مجله تاپ‌ناز‌

دلایل خرد شدن و شکستن ناگهانی دندان

پوک شدن و گچی شدن دندان به دلیل نقص ساختار مینا و عاجی دندان ایجاد می شود که در نهایت می تواند باعث خرد شدن و شکسته شدن دندان موقع غذا خوردن و یا حتی در خواب شود.

مشکلات مربوط به دهان و دندان امروزه بسیار رایج شده است ولی پیشرفت علم پزشکی می تواند میزان آسیب های وارده به دندان را کمتر کند.

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در حالی که ظاهر دندان های شما سالم به نظر می رسد و مشکلی ندارید، ولی به صورت ناگهانی دندان های شما موقع غذا خوردن و یا خواب می شکند و خرد می شود. دلیل خرد شدن و شکسته شدن ناگهانی دندان چه می باشد؟ با ما همراه باشید تا بیشتر توضیح دهیم.

 

دلایل و عوامل خرد شدن و شکستن دندان

پوک شدن دندان و در نتیجه خرد شدن ناگهان دندان ممکن است از عوامل زیر نشات بگیرد:
پوسیدگی‌های عمیق عاجی
نقایص مینایی و عاجی ارثی و اکتسابی
تب‌های بالا در دوران بارداری
تهوع و استفراغ‌های مکرر در دوران بارداری
نارس بودن نوزاد

 

علت خرد شدن دندان در خواب

وقتی که دندان پوک می شود ممکن است که بر اثر فشار کوچک به دندان، دندان شکسته شود. در نتیجه موقع خواب به دلایل مختلف مانند فشار عصبی، دندان قروچه و … ممکن است به دندان فشار وارد شود و دندان خرد شود.

 

پوک شدن دندان چیست؟

پوک شدن دندان یعنی تکه تکه شدن دندان بر اثر عوامل مختلف است. یکی از دلایل اصلی خرد شدن ناگهانی دندان پوسیدگی های عمیق عاجی است. در خیلی از موارد گسترش پوسیدگی به عاج وجود دارد در حالی که لایه بیرونی مینای دندان سالم به نظر می رسد و دندان از بیرون کاملا طبیعی است ولی در واقعیت مینای دندان به شدت مستعد شکستگی می باشد و با فشاری کوچک، ترک می خورد و خرد می شود.

panj dalil1

گچی شدن دندان چیست؟

گچی شدن دندان شرایطی می باشد که مینای دندان نرم می شود و دندان ها تغییر رنگ می دهند. این اتفاق بیشتر برای دندان های مولر و دائمی ایجاد می شود. (سه دندان آخر که در طرفین فک های بالا و پایین هستند، دندان های آسیاب بزرگ، آسیای بزرگ، مولار یا مولر نامیده می‌شوند. تعداد این دندان ها جمعا ۱۲ عدد دندان مولر است که  به ترتیب آسیاب اول، دوم و سوم نام دارند.)

این نوع نرم شدن ممکن است باعث آسیب رسیدن به دندان، پوسیدگی و خالی شدن دندان شود. دلیل اصلی گچی شدن دندان معلوم نیست.

 

عواملی که باعث گچی شدن دندان می شوند:

  • عفونت همراه با تب بالا در دوران کودکی.
  • تولد زودرس، وزن کم هنگام تولد، نرسیدن اکسیژن در بدو تولد یا درست بعد از تولد.
  • تغذیه نامناسب نوزاد، مانند کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی خاص در حین رشد دندان.

 

 

علائم و نشانه‌های گچی شدن دندان

  • سطح دندان‌ها سفید یا گچی است، و در جا‌هایی که دندان زرد و قهوه‌ای است به راحتی قابل مشاهده است.
  • حساسیت دندان در برابر گرما و سرما.
  • همچنین بعضی از محققان عوامل ژنتیکی و زیست محیطی را از عوامل تاثیر گذار در وجود آمدن این عارضه می‌دانند.

 

چگونه گچی شدن دندان تشخیص داده می شود و چطور درمان می شود؟

دندانپزشک شما دندان‌های شما را معاینه می‌کند. ممکن است پزشکتان برای درمان فلوراید، جلا دادن به دندان را پیشنهاد کند. این روش‌های درمانی برای کاهش حساسیت، جلوگیری از پوسیدگی و محافظت دندان‌های شما کمک می‌کند. برای بهتر شدن رنگ دندانتان ممکن است پزشکتان سفید کردن (بلیچینگ) و یا میکرودرم ابریژن را پیشنهاد کند. در صورتی آسیب دیدن و پوسیدگی دندان‌هایتان شما نیاز به ترمیم با تاج (روکش) و یا مواد پر کننده دارید.

 

چگونه می‌توانید از پیشرفت گچی شدن دندان جلوگیری کنید؟

حداقل روزی ۲ بار مسواک بزنید. دندان پزشک شما ممکن است یک فلوراید تجویز کند که برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و کاهش حساسیت کمک می‌کند.
روزانه از نخ دندان استفاده کنید.
بعد از غذا و میان وعده دهان خود را با دهان شویه فلوراید بشویید.
بعد از وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها آدامس بدون قند بخورید.
هر ۶ ماه یکبار برای تمیز کردن دندان و معاینه دهان خود به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان توصیه شده توسط دندانپزشک خود را دنبال کنید.
توجه داشته باشید گچی شدن دندان در کودکان بسیار شایع است، ۱۵ تا ۲۰ درصد کودکان به این عارضه مبتلا می‌شوند. معمولا اولین دندانی که تحت تاثیر قرار می‌گیرد دندان مولر دائمی است که در سن ۶-۷ سالگی در می‌آید. شناسایی این وضعیت در سنین پایین بهترین کار است. به همین دلیل کودکتان را در سن ۳-۴ سالگی برای معاینه به دندان پزشکی ببرید.

 

راه‌های پیشگیری از خرد شدن دندان

اصلی‌ترین عامل خرد شدن ناگهانی دندان پوسیدگی دندان است. پس بهترین روش برای جلوگیری از آن مراجعه دوره‌ای به پزشک برای تشخیص زود‌رس پوسیدگی دندان است.
عامل دیگر پوسیدگی‌های عمیق عاجی است. اگر در مراحل اولیه این پوسیدگی تشخیص داده شود با درمان ساده و هزینه کم‌تر می‌شود از خرد شدن ناگهانی دندان جلوگیری کرد.

مراقبت‌های دوران بارداری و پس از آن: تهوع و استفراغ بیش از حد و تب بالا را باید کنترل کرد. همچنین باید با استفاده از روش‌هایی تولد زود‌رس نوزاد را به تعویق انداخت. با این حال، بسیاری از نواقص مادر‌زادی قابل پیشگیری نیستند. بیمارانی که بر اثر این عامل دچار خرد شدن ناگهانی دندان می‌شوند باید با مراجعه‌های منظم و دوره‌ای به پزشک درمان برای رفع این نقص را دنبال کنند.

مطالب مشابه را ببینید!