با عفونت های زنانه در فصل تابستان آشنا شوید
بیشتر خانم ها در برخی از مراحل زندگی خود دچار عفونت واژن می شوند. خیلی از خانم ها هم به طور مداوم با این عفونت ها دست و پنجه نرم می کنند. با این حال بسیاری از این عفونت ها به سادگی قابل درمان هستند،البته به شرط این که قبل از هر اقدام درمانی خودسرانه به پزشک مراجعه کنید.
برخی مادران نیز به علت نداشتن اطلاع کافی به دختران خود توصیه های نادرستی درباره بهداشت فردی می کنند؛ مثلا شستن ناحیه تناسلی با صابون های معمولی و … اما این قبیل اشتباهات در برخی موارد بسیار زیانبار است و تبعات سنگینی به دنبال دارد. دکتر میترا خواهانی، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در مورد تشخیص و پیشگیری عفونت های واژینال صحبت می کند.
● علت عفونت در ناحیه واژن
علت عفونت در سنین مختلف متفاوت است؛ به عنوان مثال در سنین کودکی یک جسم خارجی مثل دستمال کاغذی می تواند واژن را دچار عفونت کند که در این خصوص مادران باید دقت بیشتری در تمیز کردن کودکان خود داشته باشند. در دوران قبل از بلوغ هم امکان دارد عفونت به شکل سوزش یا خارش خود را نشان دهد که در این صورت توسط یک آزمایش ادرار علت اصلی آن را تشخیص می دهیم. معمولا درمان عفونت در دوشیزگان راحت تر است و فرد می تواند با رعایت بهداشت فردی و استفاده از ژل های شست وشو امکان ایجاد عفونت واژن را به حداقل برساند. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که بسیاری از خانم ها بعد از نخستین رابطه زناشوییشان دچار سوزش می شوند که به آن عفونت ماه عسل می گویند و با انجام آزمایش می توان از میزان حاد بود آن باخبر شد زیرا بیشتر این عفونت ها با استفاده از ژل های شست وشو دهنده در قبل و بعد از نزدیکی قابل درمان هستند. در نهایت بانوان همواره باید ۲ نکته مهم را در راستای حفظ سلامت و بهداشت فردی خود به خاطر بسپارند:
۱ شوینده های دارای PH اسیدی نقش مهمی در حفظ PH اسیدی واژینال دارد.
۲ حضور اسید لاکتیک در شوینده مناسب به دفاع علیه باکتری های مضر کمک می کند.
● شایع ترین عفونت در بانوان
در خانم های متاهل ممکن است انواعی از عفونت ها ایجاد شود. شایع ترین آنها عفونت های قارچی است که علت های مختلفی دارد. از جمله:
شست وشوی بیش از حد یا ساییدن محل باعث بروز سوزش و خارش شده که احتمال ایجاد عفونت را بالا می برد.
افرادی که دچار بیماری دیابت هستند.
افرادی که مشکل اضافه وزن دارند.
پوشیدن شلوار های تنگ از جمله شلوار جین.
استفاده نکردن از لباس های زیر نخی و پنبه ای.
توصیه من به بانوان به خصوص در فصل تابستان این است که در طول روز به خصوص در ساعت های طولانی از شلوارهای تنگ استفاده نکنند. همچنین بعد از بازگشت به منزل حتما استحمام کنند زیرا تعرق در این ناحیه باعث ایجاد عفونت می شود و باید توجه داشته باشند که برای شستن ناحیه واژن از صابون های معطر و قلیایی استفاده نشود بلکه به جایش از صابون های کودکان استفاده شده و بعد از استحمام دامن بپوشند. ناگفته نماند که بانوان نباید وسایل بهداشتی مشترک داشته باشند.
● آیا عفونت واژینال با آب استخر مرتبط است؟
در فصل تابستان و استفاده از استخرهای عمومی برخی بیماری های عفونی مخصوص این مکان ها از جمله عفونت های قارچی و عفونت های ویروسی شیوع می یابد. متخصصان درخصوص این مشکل می گویند پیشگیری از این عفونت ها کار دشواری نیست و با رعایت بهداشت فردی و رعایت نکاتی همچون زدن پاها در حوضچه های مواد ضد قارچ و استحمام به موقع تا حد زیادی می توان از انتقال آنها جلوگیری کرد. نکته دیگر اینکه خانم ها همیشه نگران انتقال عفونت های واژینال در استخر ها هستند. اکثر خانم ها با مشاهده نخستین علائم غیرطبیعی مانند سوزش، خارش و… اقدام به خوددرمانی و مصرف کرم های ضد قارچ واژینال می کنند که واضح است نتیجه بخش نخواهد بود. برای درمان عفونت های واژینال بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید و برای پیشگیری از آن هم در روزهای شلوغ و در استخر هایی با ظاهر غیربهداشتی شنا نکنید.
● نشانه های عفونت زنانه
در معاینات بالینی، تشخیص ۳ نشانه از ۴ نشانه زیر تاییدی بر ابتلا به عفونت است:
۱ تغییر ترشحات از حالت نرمال
الف) ترشحات رقیق مانند شیر به رنگ سفید یا خاکستری با بوی زننده احتمال ابتلا به عفونت باکتریایی واژن را نشان می دهد.
ب) ترشحات غلیظ و کف مانند زرد مایل به سبز با بوی بد احتمال ابتلا به تریکوموناس را نشان می دهد.
ج) ترشحات سفت و سفید پنیری و بدون بو نشانه بروز عفونت قارچی است.
۲ مشاهده سلول های گلوله ای که در واقع سلول های مخاطی احاطه شده توسط باکتری ها هستند زیر میکروسکوپ
۳ Ph بالاتر از ۵/۴ مایعات واژن
۴ ایجاد بوی ماهی با افزودن قلیا
مجله سیب سبز |