اسیدوز به علت اینکهH^+ افزایش می یابد سبب شکست اتصال کلسیم با آلبومین می شود و در نتیجه باعث افزایش 〖Ca〗^(2+) می گردد ولی کلسیم توتال ثابت است. همچنین در بیماری های کبدی به علت اینکه کبد نقص دارد و نمی تواند آلبومین را سنتز کند میزان آن کاهش می یابد. در بیماری های کلیوی نیز چون نقص در باز جذب پروتئین ها وجود دارد مقادیر آن کاهش می یابد. کاهشی مشابه در سوءتغذیه به علت کمبود دریافت پروتئین مانند کواشیرکور دیده می شود، کاهش آن در التهاب به همراه افزایش کورتیزول نیز مشاهده می گردد، در حالت اخیر چرخه اوره فعالیت حداکثری خواهد داشت.
نکته:در تمامی مواردی که میزان آلبومین خون کاهش می یابد
کاهش کلسیم به همراه منیزیوم نیز دیده می شود ولی این کاهش اثری بر روی کلسیم یونیزه ندارد و مقدار آن همچنان ثابت است. افراد مبتلا به آنآلبومینی تنها خیز ملایمی را نشان می دهند، معتقدند در این موارد سایر پروتئین های پلاسمایی افزایش یافته تا کمبود آلبومین را جبران کنند. سالسیلات ها می توانند باعث آزاد شدن بیلی روبین از آلبومین شوند، لذا مصرف
آسپرین در کودکانی که هیپربیلی روبینمی غیرکونژوگه دارند می تواند خطر کرینکتروس را افزایش دهد.
آلبومین از سال 1319 در دسترس پزشکان بوده است. آلبومین در سه شکل قابل دسترس است.
• نوع سرم انسانی یا سرم آلبومین
• نوع آلبومین گاوی که مورد استفاده آزمایشگاهی دارد
• نوع آلبومین موجود در مواد ارگانیک مانند سفیده
تخم مرغموارد و مقدار مصرف :
الف) شوک
بزرگسالان:ابتدا، مقدار 500 میلی لیتر (محلول پنج درصد) انفوزیون وریدی می شود و سپس برحسب نیاز 30 دقیقه بعد تکرار می گردد. مقدار مصرف بر اساس حالت و پاسخ بیمار تغییر می کند. حداکثر مقدار مصرف 250 گرم در 48 ساعت است.
کودکان:ml/kg 20 -10 (از محلول 5%) به صورت انفوزیون وریدی با سرعت ml/min 10-5 تزریق می شود.
ب)کمی پروتئین خون
بزرگسالان:مقدار ml/day 1500-1000 (از محلول پنج درصد) انفوزیون وریدی می شود. حداکثر سرعت انفوزیون 10-5 میلی لیتر در دقیقه می باشد. یا ml 300-200 (از محلول 25%) روزانه به صورت انفوزیون وریدی با سرعت حداکثر ml/min 3 تزریق می شود. مقدار مصرف براساس حالت و پاسخ بیمار تغییر می کند.
پ) سوختگیها
بزرگسالان و کودکان :مقدار مصرف بر اساس وسعت سوختگی و حالت بیمار متفاوت است. معمولاً غلظت نگهدارندة آلبومین پلاسما 3-2 گرم در دسی لیتر است.
ت) زیادی بیلی روبین خون
نوزادان:2-1 ساعت قبل از انتقال خون، g/kg 1 آلبومین ( ml/kg 4 از محلول 25%) انفوزیون وریدی می شود.
نوزادان در معرض خطر بالا با سطح پایین پروتئین سرم:ml/kg 8/1-4/1 (از محلول 25%) انفوزیون وریدی می شود.
مکانیسم اثر
اثر افزایش دهنده حجم پلاسما:آلبومین پنج درصد کولوئید خون را تأمین کرده و موجب افزایش حجم پلاسما می شود. آلبومین 25 درصد با ایجاد فشار انکوتیک داخل عروقی به نسبت 5 به 1 موجب انتقال مایعات از فضای بینابینی به جریان گردش خون می شود و غلظت پروتئین پلاسما را به میزان ناچیزی افزایش می دهد.
فارماکوکینتیک
جذب:به میزان کافی از دستگاه گوارش جذب نمی شود. به صورت وریدی مصرف می شود.
پخش:آلبومین حدود 50 درصد از پروتئین های پلاسما را تشکیل می دهد و کولوئید خون را تأمین می کند. آلبومین در فضای داخل عروقی و خارج عروقی مانند پوست، عضلات و ریه ها انتشار می یابد. در بیماران دچار کاهش حجم خون در حال گردش، رقت خون ناشی از مصرف آلبومین ساعتها باقی می ماند. در بیماران دارای حجم خون طبیعی، پروتئین و مایعات اضافی دفع می شوند.
متابولیسم:اگرچه آلبومین در کبد ساخته می شود، ولی در افراد سالم کبد هیچ نقشی در کلیرانس آلبومین از پلاسما ندارد.
دفع:مصرف دارو، ساخت آلبومین در کبد را کاهش می دهد و موجب افزایش کلیرانس آلبومین، در صورت بالا بودن فشار انکوتیک پلاسما، می گردد. در بعضی حالات پاتولوژیک، کبد، کلیه ها یا روده ها ممکن است مکانیسم های دفع آلبومین را فراهم سازند.
هشدارها در مورد آلبومین (Albumin)
1- محلول باید به رنگ کهربایی روشن باشد. در صورت کدربودن محلول و یا وجود ذراتی در آن، باید از مصرف آن خودداری کرد. محلول باید در دمای اتاق نگهداری گردد و از منجمد کردن آن باید خودداری شود.
2- محلول باز شده را باید به سرعت مصرف کرد و باقیمانده آن را بعد از چهار ساعت دور ریخت. محلول ماده محافظ ندارد و پایدار نیست.
3- در صورت لزوم، برای تزریق می توان فرآورده آلبومین را با محلول نمکی نرمال یا دکستروز پنج درصد رقیق کرد. از فیلتر پنج میکرونی یا بزرگتر باید استفاده کرد و از استفاده از فیلتر 22/0 میکرونی باید خودداری کرد.
4- قبل از شروع انفوزیون، بیمار باید به طور کامل هیدراته شود. این فرآورده را می توان بدون در نظر گرفتن گروه خون مصرف کرد.
5- این محلول نباید سریع انفوزیون شود. سرعت انفوزیون بر اساس سن بیمار، حالت و تشخیص بیماری تعیین می شود. در بیماران مبتلا به شوک ناشی از کمی حجم خون، محلول پنج درصد با سرعت حداکثر تا 4-2 میلی لیتر در دقیقه انفوزیون می شود و محلول 25 درصد (به صورت رقیق یا رقیق نشده) با سرعت حداکثر تا یک میلی لیتر در دقیقه انفوزیون می گردد. در بیماران دارای حجم طبیعی خون، محلول پنج درصد با سرعت حداکثر تا 10-5 میلی لیتر در دقیقه، و محلول 25 درصد (به صورت رقیق یا رقیق نشده) با سرعت حداکثر تا 3-2 میلی لیتر در دقیقه انفوزیون می شود. حداکثر مصرف 250 گرم در 48 ساعت است.
6- مقدار مصرف مایعات و دفع آنها، میزان هموگلوبین، هماتوکریت، پروتئین، و الکترولیت سرم باید پیگیری شوند تا مقدار مصرف مداوم دارو تعیین شود.
7- قبل از رقیق شدن با محلول های وریدی هر لیتر تمام محلول های تجارتی آلبومین 160-130 میلی اکی والان سدیم دارند. هر شیشه ml 50 محتوی 8-7 میلی اکی والان سدیم می باشد. این ترکیب به عنوان آلبومین با نمک پایین (poor salt) شناخته می شود.
8- هدف نگهداری سطح آلبومین پلاسما g/dl 3-2 یا فشار انکوتیک 20 (سطح پروتئین توتال سرم g/dl 2/5) می باشد.
9- یک حجم از آلبومین 25% به اندازه 5 حجم از آلبومین 5% رقیق سازی خون و آنمی نسبی ایجاد می کند، یک واحد آلبومین نشان دهنده ml 50 از غلظت 25% بوده و محتوای 5/12 گرم آلبومین می باشد.
بیماریهای که آلبومین در آنها کاهش می یابد
– بیماری کبدی بیماریهای کلیوی –
ایدز – لنفوم – بیماریهای دیگر روده کوچک نظیر کاستلمن Castleman و بیماری های سرطانی، بیماریهای عفونی – بیماری های فقر تغذیه – بیماریهای جراحی – صدمات سوختگی – شیمی درمانی – مصرف داروها – نوزاد نارس – سندرم تنگ نفس حاد Respitatory Distress نوزاد بیمار ( Unwell infant) بیماری مزمن ریوی ، آنژوکولیت حاد نکروزان – خونریزی مغزی نوزاد – هیدرویس فتاسیس و ادم نوزاد .
در هپاتیت ویرال ، نارسائی سلول کبدی بعلت دارو و یرقان انسدادی آلبومین طبیعی است و اگر آلبومین سرم کمتر از ٣ گرم باشد باید به نارسائی مزمن کبد فکر کرد. کاهش آلبومین نشانه نارسائی پیشتر کبدی است استنا آسیت است که ممکن است با وجودی که کبد نارسا نباشد میزان آلبومین سرم کاهش یابد زیرا در این بیماریحجم پلاسما افزایش می یابد.
بررسی مقدار آلبومین برای بررسی روتین بیمار ضروری نیست
هیپوآلبومینیمی در فقر تغذیه دیررس است
کاهش آلبومین ممکن است در نارسائی کلیه بعلت افزایش حجم پلاسما باشد وپیشنهاد می شود که در دیالیز مزمن مقدار آلبومین هر ماه اندازه گیری شود.
مواردی که آلبومین توسط پزشکان تجویز شده است
شوک هیپوولمیک
در آسیت نیز تخلیه آن بهتر است با تزریق آلبومین توام باشد زیرا که در آنها که آلبومین تزریق نمی شود ممکن است موجب شوک هیپوولمی شود.
سوختگی
رژِیم درمانی مناسب حاوی کولوئید ، کریستالوئید و آب شناخته شده نیست در ٢4 ساعت اول مایع کریستالوئید بسیار مورد لزوم است ولی سپس آلبومین برای نگهداری فشار الکوتیک پلاسما ضرورت دارد آلبومین ٢٠ یا ٢5 درصد برای اینکار مناسبتر است .کاریوپولمونای بای پاس Cardiopulmonay Bypass مقدار بسیار کمی آلبومین برای آماده سازی پمپ های جدید ضروری است و میتوان آنرا با خون و کریستالوئید متجانس در محیط مخلوط کرد. ولی نمی توان میزان بدون خطر هماتوکریت را بدقت مشخص کرد. هماتوکریت ٢٠ درصد و آلبومین ٢.5 درصد برای آمادگی پمپ متداول است
نارسائی حاد کبد
آلبومین در نارسائی حاد کبد هم بیلروبین را مهار می کند و هم فشار اتکوتیک پلاسما را حفظ می کند.ریزش مایع پر پروتئین در فضای میان بافتی Sequestration of protein rich fluids در پانکراتیت حاد ، پرتیونیت مد یا ستی نیت،
سلولیت وسیع . ریزش مایع پلاسما به فضای میان بافتی فشار الکوتیک را بحدی پائین می آورد که تجویز آلبومین ضروری است.
کاهش شدید
فشار خون ، هیپوولمی ، ، بالا بردن
فشار خون برای آمادگی دیالیز ، کاهش آلبومین بمقدار کمتر از٢ گرم در دسی لیتر ،
کاهش فشار خون و حجم خون پس از جراحی ، سندرم نفروتیک، شوک غیر هموراژیک ،سیروز و کشیدن مایع آسیت .آلبومین در یرقان شدید نوزاد و نارسائی شدید کبد مفید است زیرا علاوه بر مهار بیلروبین پلاسما ،حمایت فشار انکوتیک پلاسما را نیز انجام میدهند.در عفونت سپتمی سمی در کسانی که دچار سیروزو آسیت ویا پریتونیت باکتریال خودبخودی هستند .آلبومین در بعضی مطالعات موجب کاهش مرگ و میر و نارسائی کلیه شده است (ولی اغلب مطالعات فایده یی از نظر
طول عمر نشان نمی دهد که مورد استناد بیمه گران قرار میگیرد ). اختلال اسید و باز در سندرم تحریک تخمدان برای
تخمک گذاری (در این بیماری که در نتیجه تزریق گونادوتروپین انسانی با یا بدون هورمون آزاد کننده گونادوتروپین ایجاد میشود . خروج مایع پرپروتئین از رگها و ورم موجب هیپوولیمی ، هموکوکسانتراسیون ، الیگوری و اختلال الکترولیت می گردد). آلبومین جهت درمان شوک در این بیماران بکار میرود.
البومین جهت پیشگیری از بروز این سندرم نیز در موقع گرفتن تخمک ها بکار میرود در ( Coronary Artery By Pass) در کسانی که آلبومین کمتر از طبیعی دارند برای بهتر کردن نتایج جراحی بکار رفته است.کاهش خارش در سیروز صفراوی و درمان نفروپاتی
دیابتیک ( 4٠ در صد پس از سی سال
دیابت دچار هیپوالبومینیمی می شوند )برای جلوگیری از اسپاسم عروق مغز پس از اعمال نروسرژی برای بهتر کردن گردش خون مغزی در بخش مراقبت ویژه جراحی مغز ، بیماران دچار خونریزی ساب آراکنوئید و ضربه های مغزی منجر به صدمه مغزی آ لبومین یه وفور بکار میرود.پروتوکل های درمانی متعددی دارای آلبومین برای بهتر ساختن گردش خون مغزی می باشند ولی بیمه ها اغلب این نوع اندیکاسیون استعمال را قبول ندارند مواد کریستالوئید بکار رفته برای جلوگیری از وازو اسپاسم عروق مغزی ممکن است موجب نارسائی قلب و ادم ریه شوند و کولوئید ها خطر خونریزی مغزی دارند.بهترین نوع آلبومین برای افزایش گردش خون مغز در نروسرژِری آلبومین ٢5 % میباشد.
پروتئینِ سفیده تخم مرغ (آلبومین)
سفیده تخم مرغ یکی از قدیمیترین منابع تامین پروتئین در بدنسازان بوده، و هست. زرده تخم مرغ حاوی کلسترول است و لذا بدنسازان زرده آن را مصرف نمی کنند.
آلبومین پروتئین کامل است و درصد بالایی از آمینو اسیدهای ضروری بدن را داراست، لذا محبوبیت زیادی بین بدنسازان دارد.
آلبومین پروتئینی است که درصد بالایی از اسیدآمینه های ضروری بدن را در بر دارد و همانطور که می دانید بدن قادر به ساخت اسیدآمینه های از منبع پروتئین نبوده و بایستی میزان مناسبی از انها در برنامه غذایی گنجانده شود .
پروتئین سفیده تخم مرغ همچنین حاوی مقادیر بالای پروتئینهای سولفوردار است، که در پروسه تولید هورمونها در بدن نقش مهمی دارند، و از این طریق هم می تواند رشد عضلانی را تقویت کند . سفیده تخم مرغ حاوی بیش از 40 نوع پروتئین متفاوت است .پروتئین سفیده تخم مرغ، تقریبا تند هضم است . در واقع از نظر سرعت هضم بین پروتئین تند هضم وی و پروتئین بسیار کند هضم کازئین قرار دارد . با سرعت هضمی که دارد، سفیده تخم مرغ نه تنها میتواند تولید پروتئین را تقویت کند، بلکه از تجزیه عضلات هم مما نعت می کند ، چنانچه در آزمایشهای مختلف هم به اثبات رسیده .تهیه پودرهای پروتئین سفیده تخم مرغ، نسبتاً راحت است و اساس آن خشک کردن سفیده تخم مرغ و سپس تبدیل به پودری مناسب است . برخی از تولید کنندگان از پروسه اسپری خشک برای تولید پودرهای با کیفیت تر استفاده می کنند .
همچنین بخوانید : تمامی اطلاعات دارویی را بشناسید
مکمل های بدنسازی و غذایی آلبومین و نحوه مصرف
آلبومین به تمام انواع پروتئین محلول در آب گفته میشود که در محلولهای کنسانتره نمکی نیز تا حد زیادی قابل حل بوده و در مقابل حرارت دچار انعقاد میشود. نمونه بارز این پروتئین، سفیده تخم مرغ است که هنگام پخته شدن کاملا بسته و حالت لخته شده پیدا میکند.
پروتئین وی (Whey)
پروتئین وی به مجموعه ای از پروتئینهایی گلبولوار یا دانه ای گفته میشود که میتوان آنها را از تجزیه آب پنیر یا وی- یک محصول جانبی تولید پنیر که از شیر گاو گرفته میشود- به دست آورد.
این پروتئین معمولا ترکیبی از بتا-لاکتوگلوبولین (beta-lactoglobulin) (حدود 65%)، آلفا-لاکتا آلبومین (alpha-lactalbumin) (حدود 25%) و سرم آلبومین (serum albumin) (حدود 8%) است. پروتئین وی، در میان تمام انواع پروتئین شناخته شده از بالاترین ارزش غذایی برخوردار است.
آلبومین (Albumin)
آلبومین به تمام انواع پروتئین محلول در آب گفته میشود که در محلولهای کنسانتره نمکی نیز تا حد زیادی قابل حل بوده و در مقابل حرارت دچار انعقاد میشود. نمونه بارز این پروتئین، سفیده تخم مرغ است که هنگام پخته شدن کاملا بسته و حالت لخته شده پیدا میکند.
آلبومین
مکمل غذایی وی-آلبومین (Whey albumin)
به این ترتیب مکملهای غذایی وی-آلبومین پروتئینهای پر کیفیت طبیعی بوده و منابعی غنی از آمینو اسیدهای مهمی هستند که بدن در طول روز به آنها نیاز دارد. استفاده از وی-آلبومین برای افرادی در هر سن، انتخاب مناسبی است زیرا حفظ عضلات نیازمند دریافت روزانه پروتئین است و هنگامی که بدن در شرایط
عضله سازی مانند ورزش و تمرینات بدن سازی- قرار داشته باشد، باید مقدار این پروتئین دریافتی افزایش یابد. به این ترتیب بدن برای ساخت و ترمیم بافتهای ماهیچه ای به مواد لازم دسترسی خواهد داشت.
هنگامی که بدن یک ورزشکار مواد حیاتی اندکی دریافت کند و به عبارتی ذخیره عناصر غذایی لازم در بدن وی کم باشد، دچار کاهش توانایی شده و حرکات ورزشی وی نادرست و بدون تاثیر یا با تاثیر منفی انجام خواهند گرفت.
بنا به گفته تولید کنندگان مکمل غذایی وی-آلبومین، این ماده دارای ویتامینها و واد معدنی با کیفیت عالی و مقدار کافی است که با برطرف نمودن نیازهای غذایی بدن به انجام بهتر حرکات ورزشی کمک میکند. این مکمل به عنوان منبع غنی پروتئین در هنگام شیر دهی و حتی برای کودکان دچار سوء تغذیه و افراد بسیار لاغر نیز توصیه شده است.
روش تهیه و مصرف:
تعداد 5 پیمانه (155 گرم) از پودر را در 500 میلی لیتر (نیم لیتر) آب، شیر یا آبمیوه کاملا حل کنید و ترجیحا در چند وعده به صورت خنک بنوشید.
برای آن که در
افزایش وزن و حجم عضلانی بهترین نتیجه را بگیرید، در روزهای تمرین نوشیدنی تهیه شده را 2-1 ساعت پیش از تمرین میل کنید و پس از پایان تمرین تا یک ساعت بعد مصرف نمایید.
● مقدار مصرف برای
ورزشکاران
مصرف روزانه 1 تا 4 پیمانه (پیمانه موجود در بسته بندی) از این مکمل برای بدن سازان بر اساس قد و وزن ایشان توصه میشود. در روزهای تمرین بسته به مقدار و سنگینی تمرین 1 تا 2 پیمانه قبل و 1 تا 2 پیمانه پس از اتمام تمرین توصیه میشود. در روزهای عادی، 1 تا 2 پیمانه قبل از ناهار و همین مقدار در هنگام عصر پیشنهاد شده است. برای جلوگیری از کاهش مواد غذایی و از بین رفتن بافتهای عضلانی، مصرف روزانه 1 تا 2 پیمانه در روز به مدت دو هفته توصیه میشود.
مادران شیرده
در یک سال اول شیردهی، مصرف روزانه 1 یا 2 پیمانه از وی-آلبومین توصیه شده است.
افراد بسیار لاغر
وی-آلبومین میتواند به افزایش وزن 0.5 تا 1 کیلو در هفته منجر شود. مصرف روزانه 1 تا 2 پیمانه در روز تا رسیدن به وزن متعادل، توصیه میشود.
افراد دچار سوء تغذیه
میزان و مدت مصرف این مکمل برای ترمیم عوارض ناشی از سوء تغذیه، بسته به سن و وخیم بودن سوء تغذیه متفاوت است. دراینباره حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
عوارض آلبومین
نکات مهم
برای جلوگیری از
گرفتگی عضلات که در اثر انبار شدن پروتئین اضافه ایجاد میشود، باید آب فراوانی بنوشید. مصرف 7 میلی لیتر آب برای هر 1 گرم پروتئین توصیه میشود.
این محصول برای افرادی که داروهایی با ترکیبات تئوفیلین (Theophylline) و آنتی پیرین (antipyrine) مصرف میکنند، توصیه نمیشود.
مصرف این مکمل باید بر اساس جنسیت، سن، قد، وزن و مدت مصرف باشد.
اگر با مصرف این مکمل دچار التهاب و
خارش پوست شدید، مصرف آن را متوقف کنید.
افراد مبتلا به بیماریهای کلیه نباید از این مکمل استفاده کنند.
ورم بدن ودفع پروتئین در زنان باردار
ورم ناگهانی دست و پا نشانه وجود مشکل در کلیه ها و دفع پروتئین بیش از حد طبیعی است و فرد حتما باید به پزشک مراجعه کند. تهوع و استفراغ، ادرار کف آلود،
بی اشتهایی، خستگی، بی حالی، رنگ پریدگی و در برخی
افزایش وزن از نشانه های وجود این مشکل است.
دکتر سندگل در این باره می گوید:اگر ارزیابی 24 ساعته ادرار نشان داد میزان پروتئینی که کلیه دفع می کند بیش از هزار میلی گرم است، فرد دچار سندرم نفروتیک شده و حتما باید تحت آزمایشات و بررسی های بیشتر قرار بگیرد.
وی تأکید می کند:دفع پروتیئن به میزان بالا میان افراد عادی و خانم های باردار خطرناک است. در صورتی که این سندرم درمان و فرآیند دفع پروتئین متوقف نشود، کلیه ها در عرض سه تا پنج سال نابود می شوند و فرد باید دیالیز شود.
به گفته این نفرولوژیست، دیابت و فشار خون شایع ترین دلیل دفع پروتئین در افراد عادی است.
موارد منع مصرف و احتیاط
موارد منع مصرف:بیمارانی که به دارو حساسیت دارند.
موارد احتیاط:در بیماران مبتلا به افزایش فشارخون، بیماری قلبی، عفونت شدید ریوی، کم خونی مزمن و شدید یا کاهش آلبومین خون به همراه ادم محیطی با احتیاط فراوان مصرف شود.
عوارض جانبی
عضلانی ـ اسکلتی:درد پشت.
تنفسی:تغییرات تنفسی، دیس پنه، ادم ریوی.
قلبی ـ عروقی:افزایش بار مایع عروقی بعد از انفوزیون سریع، کمی فشارخون، تاکیکاردی.
پوست:کهیر، راش.
دستگاه گوارش:افزایش ترشح بزاق، تهوع، استفراغ.
سایر عوارض:لرز، تب.
مسمومیت و درمان
تظاهرات بالینی:علائم زیادی بار عروقی، مانند افزایش فشار وریدی و اتساع وریدهای گردن، یا خیز ریوی (ناشی از افزایش حجم خون).
درمان:سرعت انفوزیون را تا حد باز نگه داشتن ورید باید کاهش داد و درمان را مجدداً ارزیابی کرد.
تداخل دارویی
در صورت ترکیب شدن با تعویض پلاسمایی حجم زیادی از آلبومین، مهار کننده های ACE ممکن است واکنش های غیرمعمول نشان دهند. قبل از تعویض پلاسمایی، مهار کننده های ACE را به مدت 24 ساعت قطع کنید.
مسمومیت با پروتئین
دفع پروتئین در خانم های باردار بسیار خطرناک تر از افراد عادی است. ورم، فشار خون بالا همراه کم شدن پلاکت های خون، کاهش هموگلوبین و بروز کم خونی شدید، مجموعه عواملی هستند که باعث بروزمشکلی به نام مسمومیت حاملگی (پره اکلامپسی و اکلامپسی) می شوند.
دکتر سندگل با بیان این که دلیل دفع پروتئین هنوز به صورت دقیق شناسایی نشده است، می گوید:درباره این عارضه نمی توانیم تنها یک عامل منفرد و مشخص را دلیل بدانیم. برخی تحقیقات نشان می دهند واحد جفت و
جنین از خودشان موادی ترشح می کنند که روی بستر عروقی تمام بدن ازجمله کلیه، مغز، پوست، قلب و در مجموع همه رگ های بدن تاثیر می گذارد و این ماده باعث آسیب می شود. تحقیقات هنوز درباره دلایل و عامل تولید این ماده در دست انجام است.
این متخصص نفرولوژی ادامه می دهد:این ماده آسیب خود را درکلیه ها به صورت دفع پروتئین، در چشم با تاری دید، در قلب با نارسایی قلبی و در مغز با گیجی، تشنج، خونریزی و در نهایت مرگ فرد نشان می دهد.
به گفته استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران علائم مسمومیت بارداری یکباره خود را نشان نمی دهد، بلکه با ورم دست و پا، سپس فشار خون بالا، درد ناحیه بالای شکم، خونریزی کبدی و در نهایت تشنج و چه بسا خونریزی مغزی مشخص می شود.
همچنین بخوانید :