مجله تاپ‌ناز‌

خواص عسل برای بدن چیست؟

با این که عسل به طور دقیق متراکم ترین (تراکم به معنای درصد مواد مغزی اساسی در غذا نسبت به کالری موجود در آن است) غذای موجود در بازار محسوب نمی شود، اما حاوی بعضی مزایای برجسته ای است که خواص زیادی برای بدن دارد. عسل به همان اندازه که چسبناک و شیرین است، بهترین ماده ی شیرین کننده ی طبیعی نیز در نظر گرفته می شود. این مایع شربت گونه، ترکیبی غنی از خواص ضد بیماری و دوستدار روده را ارائه می دهد و آن را به یک افزودنی ایده آل برای غذاها و نوشیدنی ها تبدیل می کند. عسل فواید زیادی دارد به عنوان نمونه بهبود عملکرد روده ها از جمله خواص عسل گشنیرمحسوب می شود. برای آشنایی با فواید شگفت انگیز عسل همراه ما باشید.

خواص عسل برای بدن چیست؟

فواید عسل برای سلامتی

در واقعیت، ارزش غذایی عسل چندان چشمگیر نیست. از آنجایی شکر زیادی نیز دارد، می بایست در مقادیر کمتر مصرف شود. با این حال، خوردن عسل فوایدی دارد که شکر سفید از آن ها برخوردار نیست. در صورتی که هدف شما محدود کردن مصرف شکر در رژیم غذایی خود باشد، توصیه می کنیم از عسل که شیرینی بیشتری دارد (و زودتر شکر مورد نیاز بدن را تأمین می کند) استفاده کنید. در ادامه، به بررسی فواید بالقوه ی عسل برای انسان ها می پردازیم.

پیشگیری از بروز بیماری

مصرف عسل برای تقویت سیستم ایمنی، از اهمیت زیادی برخوردار است. این ماده ی شیرین حاوی فلاونوئید ها و پلی فنول ها است. این مواد، هر دو آنتی اکسیدان های قوی ای هستند، که رادیکال های آزاد و سایر سمومی را که می توانند منجر به آسیب سلولی و بافتی شوند، خنثی می کنند (رادیکال های آزاد، مولکول های ناپایدار مضری هستند که توسط عواملی مانند آلودگی محیطی و رژیم های غذایی ناسالم تولید می شوند).

این موضوع از اهمیت بالایی برخودار است؛ چرا که استرس اکسیداتیو (عدم تعادل بین رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها در بدن) در نهایت می تواند در بروز بیماری های مزمنی مانند سرطان و بیماری قلبی نقش داشته باشد. اما آنتی اکسیدان هایی مانند آنتی اکسیدان های موجود در عسل می توانند به دور نگه داشتن این رادیکال های آزاد کمک کنند.

خواص عسل برای بدن چیست؟

بر اساس یک بررسی علمی در سال 2017، فلاونوئید ها و پلی فنول های موجود در عسل التهاب را نیز به حداقل می رسانند. التهاب مزمن می تواند مانند استرس اکسیداتیو، از طریق آسیب سلولی طولانی مدت منجر به بروز بیماری شود اما آنتی اکسیدان های عسل می توانند فرآیندهای سلولی درگیر در التهاب را سرکوب کرده و از بیماری جلوگیری کنند. علاوه بر این، عسل دارای ویتامین C است. ویتامین C، یک ریزمغذی با خواص آنتی اکسیدانی و تقویت کننده ی سیستم دفاعی بدن است که می ‌تواند تولید و عملکرد گلبول ‌های سفید را که به باکتری‌ ها و ویروس‌ های خارجی حمله می‌کنند، تحریک کرده و در نتیجه از بدن در برابر عفونت محافظت کند.

تسکین سرفه

عسل، درمانی طبیعی برای سرفه محسوب می شود؛ چرا که به عنوان یک ماده ی آرام بخش عمل می کند و با پوشاندن گلو، غشاهای مخاطی را تسکین می دهد. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 2010 به بررسی اثرات عسل در مقایسه با داروهای ضد سرفه (دکسترومتورفان) و آنتی هیستامین (دیفن هیدرامین) بر سرفه های شبانه در کودکان مبتلا به عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی (مانند آنفولانزا، لوزه، سینوزیت) پرداخت.

نتایج این تحقیق نشان داد که عسل بیشتر از سه ماده ی دیگر در تسکین علائم سرفه موفق بوده است. تحقیقات بیشتری نیز این موضوع را تأیید نموده و نشان داده اند که فواید عسل آن را به یک درمان اثربخش برای سرفه تبدیل کرده است.

خواص عسل برای بدن چیست؟

تسریع روند ترمیم زخم

استفاده از عسل برای التیام زخم ها، سوختگی و دیگر عارضه های موضعی به مصر باستان بر می گردد. جهان در طول این ۴۰۰۰ سال راه درازی را طی کرده، اما عسل همچنان قدرت خود را به عنوان یک درمان موضعی حفظ کرده است. براساس یک مطالعه در سال ۲۰۱۱، این ویژگی عسل تا حد زیادی به دلیل خواص ضد میکروبی، توانایی حفظ رطوبت و ویسکوزیته بالا است.

به عبارت دیگر، عسل با ایجاد یک سد محافظتی و مبارزه با هر گونه عوامل بیماری زای بالقوه، از بروز عفونت جلوگیری می کند و در عین حال، ناحیه ی آسیب دیده را مرطوب نگه می دارد و بدین گونه باعث بهبودی انواع زخم می شود. در طب سنتی ایران نیز از قدیم الایام از ترکیب زردچوبه و عسل برای درمان انواع زخم ها استفاده می شده است.

🔔 در صورتی که به سوختگی شدید، زخم بزرگ یا مواردی از این دست دچار شدید، حتماً باید با پزشک خود مشورت کنید تا به شما در انتخاب بهترین راه درمانی کمک کند.

خواص عسل برای بدن چیست؟
Mature man eating honey for breakfast at home.

تقویت سلامت مغز

فواید عسل ممکن است بر مغز نیز تأثیر بگذارد. مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان مانند عسل می تواند به پیشگیری از بیماری های تخریب کننده ی عصبی مانند آلزایمر و زوال عقل کمک کند؛ موضوع از این قرار است که طبق مقاله ای در سال ۲۰۱۹، استرس اکسیداتیو می تواند سلول های عصبی یا نورون ها را از بین ببرد. نورون ها عملکردهای شناختی (مانند حافظه و یادگیری) را با ارسال تکانه های الکتریکی تنظیم می کنند و آسیب عصبی می تواند این فرایندها را مختل کند.

آنتی اکسیدان های موجود در عسل می توانند سلول هایی به نام میکروگلیا را فعال کنند که مسئول محافظت از نورون ها و کنترل التهاب در مغز هستند. هنگامی که میکروگلیا توسط ترکیباتی مانند آنتی اکسیدان های موجود در عسل فعال می شود، می تواند از مغز محافظت کرده و به جلوگیری از پیشروی بیماری های عصبی کمک کند.

تقویت سلامت روده

کربوهیدرات موجود در عسل، پروبیوتیک هایی هستند که به عنوان سوخت باکتری های «خوب» در روده عمل می کنند. این امر تضمین می کند که آن میکروب های مفید می توانند رشد و نمو کرده و به طور مؤثر فعالیت حشرات مضر در معده را سرکوب کنند. همچنین براساس یک مطالعه، پلی فنول ها و فلاونوئیدها، خواص ضدباکتریایی دارند که می توانند باکتری های بد روده را بیشتر کنترل کنند. همه ی این موارد فعالیت باکتری های خوب روده را که مسئول انجام عملکردهای ضروری مانند هضم، جذب مواد مغذی و غیره هستند، تقویت می کنند.

مطالب مشابه را ببینید!