مجله تاپ‌ناز‌

خواص اسپند گیاه پر فایده و معجزه گر برای سلامت

اسپند گیاهی محبوب است که در بسیاری از کشورها از جمله ایران بسیار استفاده می شود. ایرانیان برای جلوگیری از چشم زخم، اسپند دود می کنند. باید بدانید که خواص اسپند بسیار زیباد است و در این مطلب هم در مورد مزایای این گیاه توضیحاتی را ارائه می کنیم.

اسپند و یا اسفند، نام گیاهی است که ارتفاعی بین 30 تا 50 سانتی متر دارد و ظاهر آن بوته مانند است. اینت گیاه دارای برگ های سبز و با تقسیمات دراز و باریک است. گل های این گیاه درشت هستند و گلبرگ های بزرگ به رنگ سفید مایل به سبز با کاسبرگ نازک دارد. دانه این گیاه پوشینه و دارای دانه های زیاد به رنگ سیاه است. خواص اسپند زیاد و متفاوت است.

نام اسپند برای ایرانیان بسیار آشنا است. دانه گیاه آن را در منزل می سوزانند و دود غلیظی ایجاد می کند. دود غلیظ این گیاه در منزل برای خوشبو کردن فضا، دور کردن حشرات و ضد عفونی کننده هوا استفاده می شود. خیلی ازا فراد باور دارند که دود اسپند باعث خنثی کردن چشم زخم می شود.

تمام خواص اسپند گیاه

در طول هزاران سال از دانه های اسپند برای مراسم های آیینی و معنوی زیادی در فرهنگ های مختلف به ویژه در فرهنگ های باستانی خاورمیانه استفاده شده است. تقدس و اهمیت اسپند در طول تاریخ بسیار مورد توجه بوده است. گیاه اسپند دارای مواد ضد میکروبی از نوع آلکالوئید ها و فلاونوئید ها می باشد. این مواد در بخش های مختلف نهال، کالوس و دانه گیاه اسپند وجود دارد. از مهمترین آلکالوئید های آن می توان به هارمالین، پگاتین، آلکالوئید های کینازولین و آلکالوئید هارمین اشاره کرد.

 

اسپند برای بیماری های پوستی

یکی از فواید خوب اسپند التیام بیماری های پوستی است. جوشانده ریشه اسپند اثرات زیادی دارد و باعث بهبود و درمان عفونت های پوستی مانند اگزما می شود. از بروز حساسیت پوست هم می تواند جلوگیری کند.

خواص اسپند

درمان سرفه با اسپند

گیاه اسپند باعث بهبود سرفه کردن می شود. برای این منظور میزان 300 گرم دانه اسپند را با 4 برابر آن، آب بر روی حرارت قرار دهید تا بجوشد. سپ آن را صاف کنید و با 70 گرم رغون کنجد و صد گرم عسل مخلوط کنید. این مخلوط را در طول ماه چند بار میل کنید تا سرفه های رطوبتی و خشک شما بهبود پیدا کند. این مخلوط برای تنگی نفس هم مفید است.

 

پیشگیری از سرطان

دیگر خاصیت خوب اسپند خاصیت ضد سرطانی است. با توجه به تحقیقات محققان روی این گیاه معلوم شه که دانه های اسپند و آلکالویید های بتاکاربولین موجود در این گیاه خاصیت ضد سرطان (ضد تومور) دارند.

 

رفع بی حسی

گیاه اسپند به دلیل داشتن طبع گرم نقش مهمی در بهبود سیستم عصبی دارد و به همین دلیل آسیاب کردن اسپند و استفاده از آن همراه با آب در رفع بی حسی و رعشه خیلی مفید است.

از بین برنده شپش سر

بعضی از افراد که دچار شپش سر می شوند می توانند با کمک اسپند از شر آنها خلاص شوند. فقط کافی است که ریشه های اسپند را به شکل خمیر در آورید و با روغن خردل روی سر بمالید تا از شر شپش های سر رهایی پیدا کنید.

 

کاهش وزن

بیشتر افراد دنبال روش هایی برای لاغری هستند که از داروها می توان برای رسیدن به کاهش وزن استفاده کرد. یکی از گیاهان موثر اسپند است که فواید آن بیشمار است.  از این رو، دود کردن این گیاه پر خواص در کنار ضد عفونی کردن محیط کمک زیادی به از بین بردن چربی های شکم نیز خواهد کرد.

 

رفع آبریزش بینی

می توانید برای درمان آبریزش بینی از اسپند استفاده کنید. اسپند خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و می توانید اسپند را به صورت تنها و یا با حبه قند دود کنید و سرتان را روی دود ناشی از آن قرار دهید و سپس تنفس عمیق داشته باشید تا بعد از چند بار شاهد رفع آبریزش بینی باشید.

 

دیگر فواید دارویی اسپند

  • برای تصفیه خون مقداری اسپند را در آب خیس نمایید و سپس میل کنید.
  • برای درمان دندان درد از بخور اسپند استفاده نمایید.
  • برای درمان قرمزی و پر خونی چشم، آب اسپند پخته شده را داخل چشم بچکانید تا آن قرمزی التیام بخشد.
  • گیاه اسپند تقویت کننده نیروی جنسی است.
  • دود کردن اسپند برای ضد عفونی کننده محیط منزل مفید است.
  • برای درمان و بهبود درد های عصبی گوش، جوشانده اسپند همراه با زیتون و آب ترب موثر است و سه قطره از آن را داخل گوش بچکانید.
  • اسپند به دلیل خواص مفیدی که دارد از بی اختیاری ادرار به خصوص در شب پیشگیری می کند. برای این منظور تخم اسپند را با تخم رازیانه مصرف نمایید.
  • مصرف دانه های خشک اسپند به همراه مقدار بسیار کمی از خاکشیر سستی ادرار و تقطیر ادرار را درمان می کند.
  • دانه های اسپند دارای خاصیت معرق و خواب آوری هستند.
  • مصرف اسپند در زنان شیرده موجب افزایش شیر آن ها می شود.
  • اسپند نرم کننده ریه و سینه می باشد.
  • اسپند برای درمان ساتیک مفید است. برای این کار حدود ۷ گرم از اسپند را به مدت ۱۵ شب همراه با آب قورت دهید تا سیاتیک شما بهبود یابد.
  • کودکانی که به علت ضعف مثانه و سستی کمر شب ادراری دارند بهتر است هر شب مخلوط اسپند با تخم رازیانه را مصرف نمایند. (هر کدام یک قاشق چای خوری)

 

تذکرات مهم استفاده از اسپند

  • اسپند برای گرم مزاجان یعنی افرادی که ادرار آن ها زرد مایل به قرمز است مضر است. و مصرف آن در این افراد موجب ایجاد سر درد، تهوع و استفراغ می شود.
  • منظور از خوردن دانه های اسپند که در این مقاله برای بهبود مشکلات گفته شد، همان دانه های سیاه رنگی هستند که برای چشم زخم دود می کنیم.
  • از جوییدن دانه های اسپند به شدت خودداری کنید زیرا حاوی مواد سمی است.
  • مقدار مصرف اسپند به طور روزانه ۵ تا ۱۰ گرم است و زیاده روی آن سمی می باشد.

مطالب مشابه را ببینید!