مجله تاپ‌ناز‌

راهکارهایی برای تقویت سلامت شنوایی؛ معرفی عواملی که باعث کاهش شنوایی می شوند

سلامت شنوایی مسئله ای بسیار مهم تاثیر گذار در تمام طول زندگی افراد می باشد. محافظت از گوش مهم ترین و اصلی ترین مورد در محافظت از بدن می باشد. برای داشتن بدنی سالم باید به سلامت گوش ها توجه نمود.

کم شنوایی و ضعیف شدن قوه شنوایی مشکلی است که افراد زیادی با آن مواجه هستند. در حقیقت اغلب افراد در یک سن خاص مشکلات شنوایی را تجربه می کنند. شنوایی نیز مانند قوای بینایی و حافظه در طول زمان ضعیف می شود. افراد می توانند با رعایت نکات لازم شنوایی خود را تقویت و آن را سالم نگه دارند.

راهکارهایی برای تقویت سلامت شنوایی؛ معرفی عواملی که باعث کاهش شنوایی می شوند

منظور از سلامت شنوایی چیست؟

سلامت شنوایی نکته یکی از مواردی می باشد که اغلب افراد آن را نادیده می گیرند. زمانی که در مورد سلامت سوال می شود همه افراد مواردی مانند ورزش، رژیم غذایی مناسب و منع دخانیات حرف می زنند.

معمولا در این هنگام صحبتی در مورد سلامت گوش ها نمی شود. با اینکه این عضو از بدن بسیار مهم می باشد و تاثیر بسیار زیادی بر زندگی دارد معمولا به آن توجه کافی نمی شود. رعایت اصول سلامتی و بهداشت گوش برای هر فردی جزء موارد حیاتی می باشد.

تاثیر جرم داخلی گوش بر سلامت شنوایی

اولین نکته ای با آوردن اسم سلامت شنوایی به ذهن ها خطور می کند تاثیر جرم داخلی گوش می باشد. جرم داخلی گوش ماده ای نرم و زرد رنگ می باشد که اغلب افراد وجود آن را نمی پسندند. اما باید دانست که این ماده زرد رنگ یا به اصطلاح جرم گوش تاثیر فراوانی بر سلامت گوش دارد.

این ماده مومی شکل و اغلب چرب مانند خاصیت ضد باکتریایی دارد و از گوش محافظت می کند. خاصیت بسیار مهم جرم گرد و غبار و ذرات مضر در هوا را جذب می کند و نمی گذارد به داخل گوش نفوذ کنند. علاوه بر این از پرده گوش را از عفونت در امان نگه می دارد.

چگونگی تمیز کردن گوش برای حفظ سلامت شنوایی

راهکارهایی برای تقویت سلامت شنوایی؛ معرفی عواملی که باعث کاهش شنوایی می شوند

تمیز کردن و تمیز نگه داشتن داخل گوش یکی از مهم ترین موارد در سلامت شنوایی می باشد. در حقیقت گوش های انسان سیستم تمیز کنندگی خودکار دارند. بنابر این افراد لازم نیست مجرا و کانال داخلی آن را تمیز کنند. مفیدترین و بهترین کار برای حفظ سلامت گوش وارد نکردن اجسام خارجی و اجسام نوک تیز به داخل آن است. معمولا محل قرارگیری چرک و آلودگی قسمت خارجی کانال و مجرای گوش می باشد.

مراحل تمیز کردن گوش برای تقویت سلامت شنوایی

سیستم گوش به این صورت است که چرک ها و جرم های قدیمی را که به درد نمی خورند به خارج از کانال هدایت می کند. برای تمیز کردن این قسمت گوش می توان از موارد زیر استفاده نمود.

  • برای تمیز کردن گوش میتوان نصف قاشق چایخوری پودر جوش شیرین تهیه نمود. این پودر باید در آب گرم مخلوط شود. سپس با استفاده از قطره چکان به داخل گوش ریخته شود. برای انجام این کار باید سر به پهلو خوابانده شده و پنج تا هفت قطره به داخل گوش ریخته شود. انجام دادن هر روزه این عمل بعد از چند روز تمامی چرک های داخل گوش را از بین می برد.
  • جرم داخل گوش حالت روغنی دارد و بعضی از روغن ها هستند که می توانند با آن ترکیب شوند. ترکیب جرم با روغن آن را نرم تر کرده و در از بین بردن آن تاثیر بسزایی دارد. معمولا روغن های که برای این کار استفاده می شوند روغن زیتون، نارگیل و گلیسیرین می باشد.
  • برای انجام این کار ابتدا باید روغن کمی گرم شود. سر به پهلو خوابانده شده و چند قطره داخل آن ریخته شود. سپس چند دقیقه فرصت برای جذب روغن داده شود. این روش در صورت تکرار یک تا دو بار در روز جرم داخلی گوش را نرم کرده و می تواند بعد از سه روز آن را تمیز نمود. برای تمیزکاری تنها کافیست از یک گوش پاکن استفاده شده و سطح داخلی گوش به نرمی تمیز شود.

چه زمانی جرم داخلی گوش سلامت شنوایی را به خطر می اندازد؟

جرم داخل گوش اگرچه اغلب برای سلامت شنوایی مفید می باشند اما در مواردی نیز موجب آسیب به گوش می شود. گاهی جرم ها کل فضای داخل کانال را پر کرده و موجب مسدودیت آن می شوند. به تعریف دیگر جرم ها داخل گوش گیر کنند و خارج نشوند. این مشکل منجر به کاهش شنوایی افراد می شود. علائم زیر مواردی هستند که باید در مورد آن ها نگران بود و به پزشک مراجعه کرد.

  • زمانی که فرد در گوش خود احساس گرفتگی کند.
  • زمانی پر بودن گوش احساس شود.
  • زمانی که قسمت داخلی گوش درد بگیرد.
  • اگر فرد احساس کند که در شنیدنش اختلال به وجود آمده یا خوب نمی شنود.
  • مواقعی که فرد صدای سوت یا زنگ ممتدی را حس کند.
  • زمانی که گوش دارای خارش های آزار دهنده باشد.
  • مواقعی که از گوش بوهای بدی به مشام برسد و ترشحات آن غیر عادی باشد.
  • سرفه های ممتد و بی دلیل نیز نیاز به دکتر دارند.

وجود رطوبت گوش و تاثیر آن بر سلامت شنوایی

راهکارهایی برای تقویت سلامت شنوایی؛ معرفی عواملی که باعث کاهش شنوایی می شوند

وجود رطوبت و مرطوب بودن داخل گوش برای سلامت شنوایی اصلا خوب نیست. وجود رطوبت زیاد داخل گوش به باکتری ها اجازه می دهد که وارد کانال گوش شوند. رطوبت جوانب مختلفی از سلامت گوش را تحت الشعاع قرار می دهد.

علاوه بر این رطوبت مکان بسیار مناسبی برای رشد باکتری ها می باشد. زمانی که داخل گوش مرطوب باشد باکتری ها در آن تجمع می یابند و منجر به عفونت گوش می شوند. درمان عفونت های گوش بسیار سخت و زمان بر می باشد. برای داشتن گوشی سالم بهتر است افراد رطوبت داخل گوش خود را مرتبا چک کنند.

افراد لازم است بعد از حمام با حوله یا پارچه ای نرم به صورت ملایم گوش خود را خشک کنند. از سویی دیگر با خم کردن سر با دو طرف می توان آب و رطوبت را از داخل گوش خارج نمود. همچنین افرادی که به صورت مداوم به استخر می روند و شنا می کنند. باید از گوش گیر مناسب استفاده کنند.

استفاده از گوش گیر برای همه سنین ضروری می باشد. زیرا همیشه پیشگیری کردن بهتر از درمان کردن می باشد.

رابطه ورزش و سلامت شنوایی

ورزش کردن می تواند به سلامت شنوایی کمک کند. ورزش های کاردیو برای گوش بسیار مهم هستند. ورزش های مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و دویدن از ورزش های تاثیر گذار بر گوش هستند. این ورزش ها موجب افزایش سرعت پمپاژ خون به سایر نقاط بدن می شوند.

گوش نیز از مزیت های پمپاژ خون بی نصیب نمی ماند. این کار به گوش ها اجازه می دهند که سالم بمانند و وظیفه خود را به بهترین صورت انجام دهند. اما باید توجه شود که دوچرخه سواری حتما با استفاده از کلاه ایمنی انجام شود. در غیر این صورت با تصادف و حادثه سلامت گوش ها بیشتر به خطر می افتد.

تاثیر حالات روانی بر سلامت شنوایی

اضطراب و استرس هر دو عواملی هستند که بر سلامت شنوایی تاثیر منفی می گذارند. این دو مورد موجب شنیده شدن صدای زنگ و وزوز در گوش می شوند. زمانی که این دو حالت در بدن ایجاد شود ذهن به سمت مجادله و ستیز سوق می یابد. این حالت ها موجب ترشح آدرنالین در بدن می شوند.

این عمل تاثیر منفی بر عصب ها از جمله عصب گوش می باشد. پزشکان بر این عقیده هستند که استرس ها بر گوش داخلی تاثیر می گذارند و باعث زنگ زدن گوش می باشند. صدای وروز و زنگ در گوش بسیار ناخوشایند بوده و موجب آزار و اذیت افراد می شود.

استفاده از شمع و تاثیر آن بر سلامت شنوایی

استفاده از شمع می تواند سلامت شنوایی را به خطر بیندازد بنابراین بهتر است هرگز از آن استفاده نشود. امروز افراد زیادی برای نظافت و تمیزی پرده گوش را با شمع ترابی تمیز می کنند. این کار اغلب برای بهبود شنوایی و از بین رفتن درد های گوش نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه انجام این روش به این صورت است که شمعی توخالی روشن شده و از سمت دیگر داخل گوش قرار داده می شود. همه پزشکان عقیده دارند که انجام این عمل اصلا مفید نیست و می تواند سلامت گوش و شنوایی را به خطر می اندازد.

اهمیت تمیز کردن گوش برای سلامت شنوایی

برای حفظ سلامت شنوایی افراد می توانند گوش خود را تمیز نگه دارند. به طور کلی بهداشت به حفظ سلامت کلی افراد تاثیر گذار می باشد. گوش از لحاظ فیزیکی در قسمتی از بدن قرار دارد که در معرض آلودگی و گرد و غبار می باشد. حفظ اصول بهداشتی گوش را سالم نگه می دارد. در صورت آلودگی می توان از پارچه ای نرم و مرطوب برای تمیز کردن قسمت های خارجی و انتهای گوش استفاده نمود.

در صورت لزوم می توان از گوش پاک کن نیز استفاده نمود. اما باید توجه داشت که گوش پاک کن نباید به داخل گوش برده شود. زیرا این کار موجب هدایت جرم و چرک به قسمت داخلی گوش می شود. به طور کلی ورود هر گونه شیء خارجی به داخل گوش ممنوع می باشد.

مواد غذایی مناسب برای سلامت شنوایی

غذاها و مواد خوراکی وجود دارند که که به سلامت گوش کمک می کنند و روند کم شدن شنوایی افراد را کند می کنند. این مواد غذایی شامل موارد زیر می باشند.

  • موز: موز سرشار از پتاسیم می باشد و سطح مایعات بدن را تنظیم می کند.
  • فلفل دلمه ای: فلفل دلمه ای غنی از ویتامین بی نه می باشد. این ویتامین گلبول های قرمز خون را سرحال می کند. این کار باعث افزایش تعداد گلبول ها می شود. پزشکان عقیده دارند که پایین آمدن سطح اکسیژن باعث تضعیف شنوایی می شود.
  • طالبی: این خوراکی دارای پتاسیم می باشد که مایع درون گوش را کنترل می کند.
  • هویج: هویج دارای رنگدانه نارنجی بتاکاروتن است که خطر کاهش شنوای را تا حد زیادی از بین می برد.
  • سبزیجات برگ تیره: سبزیجاتی که دارای برگ تیره هستند به سلامت گوش کمک می کنند. این سبزیجات شامل کلم بروکلی و کلم پیچ و سایر موارد این چنینی هستند. این سبزیجات حاوی فولات هستند و گوش داخلی را نیز تقویت می کنند.
  • مرکبات: مرکبات شامل میوه هایی چون لیمو شیرین، پرتقال و گریپ فروت م باشد. این میوه ها دارای فولات هستند و شنوایی را تقویت می کنند.
  • گوجه فرنگی: گوجه فرنگی نیز دارای پتاسیم است. همانطور که گفته شد پتاسیم برای سلامت گوش بسیار مفید می باشد.
  • ماهی: ماهی دارای امگا سه می باشد و خطر کاهش شنایی را کاهش می دهد. مصرف حداقل دو وعده ماهی در هفته برای سلامت کل بدن از جمله گوش و شنوایی ضروری می باشد.
  • تخم مرغ: تخم مرغ غنی از ویتامین دی می باشد. ویتامین دی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت گوش ها و شنوایی می باشد.

سلامت شنوایی با استفاده از قرص

برای تقویت و سلامت شنوایی می توان از قرص های خاصی استفاده کرد. از مهم ترین و تاثیرگذارترین داروها برای تقویت گوش موارد زیر می باشند.

ویتامین دی و امگا سه

این دو قرص آنتی اکسیدان های بسیار قوی می باشند. این قرص ها رادیکال های آزاد بدن را کاهش می دهند. همین امر موجب تقویت شنوایی افراد و سالم نگه داشتن گوش ها می شوند.

قرص هایی که منیزیم و روی دارند

این قرص ها معمولا نام هایی مانند زینک پلاس، زینک سولفات و قرص منیزیم وجود دارند.

قرص ویتامین ای

این قرص به صورت معجزه آسایی سلامت گوش و شنوایی را تضمین می کند. افراد می توانند در کنار این قرص از مواد غذایی دارای ویتامین های ای و سی نیز استفاده کنند.

تضمن سلامت شنوایی با طب اسلامی

طب اسلامی یکی دیگر از راهکارهای حفظ سلامت شنوایی افراد می باشد. راهکارهای پیشنهادی در این طب موارد زیر می باشند.

  • استفاده از روغن گوش فیجن
  • استفاده از روغن بنفشه
  • قرار دادن هر چند وقت یک بار یاسمین در گوش
  • استفاده از روغن سداب به صورت شبی یک قطره
  • خوردن عسل
  • خوردن سرکه برای از بین بردن رادیکال های آزاد
  • رنگ کردن مو ها با حنا
  • ماساژ سر برا رفع سودا
  • پیاده روی روی سنگلاخ
  • حجامت
  • زالو
  • کم کردن کار با تلفن

تقویت سلامت شنوایی با استفاده از طب سنتی

طب سنتی از مورد مهم در تقویت و سلامت شنوایی می باشد. به طور معمول طب سنتی ساده ترین روش ها و بهترین راهکارها را برای افراد به کار می برد. این طب گیاهان بسیاری را برای تقویت شنوایی پیشنهاد می دهند. برجسته ترین و مهم ترین این گیان شامل مواردی مانند برگ نعناع، شوید، سیر، روغن کنجد و زردچوبه می باشند. این موارد علاوه بر شنوایی کل سیستم بدن را تقویت می کنند.

منبع: CDC

مطالب مشابه را ببینید!