مجله تاپ‌ناز‌

چرا ختنه کردن پسران ضروری است؟

ختنه

اطلاعاتی در مورد ختنه کردن نوزاد پسر و مراقبت های آن

یکی از دغدغه هایی که پس از تولد فرزند پسر و در هفته های اول، خانوده پسر دارند، ختنه کردن نوزاد پسر است. در مورد ختنه کردن سوالات زیادی در ذهن این خانواده ها وحود دارد. در کشور ایران تمامی پسرها ختنه می شوند و اما خانواده ها در هنگام آماده کردن ختنه دختر با سوالات زیادی روبه رو می شوند که چه زمانی پسرم را ختنه کنم؟ کدام پزشک برای ختنه کردن مناسب است؟ ایا احتمال بروز خطا در ختنه توسط پزشک وجود دارد؟ آیا پسرم دجار آسیب بعد از ختنه نمی شود؟
این پرسش ها در کنار ترسی که خانواده ها از روی نا آگاهی نسبت به ختنه پسران دارند باعث می شود که ختنه در زمان مناسبی انجام نوشد و پدر و مادر در سنین بالا برای ختنه پسران اقدام کنند.

باید بدانید که ایجاد تاخیر در ختنه فرزندان پسر یا ختنه نکردن آنها می تواند عوارض و اختلال هایی در پی داشته باشد.

در همین رابطه دکتر علی‌اصغر حلیمی، متخصص کودکان و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توضیح می‌دهد تا نگرانی‌های والدین برطرف شود و با آگاهی اقدام به این کار کنند.

 

اطلاعات بیشتری در مورد ختنه

در عمل ختنه کردن مقداری از پوست اضافه سر آلت تناسلی برداشته می شود و با وجود اینکه از لحاظ اعتقادی و توصیه های مذهبی عامل اصلی ختنه بوده است، اما امروزه از ختنه به عنوان یک جراحی علمی یاد می شود و در بسیاری از کشورها با وجود اینکه از نظر مذهبی ضرورتی برای این کار وجود ندارد اما آن را انجام می دهد و به عنوان مثال در آمریکا 80 درصد از نوزادان پسر ختنه می شوند و در ایران نیز بیش از 95 درصد از پسران ختنه می شوند.

 

چرا ختنه کردن پسر ضروری است

کودکانی که ختنه می کنند نسبت به کودکانی که ختنه نمی شوند تا 15 برابر کمتر به عفونت ادراری مبتلا می شوند. طبق تحقیقات معلوم شده که انجام ختنه احتمال به سرطان آلت تناسلی در سن های بالا را کمتر می کند. جراحی ختنه خیلی ساده و سرپایی است و احتمال انتقال عفونت هایی که بعد از ازدواج ممکن است از طریق رابطه زناشویی ایجاد شود را کاهش می دهد. احتمال انتقال عفونت ایدز به دلیل ختنه کمتر می شود. با توجه به اینکه عفونت ادراری در کودکان زیر 6 ماه بیشتر است، توصیه می شود که ختنه در سن پایین انجام شود.

 

چه روشی را انتخاب کنیم

دو روش برای ختنه کردن وجود دارد؛ یکی ختنه کردن با روش جراحی و دیگری حلقه است که هر کدام عوارض خاص خود را دارد. افرادی که این کار را می کنند باید میزان مهارت خود را در این روش بدانند و یک مناسبترین روش را انتخاب کنند. در روش جراحی، پزشک در ابتدا در پوست جلوی آلت تناسلی یک شکاف کوچک ایجاد می کند و سپس پوست را به عقب می کشد و با حفظ 2 میلی متر پوست اضافی را بخیه می کند. در روش حلقه به کمک یک حلقه پوست مانند مثل بند ناف حشک شده و بعد از چند روز می افتد.

 

عوارض هر روش چيست؟

خونریزی یکی از عوارض ختنه است که در روش جراحی بیشتر اتفاق می افتد. گاهی ممکن است چسبندگی هایی بعد از ختنه ااتفاق بیفتد و کودک را هنگام ادرار با مشکل روبرو کند. در روش حلقه ممکن است پوست به اندازه کافی برداشته نشود یا برعکس به مقدار زیادی برداشته شود یا با جابجاشدن حلقه در ادرار کودک فشار حس شود.

 

بیهوشی بهتر است یا بی حسی

در هر دو روش جراحی و حلقه می توان بی حسی موضعی و بیهوش عمومی اعمال کرد ولی بهترین حالت بیهوشی عمومی است زیرا در این حالت کودک به آرامی می خوابد و پزشک خیلی راحت می تواند تمرکز کند و کارش را انجام دهد.

در بی حسی ممکن است کودک بترسد، گریه کند، حرکت کند، دچار اضطراب شود و یا تاثیر روانی بدی داشته باشد در نتیجه در عمل اختلال ایجاد می کند.  به طور کلی برای کودکان کمتر از 2 ماه معمولا از بی‌حسی استفاده می‌شود و برای کودکان بالای 6 ماه می‌توان روش بیهوشی را انتخاب کرد.

ختنه

 

چه زمانی برای ختنه مناسب است؟

در مورد زمان درست برای ختنه کردن کودک اختلاف نظر وجود دارد. برخی از اورولوژیست ها و جراحان عمومی و اطفال معتقدند که ختنه باید بعد از 2 سالگی انجام شود و برخی دیگر هفته های اول تولد را مناسب می دانند. برخی دیگر نیز این دیدگاه را مطرح می کنند که بهتر است ختنه بعد از 30 روزگی انجام گیرد. اما به هر حال این اهمیت دارد که ختنه کردن تا قبل از 18 ماهگی اجام شود زیرا احتمال عفونت در این زمان زیاد می شود و در صورتی که ختنه انجام نوشد، این احتمال بالاتر هم می رود.

 

این عارضه قابل درمان است

یکی از خطرهایی که به دلیل عمل غیر حرفه ای ممکن است اتفاق بیفتد بسته شدن کامل مجاری ادراری است که به دلیل استفاده از بخیه های بسیار درشت ایجاد می شود. در صورتی که مجاری ادراری بعد از عمل جراحی ختنه تگ بشود، علائم آن معمولا به صورت درد شدید در مثانه بروز پیدا می کند؛ در صورت مسدود شدن، عوارض در همان روز اول بروز می کند پس تا 2 هفته بعد از ختنه بررسی شود که تنگی مجرا اتفاق افتاده است یا نه.

در صورت تنگ شدن مجاری ادرار پمادی مخصوص تجویز میشود و بعد از مدتی پزشک با وسیله ای امتحان کی مکند که آیا مجرا باز شده است یا نه. اگر این درمان موثر مواقع نشد، باید متخصص اورولوژی کودک را معاینه کند و درمان را شروع کند. به طور کلی بعد از یک هفته مشکلی وجود ندارد و بهبود انجام می شود.

 

فرد حرفه ای ختنه کند

ختنه باید توسط شخصی که تبحر دارد انجام گیرد و اگر کسی غیر حرفه ای این کار را انجام دهد باعث ایجاد عوارض زیادی می شود. عوارضی که به آن می توان اشاره کرد، استفاده بیش از حد از داروی بیهوشی است که می تواند باعث شوک و تشنج در کودک بشود و از آنجایی که این قبیل کارها ممکن است در فضایی به دور از امکانات بهداشتی انجام شوند، در صورتی که دسترسی به بیمارستان ندارید ممکن است جان کودک به خطر بیفتد.

 

در چه زمانی باید زودتر ختنه کرد

در مورد برخی از کودکان به هیچ عنوان نباید تعلل کرد و بايد خیلی زود ختنه را انجام داد. کودکانی که به شکل مادرزادی بزرگی کلیه دارند یا برگشت ادرار از مثانه به کلیه در آنها وجود دارد ازجمله این افراد هستند زیرااز آنجا که احتمال عفونت در این کودکان زیاد است توصیه می‌شود هرچه زودتر ختنه انجام دهند.

 

زمانی که ختنه نباید کرد

همانقدر که برای انجام ختنه تاکید می شود برخی اوقات هم نباید انجام شود. اگر نوزاد آلتی کوچک دارد و یا سوراخ آلت در جای درستی نباشد که به اصطلاح به آن هیپوسپادیاس می گویند یا اگر نوزاد دارای انحراف الت تناسلی باشد نباید ختنه شود. به همین دلیل توصیه می شود که نوزاد بلافاصله ختنه نشود و حداقل یک بار بعد از ادرار کردن و معاینه دقیق توسط پزشک این عمل انجام شود.

 

در مورد بعد از ختنه

آلت تناسلی نوزاد بعد از ختنه کردن متورم و قرمز می شود و تا یک روز هم ممکن است که خونریزی داشته باشید و به همین دلیل باید پوشک نوزاد را به محض کثیف شدن تعویض کنید، ناحیه مورد نظر را هر روز با آب بشویید و از پماد آنتی بیوتیک به مدت 3 تا 4 روز استفاده کنید. محل ختنه باید با گاز تمیزز شود، این گاز نباید به محل ختنه بچسبد جون می تواند عوارض ایجاد کند. حواستان باید که تا بهبودی کامل نوزاد نباید او را به حمام ببرید و از صابون، پودر یا لوسیون نباید برایش استفاده کنید. اگر خونریزی و ترشحات آلت تناسلی ادامه پیدا کرد، سر آلت تناسلی آبی و یا سیاه شد و جریان ادرار کاهش پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.

 

مطالب مشابه را ببینید!