مجله تاپ‌ناز‌

پرورش گل گاردنیا در منزل + نکاتی که برای پرورش این گل باید بدانید

گل گاردنیا گیاهی پرطرفدار است که با گل های سفید رنگ و خطری که دارد برای شما فضایی دل انگیز و عالی محیا می کند. می توانید این گل را در منزل پرورش دهید و از عطر دل انگیز آن بهره ببرید. در ادامه این مطلب پرورش گل گاردنیا در منزل و نکات خواندنی در مورد آن را می خوانید.

نگهداری و پرورش گیاهان آپارتمانی باعث تمیزی هوا و استشمام بوی خوش در فضای منزل می شود. گل گاردنیا یک گل محبوب آپارتمانی است که دارای زیبایی خاصی است و بوی دل انگیزی هم دارد. با مشاهده گل گاردنیا شما ترغیب می شوید که از این گل زیبا نگهداری کنید و آن را رپرورش دهید. می توانید این گل زیبا را در مناسبت های خاص مانند روز مادر هدیه دهید.

نحوه پرورش و نگهداری گل گاردنیا

گل گاردنیا با نام علمی Gardenia jasminoides و نام عمومی Cape jasmine گیاهی همیشه سبز از خانواده رواس و از جنس Gardenia می باشد. این جنس 250 گونه مختلف را در بر می گیرد که همگی به شکل بوته، درختچه یا درخت کوچک همیشه سبز هستند. گاردنیا با ارتفاع در حدود 150 – 180 سانتی متر بومی آسیای شرقی است و پوست آن مایل به خاکستری می باشد. طول برگ های تیره و براق آن حدود 5 – 10 سانتی متر است و جوانه های گل قطری برابر با 10 سانتی متر دارند.    

گل های سفید رنگ و بزرگ مومی شکل دارد و بسیار معطر هستند و در فصل بهار روی شاخه پدیدار می شوند. میوه گاردنیا به رنگ نارنجی و بیضوی شکل و کوچک می باشند که از دانه های موجود در آن برای ازدیاد گیاه بهره می برند. گاردنیا گل محبوبی است و دلیل اصلی این محبوبیت عطر دل انگیز گل های این گیاه است.

این گیاه بسیار زیبا موقی که به گل می نشیند مقاومتش کم می شود و نیاز به مراقبت زیاد دارد. ممکن است نگهداری گاردنیا در منرل کمی سخت باشد و لی حتی اگر چند ماه هم از حضور آن در منزل بهره مند باشید داشتن آن برای شما ارزشمند خواهد بود. در ادامه این مطلب پرورش و نگهداری گل گاردنیا آشنا می شوید.

پرورش گل گاردنیا در منزل

شرایط مورد نیاز برای پرورش گل گاردنیا در منزل

خاک تقریبا اسیدی

گل گاردنیا به خاک اسیدی سازگاری دارد و در شرایطی جز این، شما نمی توانید بعضی از عناصر غذایی مانند آهن را جذب این گیاه کنید و برگ های آن زرد می شود. برای تهیه مخلوط خاک این گل حتما از پیت موس حداقل به مقدار 30 درصد حجم کل بستر کاشت بهره بگیرید زیرا این ماده باعث کاهش اسیدیته بستر کاشت گاردنیا خواهد شد. از جمله مخلوط خاک مناسب برای کشت و پرورش گل گاردنیا می توان ۱- مخلوط پیت موس +پرلایت و ورمی‌کولایت به نسبت مساوی و ۲-مخلوط پیت موس+کمپوست و سبوس برنج  را نام برد. بستر کشت باید زهکش خوبی داشته باشد و غنی از هوموس باشد. در زهکشی فقیر پوسیدگی ریشه و افزایش بیماری های قارچی اتفاق می افتد.

آبیاری منظم گیاه

باید دقت کنید که بستر کاشت گیاه، نه خیلی خشک و نه زیاد خیس و غرقابی باشد. تنش خشکی باعث قهوه ای شدن و ریزش برگ های این گیاه می شود. آبیاری گاردنیا را طبق برنامه منظم باید انجام دهید. برای دانستن زمان آبیاری سطح خاک را بررسی کنید و اگر مشاهده کردید تا عمق 5 سانتی متری خاک، رطوبت وجود ندارد زمان مناسبی برای آبیاری است. قابل ذکر است از آب های املاح دار برای آبیاری باید استفاده کنید. بهره گیری از آب ولرم به جای آب سرد می تواند نتایج بهتری داشته باشد.

نور زیاد

به منظور پرورش گل گاردنیا شما به محیطی پر از نور نیاز دارید ولی در شرایط گلدانی باید گل را از تابش نور شدید و مستقیم خورشید در روزهای گرم به ویژه ظهر روزهای تابستان دور نگه دارید. نور خیلی زیاد باعث سوختن برگ های گل گاردنیا می شود و در فصل زمستان هم باید آن را در مکانی مناسب قرار دهید که حداکثر نور به آن بتابد. گاردنیا برای گل دادن بهتر نیاز به نور دارد و کمبود نور می تواند باعث ریزش غنچه های گل بشود. کمبود نور باعث ضعیف شدن و نازکی برگ ها می شود.

دما

به صورت کلی دمای روز میان 18 – و حداکثر 24 درجه سانتی گراد و دمای شب حدود 20 – 16 سانتی گراد برای رشد و تشکیل جوانه و گلدهی گیاه مناسب است و اگر شرایط محیطی گرمتر یا سردتر شود جوانه های گل تشکیل نمی شوند. سرمای محیط در زمستان باعث سیاه شدن برگ گیاه می شود.

غبار پاشی

 این گیاه رطوبت دوست نیز می باشد. انجام غبارپاشی برای برطرف ساختن نیاز رطوبتی این گیاه به ویژه در روزهای گرم کمک کننده بوده اما کافی نخواهد بود. ضمنا ریزش قطرات آب روی گلها موجب زرد تا قهوه ای شدن گلها و ریزش آنها می شود. از این رو  یک زیر گلدانی که بزرگتر از زیر گلدانی گیاه است تهیه نموده و داخل آن سنگریزه بریزید و گلدان را روی این سنگریزه ها قرار دهید. سپس در زیر گلدانی دارای سنگریزه مقداری  آب بریزید تا اندازه ای که ته گلدان گاردینا با آب تماس نداشته باشد و سطح آب موجود در زیر گلدانی پایین تر از کف گلدان گل قرار بگیرد. آب درون زیر گلدانی به تدریج بخار شده و رطوبت مورد نیاز برگهای گیاه را فراهم می نماید.

با این وجود بازهم از غبارپاشی برگسار غافل نباشید و در روزهای گرم چند باری به این امر با استفاده از آبهای بدون املاح بپردازید و ضمنا مراقب باشید غنچه و گلهای گاردنیا خیس نشود چرا که موجب بد رنگ شدن شان می شود. به یاد داشته باشید غبارپاشی تحت نور مستقیم آفتاب موجب می شود روی برگهای گل گاردنیا لکه های قهوه ای و سوخته ایجاد شود.

پرورش گل گاردنیا در منزل

کود دهی به موقع

می توانید برای کاهش اسیدیته خاک از کودهای حاوی آهن مانند شلات آهن بهره بگیرید اما استفاده بیش از حد آن موجب نابودی گیاه می شود. به این ترتیب از کودهای آهن دار در طول فصل رشد یکبار در ابتدای بهار و یکبار در ابتدای تابستان استفاده کنید. و از کودهای مخصوص گیاهان اسیدی طبق راهنمای شرکت سازنده و به طور معمول هر دو هفته بهره بگیرید. به طور کلی بهترین زمان کوددهی گاردنیا اواسط بهار بوده تا در تشکیل جوانه های گل کمک کننده باشد و در پاییز نیز بهتر است کوددهی صورت نگیرد چرا که ایجاد ساقه های جوان را در پی دارد که نسبت به کاهش دمای محیط حساس می باشند.

تعویض گلدان

به طور معمول گلدان گاردنیا را در طول سه سال اول رشد هر ساله در بهار با گلدانی یک درجه بزرگتر تعویض نمایید و هنگامی که تعویض گلدان به خاطر اندازه بزرگ گیاه سخت و دشوار شد می توانید خاک سطحی گلدان را با خاکی تازه و غنی تعویض کنید. چنانچه از مخلوطی غنی برای پرورش گاردنیا بهره می گیرد حدود ۶ هفته پس از تاریخ تعویض خاک می توانید کوددهی آن را شروع نمایید.

هرس پس از گلدهی

گاردنیا را پس از فصل گلدهی و موقعی که گیاه در دوره استراحت قرار دارد هرس نمایید. برای داشتن فرم بوته ای عمل سرزنی گیاه را در هنگام جوانی گیاه و به ویژه در زمان استراحت آن انجام دهید. با این عمل رشد جوانه های جانبی تحریک خواهد شد.  البته  می توانید گیاه را به صورت شدیدتری هم هرس کنید ولی حتما چندین برگ روی ساقه آن باقی بگذارید تا با آغاز فصل رشد گیاه جهت غذاسازی با مشکلی مواجه نگردد. توجه کنید که گیاه هرس شده را با آمدن بهار با کودی دارای آهن و میزان زیادتری از نیتروژن کوددهی نمایید تا رشد برگها و جوانه ها تحریک گردد.

تکثیر گل گاردنیا

تکثیر گل گاردنیا از طریق کشت بذر در فصل پاییز و زمستان و یا قلمه زدن انتهای ساقه های برگدار در اواسط تا اواخر بهار امکان پذیر است. برای این کار، قلمه انتهایی ساقه مدنظر را که طولی حدود ۸ تا ۱۰ سانتیمتردارد، با قیچی باغبانی جدا نموده و در  هورمون ریشه زا قرار دهید. سپس آن را در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتیمتر دارای کمپوست با پایه پیت موس، قرار دهید. بعد با کیسه پلاستیکی شفافی آن را پوشانده و در دمای حدود ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری کنید. توجه داشته باشید که خاک رطوبت کافی داشته باشد. بعد از دو ماه ریشه دهی صورت می گیرد، سپس گاردنیا را در گلدانی با قطر دهانه ۱۱ -۱۳ سانتی متر، دارای خاک مناسب گیاهان با PH  اسیدی بکارید.

 

پرورش گل گاردنیا در منزل

آشنایی با عوارض و آفات گل گاردنیا

**زرد شدن برگها و ریزش آن ها

دلایل مختلفی این موضوع را سبب می شود از جمله آن می توان به آبیاری زیاد، خاک سنگین با زهکش نامناسب ، کمبود نور، فقر آهن ،استفاده از آبهای دارای املاح جهت آبیاری ، آسیب دیدن ریشه در طول زمستان به خاطر هوای سرد ، خیس و غرقابی شدن خاک و دمای پایین پایین اشاره کرد.

**سیاه شدن برگها

عواملی مانند سرمای زمستان ،آبیاری کم ، تنش خشکی بخصوص در دمای بالای ۲۶ درجه سانتیگراد و تغییرات شدید دمای محیط در مدتی کوتاه موجب سیاه شدن رنگ برگهای گاردنیا می شود.

**به گل نرفتن گیاه

در این باره باید گفت خشکی هوا و دمای شب بالای  ۲۰ درجه سانتیگراد یا بیشتر سبب عدم گلدهی گیاه می شوند.

**ریزش جوانه ها و دفرمه شدن

از جمله عواملی که موجب ریزش جوانه های گل و دفرمه شدن آن می شود می توان به تغییرات شدید دمایی ، آبیاری کم یا بیش از اندازه ، آبیاری نامنظم ،زهکش نامناسب خاک ، دمای کمتر از ۱۵.۵ (موجب دفرمه شدن جوانه)، ریزش قطرات آب روی گلها، کمبود آهن و منیزیم و نبود نور کافی  اشاره کرد.

مطالب مشابه را ببینید!