مجله تاپ‌ناز‌

دانستنی هایی بهداشت قاعدگی؛ از تعویض صحیح نوار بهداشتی تا لباس زیر تمیز

بهداشت قاعدگی مهم ترین مسئله در زندگی بانوان می باشد. این مسئله تاثیر بسیار زیادی بر سلامت و کیفیت زندگی خانم ها دارد. در دوران قاعدگی زنان نوسانات هورمونی شدیدی را متحمل می شوند. این نوسانات در بعضی از آن ها منجر می شود که بهداشت را نادیده بگیرند. این دوره هر ماهه لحظات بسیار دشواری از زندگی خانم ها می باشد. پریودی موارد بسیاری را در زندگی خانم ها تحت تاثیر قرار می دهد.

خواسته های عجیب و مشکلات روانی که در این دوره به وجود می آیند بهداشت این دوره را تحت تاثیر قرار می دهد. اهمیت دادن به بهداشت در این زمان نه تنها برای سلامتی لازم است بلکه تنش ها را نیز سامان می دهد.

دانستنی هایی بهداشت قاعدگی؛ از تعویض صحیح نوار بهداشتی تا لباس زیر تمیز

بهداشت قاعدگی چیست؟

رعایت نکات مربوط به بهداشت قاعدگی برای خانم ها مسئله ای حیاتی و مهم می باشد. زیرا خانم ها در این دوران از لحاظ جسمی و روحی بسیار آسیب پذیر می باشند. در زمان پریودی سیستم بدن و تمامی اندام ها دچار شرایط پیچیده فیزیولوژیکی می شوند. این شرایط پیچیده شامل مواردی چون ضعیف شدن روحیه، گرفتگی عضلات، درد های مقطعی و نوسانات هورمونی می باشد. تغییرات دوران پریودی می تواند بر تمام بدن تاثیر می گذارد.

بیشتر خانم ها این دوره را بدون آگاهی و دانش خاصی می گذرانند و در مورد صحیح بودن رفتار و بهداشت خود اطلاعات کافی ندارند. این خانم ها حتی خواهان بالا بردن آگاهی خود در این زمینه نیستند. این رفتار موجب به وجود آمدن بیماری ها و مشکلات بسیار یادی در بین خانم ها شده است. دلیل اصلی این موضوع طرز فکر قدیمی و نادرست خانم ها در مورد پریودی می باشد.

اهمیت بهداشت قاعدگی

بهداشت قاعدگی از بدن زنان در مقابل عفونت ها و قارچ ها محافظت می کند. علاوه بر این رعایت بهداشت موجب کمتر شدن درد در زمان پریودی می شود. بهداشت و نظافت روحیه خانم ها را در این دوران بهبود می بخشد. خون پریودی بعد از خارج شدن از بدن می تواند سایر ارگانیسم ها را آلوده می کند.

رعایت بهداشت حتی در روز های که خونریزی بسیار کم است نیز باید مورد توجه قرار گیرد. با خروج خون از بدن در قسمت واژن با سایر ترشحات و عرق های اندام تناسلی مکانی مناسب برای باکتری ها ساخته می شود. باکتری ها و قارچ ها در این مکان مرطوب به سرعت رشد می کنند و مشکلات بسیاری را برای خانم ها ایجاد می نمایند.

واژن قسمتی از بدن خانم ها می باشد که توانایی تمیز کردن خود را دارد. با این وجود نیز همیشه در معرض آلودگی ها و عفونت ها می باشد. تمیز نگه داشتن این اندام در دوران قاعدگی بسیار حائز اهمیت است و باید به آن توجه ویژه ای شود. بدن در زمان پریودی بسیار حساس است و زود تر به بیماری مبتلا می شود. به همین دلیل بهداشت در این دوران اهمیت بسیار زیادی دارد.

روز جهانی بهداشت قاعدگی

دانستنی هایی بهداشت قاعدگی؛ از تعویض صحیح نوار بهداشتی تا لباس زیر تمیز

اهمیت بهداشت قاعدگی به حدی بالا می باشد که در تقویم جهانی یک روز به آن اختصاص داده شده است. هر سال در تاریخ بیست و هشتم ماه مه این مسئله گرامی داشته می شود. این تاریخ نمادین باعث جلب توجه ذهن ها به این مسئله می شود.

همچنین، افراد علی الخصوص خانم ها را وادار می کند که اطلاعات خود در این زمینه را بالا ببرند. بهداشت این دوره موجب توانمند سازی و افزایش سلامت در بین خانم ها و دختران می شود.

رعایت نکات مهم در بهداشت قاعدگی

رعایت بهداشت قاعدگی علاوه بر حفظ سلامت بدن به شادابی و کاهش درد نیز کمک ویژه ای می کند. پریودی از فرایند های بسیار مهم و حیاتی در بدن بانوان می باشد. این دوره به مراقبت ها و رعایت نکات اصولی و بهداشتی خاصی احتیاج دارد. خانم هایی که می خواهند دوران قاعدگی نرمال و آرامی داشته باشند بهتر است رعایت بهداشت را جزئی از اولویت های خود قرار دهند.

تمیز نگه داشتن قسمت تناسلی بدن بانوان مسئله ای بسیار مهم در طول زندگی می باشد. زیرا این قسمت گرم و مرطوب است و بیشتر در معرض آلودگی قرار دارد. با این وجود در بهداشت زمان پریودی دارا اهمیت بیشتری می باشد.

رعایت بهداشت قاعدگی با تعویض نوار بهداشتی، تامپون و کاپ قاعدگی

مهم ترین نکته در بهداشت قاعدگی استفاده از وسایل بهداشتی مناسب و تمیز می باشد. خونی که در هنگام پریودی از بدن خارج می شود اندام تناسلی بانوان را آلوده می کند. پد های بهداشتی یا نوار بهداشتی هایی که در این دوره استفاده می شوند مرطوب هستند. بنابراین مکان بسیار مناسبی برای رشد باکتری و قارچ می باشند.

اگر این پد ها در زمان مناسب تعویض نشوند باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری می شوند. نوار بهداشتی کثیف در طولانی مدت منجر به ایجاد عفونت مجاری ادراری و واژن، قارچ و مشکلات پوستی برای خانم ها می شود. پس بهتر است در خونریزی های شدید هر دو یا سه ساعت یکبار و در خونریزی های کم شش ساعت یکبار تعویض شوند.

کاپ قاعدگی در داخل واژن قرار می گیرد پس رعایت بهداشت در مورد آن بسیار مهم تر از نوار بهداشتی می باشد. کاپ ها باید به دقت و بسیار تمیز شسته و خشک شوند. بهتر است از هر کاپ بیشتر از چند بار استفاده نشود. علاوه بر این تامپون ها نیز در قسمت داخلی واژن استفاده می شوند. پس رعایت بهداشت در مورد آن ها نیز بسیار مهم است.

مدت استفاده و تعویض تامپون ها بسیار کمتر از نوار بهداشتی می باشد. اگر تامپون مدت زمان زیادی در داخل واژن باقی بماند واژن به شک سمی تی اس اس مبتلا می شود. این شک سمی نوعی عفونت باکتریایی بسیار خطرناک می باشد.

بهداشت قاعدگی با تمیز نگه داشتن واژن

یکی دیگر از مهم ترین نکات در بهداشت قاعدگی تمیز نگه داشتن واژن می باشد. تمیز نگه داشتن واژن در هر زمانی بسیار ضروری می باشد این ضرورت در زمان پریودی افزایش می یابد. یکی از رایج ترین اشتباهات در خانم ها شستن این ناحیه از عقب به جلو می باشد. این کار موجب می شود که تمامی باکتری ها و عفونت های قسمت مقعد به واژن انتقال پیدا کنند.

با این روش علاوه بر واژن مجاری نیز آلوده می شوند. پس بهتر است در هنگام شست و شو ابتدا واژن شسته شود. علاوه بر این در هنگام پریودی بعد از هر بار شست و شو لازم است که این قسمت به خوبی و با دستمال مناسب خشک شود. بعد از پایان قاعدگی بهتر است خانم ها واژن خود را با ژل های مناسب شست و شو تمیز نمایند.

بهداشت قاعدگی بدون استفاده از محصولات شیمیایی سنگین

تعدادی از بانوان برای رعایت بهداشت قاعدگی از شوینده ها و محصولات شیمیایی خاصی استفاده می کنند. استفاده از این موارد اصلا گزینه مناسبی نیست و هرگز توصیه نمی شود. در قسمت واژن علاوه بر باکتری های مضر، باکتری های مفید نیز وجود دارند. استفاده مرتب از شوینده های سنگن این باکتری های مفید را از بین می برد.

از بین رفتن این باکتری ها به ضرر بدن خانم ها می باشد. مواد ضد عفونی کننده ای که بسیار قوی هستند رطوبت پوست را از بین می برند. خشک شدن پوست واژن موجب ایجاد زخم و ترک در این ناحیه می شود.

معمولا در ساخت شوینده ها از اسانس یا بو های مصنوعی استفاده می شود. این موارد در طول زمان منجر به ایجاد مشکلات پوستی در واژن می شوند. بهتر است بانوان کمتر از شوینده ها استفاده کنند. در صورت لزوم استفاده می توانند برای انتخاب مورد بهتر با پزشک زنان مشورت نمایند.

رعایت بهداشت قاعدگی با دور انداختن درست پد و تامپون

قسمت اعظمی از بهداشت قاعدگی مربوط به پد و تامپون می باشد. بهترین روش در دور انداختن این دو پیچیدن آن ها در دستمال یا دستمال کاغذی و انتقال به سطل زباله می باشد. شست و شوی پد و تامپون اصلا کار درستی نیز و آن ها تنها یک بار قابلیت استفاده دارند.

علاوه بر این انداختن آن ها در چاه توالت ها و سرویس بهداشتی با بالا آمدن آب موجب پخش آلودگی و باکتری در محیط می شود. آلوده شدن محیط با این مورد موجب برگشت باکتری و آلودگی به بدن خانم ها می شود. بانوان باید توجه کنند که بعد از هر بار تعویض آن ها دستان خود را به خوبی با آب و صابون شست و شو دهند.

اهمیت دوش گرفتن در بهداشت قاعدگی

از پرتکرار ترین سوالات در مورد بهداشت قاعدگی حمام کردن یا نکردن خانم ها می باشد. در زمان های گذشته به دختران توصیه می شد که تا پایان دوره ی قاعدگی به حمام نروند. زیرا آن زمان ها افراد عقیده داشتند که حمام کردن در این دوران باعث ورود عفونت و باکتری به داخل واژن می شود. این عقیده درست نمی باشد، خانم ها در این زمان نیاز بیشتری به حمام کردن دارند.

بانوان در زمان پریودی می توانند برای بهتر شدن روحیه و خلق و خوی خود روزانه حتی بیشتر از یک بار نیز استحمام کنند. علاوه بر این استفاده از شوینده های مناسب و استاندارد در این زمان محدودیتی ندارد. دوش آب گرم در زمان پریودی باعث تمیز شدن بدن و واژن و سرحال شدن خانم ها می شود. همچنین آب گرم تنش شکم، کمر و لگن را نیز از بین می برد و بهبود می بخشد.

بهداشت قاعدگی با استفاده از لباس زیر مناسب

لباس زیر مناسب برای رعایت بهداشت قاعدگی از مهم ترین نکات می باشد. معمولا در این دوران پوشیدن شورت های نخی و تمییز توصیه می شود. یکی از مهم ترن دلایل به وجود آمدن بیماری های پوستی و عفونتی در بانوان استفاده از لباس زیر نامناسب می باشد. لباس زیر بیشتر از هر لباس دیگری نیاز به رعایت بهداشت دارد زیرا با حساس ترین نقاط بدن در ارتباط است.

بهتر است خانم ها در این دوران از لباس هایی با جنس الیاف طبیعی و نخ استفاده کنند. این لباس ها حساسیت پوستی را تا حد زیادی کاهش می دهند. شورت های نخی کمتر از سایر موارد رطوبت بدن را جذب می کند. تعویض و شست و شوی مرتب لباس زیر باعث جلوگیری از تجمع باکتری و قارچ در این ناحیه می شود.

استفاده از یک روش بهداشتی در بهداشت قاعدگی

در رعایت بهداشت قاعدگی بهتر است از تنها یک روش برای جذب خون قاعدگی استفاده شود. تعدادی از خانم ها معمولا همزمان با تامپون از نوار بهداشتی هم استفاده می کنند. اغلب آن ها برای رعایت بهداشت بیشتر این کار را انجام می دهند. در واقع این کار نه تنها به رعایت بهداشت کمک نمی کند بلکه خود موجب ایجاد باکتری و آلودگی می شود.

خانم هایی که از کاپ و نوار بهداشت یا تامپون و نوار بهداشتی همزمان استفاده می کنند در حالت نرمال زودتر به عفونت مبتلا می شوند.

استفاده همزمان از دو روش موجب می شود که آلودگی و خون پریود کمتر دیده شود. با این وجود خانم ها دیر تر به فکر تعویض آن ها می افتند. همین مورد باعث تجمع باکتری و آلودگی در این قسمت می شود. پس بهتر است به جای استفاده از چند روش به صورت همزمان از یک روش درست و اصولی استفاده شود.

جلوگیری از بثورات پد در بهداشت قاعدگی

از دیگر مواردی که باید در بهداشت قاعدگی مورد توجه قرار گیرد جلوگیری از بثورات پد می باشد. اصلی ترین دلیل در بثورات پد جریان شدید خون می باشد. زمانی که جریان خون زیاد باشد نوار بهداشتی بلافاصله بعد از استفاده مرطوب می شود. مرطوب بودن طولانی مدت نوار بهداشتی موجب ایجاد این حالت می شود. بهتر است خانم ها سعی کنند نوار بهداشتی خود را تمیز و خشک نگه دارند. با توجه به حجم خونریزی آن را در زمان مناسب تعویض کنند.

خانم هایی که با این مشکل مواجه هستند باید بعد از حمام و قبل از خواب از پماد مناسب استفاده کنند. پوشش پد می تواند منجر به حساسیت پوست شود. در پوست های حساس اغلب این مشکل به وجود می آید. خوب نشدن بثورات امکان دارد نشان دهنده قند خون بالا نیز باشد.

نکات کلی در رعایت بهداشت قاعدگی

3669 Feminine hygiene products 3

علاوه بر مواردی که توضیح داده شد خانم ها برای رعایت بهداشت قاعدگی می توانند نکات ساده اما مهم دیگری را نیز رعایت کنند. این نکات شامل موارد زیر می باشد.

  • نوشیدن روزانه شش تا هشت لیوان آب در این دوران ضروری می باشد.
  • رژیم غذایی در دوران پریودی باید به گونه ای باشد که خانم به یبوست مبتلا نشود.
  • از نوار بهداشتی های معطر تا حد امکان استفاده نشود.
  • لباس زیر مورد استفاده در این دوران باید روزانه یک یا دو بار تعویض شود.
  • استحمام در این دوران حتما با آب گرم باشد.
  • دهانه رحم در این مدت باز می باشد پس بهتر است خانم ها در این زمان تا حد امکان از دستشویی عمومی استفاده نکنند.

مطلب مشابه: برای بهداشت دستگاه تناسلی خانم ها این 8 کار را انجام دهید

مطالب مشابه را ببینید!