هنگام رخ دادن حمله تروریستی چه باید بکنیم؟
هنگام اتفاق افتادن حادثه تروریستی چه باید کرد؟
فرادید| حملات تروریستی در ابعاد حملات پاریس که منجر به کشته شدن 129 نفر و زخمی شدن بیش از 400 نفر گشت، به ندرت اتفاق میافتد. با این حال، مقامات آماده این شرایط بحرانی هستند، ولی به مردم عادی چه توصیهای میشود؟
به گزارش فرادید به نقل از بی بی سی انگلیسی، اغلب بازماندگان حملات پاریس میگویند که صدای اولین تیراندازیها را با صدای آتش بازی اشتباه گرفته بودند. جان لیچ، روانشناس و مربی سوروایولیست نظامی، میگوید که این اتفاق عادی است.
آماده باشید
مردم به طور معمول آماده شنیدن صدای تیراندازی نیستند، به همین دلیل صدای آن را با صدای چیز دیگری اشتباه میگیرند. جان لیچ میگوید: «ما به مدلی که در ذهنمان ساختهایم پاسخ میدهیم و نه مستقیما به شرایط واقعی اطرافمان. به همین دلیل است که آسیب پذیر هستیم.»
مدت زمانی که برای درک اتفاقات لازم دارید، ممکن است موجب مرگ شما شود. اما اگر افراد قبل از هر اتفاقی چند سناریوی بسیار بد را در ذهنشان مرور کنند، این فرآیند میتواند بسیار سریعتر رخ دهد. لیچ میگوید: «تنها چیزی که نیاز است از خود بپرسید این است: اگر اتفاق بدی افتاد، واکنش من چه خواهد بود؟»
نشستن در رستوران و سینما بدون توجه به دربهای خروج اضطراری کاری بسیار ساده است، اما دانستن محل خروج میتواند جان شما را نجات دهد. در جریان حملات تروریستی در سالن باتاکلان در شامگاه جمعه، یکی از مامورین امنیتیِ سالن گروهی از مردم را از طریق خروج اضطراریِ به بیرون از سالن هدایت کرد.
سریع واکنش نشان دهید
اکثر افراد هنگام حملات تروریستی کاملا گیج شده و خودشان را گم میکنند. لیچ چندین شرایط تهدیدآمیز در سراسر جهان را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که تنها 15 درصد مردم کار درست را انجام میدهند. بیش از 75 درصد مردم کاملا محو اتفاقات اطراف شده و به جای نشان دادن واکنش صحیح، گيج و مبهوت میشوند. حدود 10 درصد دیگر مردم نیز تصمیماتی میگیرند که شانس زنده ماندنشان را کم کرده و راه افراد دیگر را سد میکنند.
گرفتن تصمیم درست و عمل طبق آن، میتواند شانس زنده ماندن شما را به مراتب افزایش دهد. البته لازم به ذکر است که مردم در اولین گام منتظر واکنش افراد دیگر میمانند و این واقعیت در سرشت بشر جای دارد.
در یک آزمایش، گروهی از روانشناسان دهها نفر را درون یک سالن قرار داده و مقداری دود وارد آن اتاق کردند تا واکنش هر یک از افراد را بررسی کنند. سرعت تصمیم گیریِ افرادی که تنها بودند نسبت به کسانی که همراه داشتند، بیشتر بود.
از جلوی چشم تروریستها دور شوید
آیان رید، سرباز سابق بریتانیایی، مدرس نظامی و مدیر شرکت امنیتیِ فورمِتیو گروپ، میگوید: «اگر جلوی چشمشان نباشید، جلوی تیرشان هم نیستید.» بهترین کار این است که از جلوی آنها دور شوید و به هدفی کوچکتر تبدیل شوید. این اقدام میتواند شامل دراز کشیدن روی زمین یا پنهان شدن پشت چیزی باشید.
اجسام سخت مانند دیوار بتنی در ارجحیت قرار دارد. آیان میگوید: «در فیلمهای هالیوودی خودروهای ضدگلوله را دیده میشود، اما آنها در واقعیت همه جا وجود ندارند.» با این حال، در شرایط حمله تروریستی، اتومبیل بهتر از هیچی است.
زمانی که یک حمله تروریستی در جای کوچکی صورت میگیرد، شلیک هر گلوله میتواند چندین نفر را زخمی کند. بنابراین، اگر از جلوی چشم تروریست دور شوید، از زخمی شدن خود جلوگیری میکنید. گاهی نیز پیش میآید که فرد اسلحه را گرفته و بیهدف به اطراف خود شلیک میکند. در این حالت هم بهتر است پشت یک جسم سخت پناه بگیرید.
بسیاری از بازماندگان حملات پاریس این کار را از روی غریزه انجام میدادند. آنها میز را برگردانده و از آن به عنوان حفاظ موقتی استفاده میکردند. حتی بعضی از افراد حاضر در سالن پشت بلندگوهای بزرگ پناه گرفتند. اما از آنجایی که حفاظ کمی در سالن اصلی باتاکلان وجود داشت، تمام افراد نمیتوانستند از آن حمله جان سالم به در برند.
یک زوج ایرلندی با «تظاهر به مردن» توانستند خود را نجات دهند. ترسا سده، یک بازمانده دیگر، نیز به بی بی سی گفت: «یک مرد به شدت آسیب دیده بود و ناله میکرد. ما تمام تلاش خود را کردیم تا به او بگوییم که ساکت باشد و تکان نخورد تا زنده بماند. زیرا هر بار که در سمتی حرکتی به وجود میآمد، تروریستها آنجا را نشانه میگرفتند.»
آیان در ادامه میگوید: «آنها منتظر تحرک هستند، زیرا توجهشان را جلب میکند.» این عبارت زمانی بیشتر معنا پیدا میکند که محیط تاریک باشد. هنگامی که تروریستها خشاب اسلحهشان را تعویض میکردند، برخی از افراد به سمت درب خروجی میدویدند. فرار ریسک زیادی به همراه دارد، اما در زمان مناسب میتواند گزینه خوبی باشد.»
دولت بریتانیا نیز توصیه کرده که اگر راه خروجیِ امنی را مشاهده کردید، در زمان مناسب به سمت آن بدوید؛ اما اگر هیچ راه خروج مطمئنی وجود ندارد، بهترین کار این است که پنهان شوید.
بنا بر گفتهی شواهد عینی در سالن باتاکلان، برخی از افراد ترجیح دادند که در دفاتر و دستشویی پنهان شوند تا کمک برسد.
در ماه ژانویه و در جریان یک حمله تروریستی، لاسانا بیثلیِ 24 ساله چندین مشتری یهودی خود را در زیرزمین مغازهاش پنهان کرد. او یخچال و برق مغازه را خاموش کرد و به دنبال کمک رفت. تمام کسانی که او پنهان کرده بود، زنده ماندند. نجات چندین یهودی توسط یک مغازه دار مسلمان باعث شد تا از او به عنوان یک قهرمان نام برده شود.
به سمت تروریست یورش ببرید
در چندین موارد نیز یورش بردن به سمت تروریست جواب داده است. یک حمله تروریستی به قطار در ماه اوت در فرانسه خنثی شد و دلیلش نیز یورش بردن مسافران به سمت تروریست تنها بود. اما بین چهار مسافری که به آن تروریست یورش بردند، یک فرد عضو نیروی هوایی و فرد دیگر نیز در گارد ملی عضویت داشت. این افراد البته در زمان مناسب به سمت آن تروریست یورش بردند.
آیان رید میگوید یورش بردن به سمت تروریست بدون داشتن آموزشهای لازم اصلا ایدهی خوبی نیست. او میگوید که با این کار زندگیتان را به خطر میاندازید. فراموش نکنید که بسیاری از تروریستها به صورت گروهی فعالیت میکنند. برخی از آنها جلیقه ضد گلوله و برخی دیگر هم مواد انفجاری همراه خود دارند.
گفته میشود که عادل تِرموس در جریان حمله اخیر بیروت، جان دهها نفر را نجات داده است. او از پشت به یک تروریست حمله کرده است. اما جلیقهی انفجاریِ آن تروریست منفجر شده و موجب کشته شدن ترموس و آن تروریست شده است.
به عقیدهی بسیاری، علیرغم تمام خطرات، لازم است بدانید چه اقدامی هنگام حمله باید انجام دهید. خامس آلوارس، روانشناس و مذاکره کنندهی صحنههای گروگانگیری، میگوید: «اعضای گروه تروریستی داعش به کارهایی نظیر گروگانگیری علاقهای ندارند. کسی نیست که با آنها مذاکره کند. ارزش شما در این است که مرده باشید. اگر بدانم که تیر خواهم خورد، دوست ندارم که به راحتی تسلیم شوم.»
پس از فرار
اگر شخصی موفق به فرار شد، باید حواسش را کاملا جمع کند. این مسئله بسیار اهمیت دارد. آیان میگوید: «تا میتوانید از محل حادثه دور شوید و پشت سختترین جسم ممکن پناه بگیرید. سپس به نزدیکترین مقامات امنیتی رجوع کنید.»
پیوستن به ازدحام جمعیت در نزدیکیِ حادثه و استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، کار خطرناکی است. آیان در این رابطه میگوید: «همیشه به این فکر کنید که قرار است برنامه دومِ تروریستها اجرا شود. بهترین کار این است که از پلیس و دیگر مسئولان کمک بخواهید، زیرا آنها از وضعیت کلیِ حادثه اطلاعات بیشتری در دست دارند.»
زن بارداری از پنجره آویزان شده بود و یک مرد به او کمک کرد
به یکدیگر کمک کنید
همانطور که گفتیم احتمال اینکه هر یک از ما در چنین مهلکهای گیر بیافتیم، خیلی کم است – اما همچنان امکانش وجود دارد. کریس کاکینگ، روانشناس و کارشناس رفتار جمعی، میگوید: «شانس زنده ماندن افرادی که به دیگران کمک میکنند و هماهنگ هستند، به مراتب بیشتر کند.»
کریس کاکینگ پس از حملات هفت ژوئیه لندن در سال 2005 با دهها نفر از افراد درگیر در آن حملات مصاحبه کرد و به این نتیجه دست یافت که بهترین و موثرترین راه موجود برای رهایی از مخمصه، همکاری و کمک به دیگران است.
اگر بخواهیم که افراد در مسیر خروج اضطراری گیر نکنند و کسی زیر دست و پا نیوفتد، باید با دیگران هماهنگ بود. کاکینگ میگوید که اکثر افراد حتی در بحرانیترین شرایط هم تمایل دارند که به دیگران کمک کنند. او میگوید: «باور غالب این است که افراد در چنین شرایطی فقط به فکر خودشان هستند، اما چنین نیست.»
واکنش ما هنگام حادثه تروریستی چه باید باشد؟
منبع : فرادید