مجله تاپ‌ناز‌

روش های درمان سیاتیک بدون جراحی + علائم و دلیل ایجاد سیاتیک

روش های درمان سیاتیک

در بین عصب های بدن، عصب سیاتیک جزو طولانی ترین و بزرگ ترین عصب های میباشد، به همین دلیل است که درگیری ای عصب برای بیمار دردسرهای زیادی دارد. درد سیاتیک یکی از شایع ترین دلایل ناتوانی و درد، به دلیل ناتوانی حرکتی میباشد، منشا عصب سیاتیک از قسمت تحتانی ستون مهره ها و در کنار دیسک های پایینی کمر میباشد و به سوی استخوان باسن و لگن رفته و بعد از پشت ران، به ساق پا وارد میشود. پس اگر به صورت ناگهانی به درد قسمت پایین کمر با در مفصل ران شدید و این درد به قسمت پشت ران و پا انتشار داشت، شما با درد سیاتیک طرف هستید. در ادامه همراه ما باشید تا روش های درمان سیاتیک را برسی کنیم.

علائم درد سیاتیک

این درد میتواند به صورت گرفتگی شدید عضلات پا به همراه دردی تیر کشنده یا به صورت جریان الکتریسیته، حالتی مثل برف گرفتگی، احساس شود. این گرفتگی عضله ممکن است هفته ها از بین نرود. این درد مخصوصا در هنگام حرکت، سرفه یا عطسه احساس میشود. در قسمت پا هم ممکن است احساس ضعف، بی حسی، سوزن سوزن شدن یا گزگز و سوزش داشته باشید. به صورت کلی این درد میتواند در کل مسیر عصب سیاتیک، یعنی از قسمت پایینی کمر در لگن و ران به سمت پایین هر پا برود.

روش های درمان سیاتیک

وقتی که فرد به صورت ناگهانی درد سیاتیک را احساس میکند، دلیل این درد میتواند به خاطر فشار دیسک بیرون زده باشد. پس زمانی که بدن در حرکت باشد، با برداشته شدن فشار از یک نقطه، در واقع کمک به رفع برآمدگی دیسک میکنید، در نهایت درد شما کاهش پیدا خواهد کرد. طراحی دیسک به صورتی است که وزن بدن را میتواند کنترل کند، و این موضوع باعث حرکت کردن راحت بدن میشود، یعنی دیسک با حمایت از وزن بدن، باعث میشود تا بدون هیچ مشکلی بدن در حال حرکت باشد. به صورت کلی در حرکت بودن برای سلامت دیسک لازم است.

در صورتی که سفتی و ضعف در این قسمت مشاهده شود، این معنا را میدهد که مهره های کمر و دیسک، فشاری بیشتر از حد نرمال را دارند تحمل میکنند. حالا تصور کنید که این وزن زیادی که روی دیسک و مهره ها قرار دارد، با نشستن های طولانی در یک حالت و با قرار گرفتن بدن در وضعیت نادرست، باعث وارد شدن فشار زیادی به دیسک میشود. اگر شما هم جزو افرادی هستید که بیشتر در حالت نشسته قرار دارید، با کم شدن فعالیت شما به مرور زمان، عضلات شما ضعیف تر خواهد شد. البته راهکارهای زیادی برای خلاص شدن از درد سیاتیک و درمان آن بدون جراحی وجود دارد که با در نظر گرفتن شرایط بیمار، بهترین آن انتخاب میشود. در ادامه به انواع روش های درمان سیاتیک میپردازیم.

روش های درمان سیاتیک بدون جراحی + علائم و دلیل ایجاد سیاتیک

بریس و کمربند طبی

اگر میخواهید درد و ناراحتی ناشی از سیاتیک را کاهش دهید، سفت بستن کمر را در نظر داشته باشید. البته در بسیاری از افراد علائم سیاتیک بیشتر در قسمت پاها و باسن احساس میشود اما علت های زمینه ای این درد، نشات گرفته از ناحیه کمر است. پس استفاده از کمربند طبی و بریس، برای به وجود آمدن این فشردگی و فشار، حیاتی است. بریس برای درد سیاتیک پا و کمر در انواع بسیار متفاوتی وجود دارد که میتوانید یکی را از بین آنها انتخاب کنید. حتی میتوانید به سراغ کلینیک هایی بروید که با توجه به قالب بدن شما، کمربند طلبی مخصوص بسازند.

سرد یا گرم کردن

یکی از روش های خانگی درمان سیاتیک استفاده کردن از کمپرس سرد یا داغ میباشد. این کمپرس سرد یا داغ میتواند باعث از بین رفتن التهاب و درد شود. عضلاتی که منقبض شده اند با درمان حرارتی شل شده و عصب سیاتیکی که تحت فشار این انقباض قرار دارد رها میشود. درمان با کمپرس سرد باعث کاهش ورم اطراف عصب شده و درد از بین میرود. امکان استفاده متناوب از درمان گرم و سرد هم وجود دارد، یعنی درمان را با کمپرس داغ شروع کنید و در آخر آن را با کمپرس سرد به پایان برسانید.

هنگام استفاده از گرما، توصیه میشود که از گرمای مرطوبی مثل حوله بخار استفاده کنید، این حرکت دارای اثر بخشی بیشتری میباشد. روی قسمتی که درد میکند کمپرس گرم یا سرد را برای حدود بیست دقیقه قرار دهید. برای بهبود کامل درد این کار را چند ساعت یک بار انجام دهید. البته توجه داشته باشید که روش کمپرس سرد برای کسانی که بیماری های قلبی عروقی دارند، توصیه نمیشود.

مطلب مشابه: کاهش درد کمر با تمرینات ورزشی + آموزش حرکات خاص برای تقویت عضلات کمر

استفاده از زردچوبه

یکی از اثر بخش ترین داروهای طبیعی برای درمان سیاتیک، استفاده از ماده ای ضد التهاب مثل زردچوبه است. ماده ای به اسم کارکامین در زردچوبه وجود دارد که باعث کاهش التهاب و درد عصب میشود. برای بهره بردن از خواص زردچوبه برای درمان سیاتیک، در یک لیوان شیر، یک قاشق زردچوبه بریزید. اضافه کردن یک چوب کوچک دارچین هم اختیاری است. سپس این ترکیب را بجوشانید، برای شیرین کردن این نوشیدنی سالم، از عسل استفاده کنید و برای بهبودی، روزی یک تا دو بار آن را بنوشید.

اگر تصمیم دارید که برای چند هفته سه بار در روز از مکمل های ۲۵۰ یا ۵۰۰ گرمی زردچوبه استفاده کنید، توصیه میکنیم که حتما با پزشک خود مشورت کنید. نکته ای دیگری که باید به آن توجه کنید، مناسب نبودن زردچوبه برای افرادی است که در حال مصرف داروهای دیابت و رقیق کننده های خون میباشند، مصرف زردچوبه برای افرادی که سنگ صفرا هم دارند خوب نیست.

درمان سیاتیک با ماساژ

برای بهبود بخشیدن درد سیاتیک میتوانید به سراغ ماساژ درمانی هم بروید، این کار به التیام کلی بدن به خصوص در زمان گرفتگی عضله هم کمک میکند. ماساژ تنش را از بین برده و جریان خون را بهبود میدهد، این موضوع برای افزایش دامنه حرکت مفید است. به ماساژ قسمتی که با درد سیاتیک درگیر است را روزی دو تا سه بار به وسیله روغن ماساژ بپردازید. این کار در کاهش التهاب و از بین رفتن درد سیاتیک موثر است.

اگر به روغن ماساژ دسترسی ندارید، میتوانید به یک فنجان روغن کنجد، سه قاشق پودر جوز هندی اضافه کرده و آن را حرارت دهید، حالا کمی صبر کنید تا این ترکیب ولرم شود، سپس با آن، ناحیه ای که درد میکند را ماساژ دهید. این کار را برای چند هفته هر روز انجام دهید. روزی یک بار ماساژ درمانی ناحیه تحریک شده هم توصیه میشود. دردی که در ران، باسن یا کمر احساس میکنید، ارتباط مستقیمی با قسمت تحریک شده در عضلات باسن دارد.

ورزش

درست است که استراحت برای مقابل با سیاتیک میتواند مفید باشد، اما حفظ فعالیت طبیعی روزانه هم از اهمیت بالایی برخوردار است. بعد از این که یک یا دو روز از عود سیاتیک شما گذشت، میتوانید برای تقویت عضلات کمر و شکم، ورزش منظم را شروع کنید. برای بهبود سریع تر به تقویت عضلات تنه، توجه ویژه ای داشته باشید. برای بهبود انعطاف کمر و کاهش تحریک عصب سیاتیک، میتوانید به تمرین کشیدن زانو به سمت قفسه سینه بپردازید.

برای این کار ابتدا به پشت دراز کشیده و پاهایتان را صاف کنید. قسمت بالا تنه را آرام نگه داشته و بعد زانوی راست خود را با یک نفس عمیق به سوی بالا خم کرده و دو دست خود را در پشت زانو قلاب کنید و آن را به آرامی تا جایی که میتوانید به سمت سینه خود بکشید. تا بیست ثانیه این حالت را حفظ کنید، بعد از کشیدن یک نفس عمیق، پای خود را به آرامی پایین برده و پای دیگر خود را روی زمین بگذارید. بعد از عوض کردن پا، تمرین را برای سه تا پنج بار برای هر پا تکرار کنید. ورزش های دیگری هم وجود دارد که باید با پزشک خود مشورت کنید.

روش های درمان سیاتیک بدون جراحی + علائم و دلیل ایجاد سیاتیک

کرم کپسایپین

یک ماده فعال به نام کپسایپین در فلفل هندی وجود دارد که کاربرد یک مسکن طبیعی را دارد. این ماده سبب کاهش سطح انتقال دهنده ی عصبی که محتوی پیام درد است، میشود. پس با تهیه یک کرم حاوی کپسایپین و استفاده از آن برای یک هفته و روزی چهار بار، میتوانید شاهد تاثیر آن برای کاهش درد باشید. توجه داشته باشید که احساس سوزش در اوایل استفاده از این کرم طبیعی بوده ولی نباید روی پوست سوخته استفاده شود.

والریان

خاصیت آرامش بخشی که علف گربه یا همان ریشه والریان دارد، باعث بهبود دردهای مزمن میشود. این ماده برای تسکین درد سیاتیکی که به خاطر گرفتگی عضله میکشید مفید است. روغن هایی که در این گیاه وجود دارد باعث شل شدن عضلات و کاهش فشار روی عصب میشود. این گیاه به عنوان خواب آور هم مورد استفاده قرار میگیرد. بعد از مشورت با پزشک روزی سه بار برای چند هفته، استفاده از مکمل والریان را پیش گرفته تا شاهد تاثیرات آن باشید. استفاده از چای والریان هم برای چند هفته میتواند مفید باشد.

دانه ی شنبلیله

دانه شنبلیله هم دارای خواص ضد التهاب و کاهش درد سیاتیک میباشند. همچنین در آرام کردن درد نقرص و آرتریت روماتوید هم موثر است. پودر چند مشت دانه شنبلیله را با مقدار کافی شیر گرم کرده تا به حالت خمیری دست یابید و آن را در موقعیتی که درد میکند استفاده کنید. بعد از این که چند ساعت در آنجا ماند، آن را بشورید. استفاده هر روزه از این روش برای بهبود توصیه میشود.

پوست بید سفید

برای تسکین دادن درد های طولانی مدت میتوانید از پوست بید سفید هم استفاده کنید. در پوست بید سفید، سالیسین و فنولیک گلیکوزید وجود دارد که خواص ضد درد و ضد التهاب دارد. بعد از مشورت با پزشک میتوانید برای چند هفته از مکمل سالیسین یا پوست بید سفید استفاده کنید.

درمان سیاتیک با طب سوزنی

یکی دیگر از روش هایی که برای درمان سیاتیک استفاده میشود، طب سوزنی است. شما در واقع بعد از شل کردن عضلات به بدن کمک میکنید که احیا شود. این درمان بر اساس تحریک نقاط مشخصی کار میکند، در طب سوزنی برای درمان سیاتیک به تحرک دستگاه عصبی مرکزی میپردازیم، بعد از رها شدن مواد شیمیایی، سیستم درک درد تغییر داده شده و حس خوبی را برای بیمار به وجود می آورد. در سال ۲۰۰۹ تحقیقی در مجله طب سوزنی چین اعلام کرد که برای درد سیاتیک میتوانید از طب سوزنی با سوزن های گرم کمک بگیرید. آمار نشان داد که از ۳۰ نفر شرکت کننده طب سوزنی، دو سوم آنها بهبودی کامل پیدا کردند. اگر به این روش علاقه مند شدید، توجه داشته باشید که باید نزد شخصی انجام شود که داری بیشترین مهارت در آن باشد.

درمان سیاتیک با کار درمانی

از دیگر روش های درمان سیاتیک که به دستکاری ستون فقرات هم مشهور است. این درمان معروف و طبیعی برای درد کمر و گردن به کار میرود. در کاردرمانی ستون فقرات، تکنیک های مختلفی مثل وارد کردن نیروی کوتاه و سریع برای تسکین دادن تحریک پذیری عصب و سایر علائم سیاتیک است. در سال ۲۰۱۰ مطالعه ای در مجله فیزیوتراپی منتشر شد که در آن ۶۰ درصد افرادی که مشکل سیاتیک داشتند، با دستکاری ستون فقرات به بهبودی رسیدند.

درمان سیاتیک با شاک ویو

در این روش درد به صورت ایمپالس یا ضربه به فیبرهای حسی بدن منتقل شده و به ناحیه ای که درد میکند، فرکانس خاصی از شاک ویو اعمال میشود. این فرکانس ها فعل و انفعالاتی روی ایمپالس دردی که منتقل میشود تا اختلال را به وجود بیاورد، انجام میدهد. شاک ویو با وارد کردن ضربه های حسی تا حد موثری باعث میشود تا مغز آنها را سیگنال درد تفسیر نکند.

تغییر در روش زندگی برای درمان سیاتیک

رعایت یکسری نکات ساده میتواند برای درمان سیاتیک به شما کمک کننده باشد. مثلا پرهیز از تغییر حالت سریع یا حالتی که میخوابید را جوری تنظیم کنید که کمترین فشار به کمر شما وارد شود. همچنین وسایل را به روش درست از روی زمین بلند کنید.

این کار نیاز به تمرین دارد تا هنگام لیفتینگ، کمر شما صاف باشد و به جای آن زانو خم شود. ورزش منظم خوب است اما ورزش سنگین توصیه نمیشود. اگر از تشک استفاده میکند، نباید خیلی نرم یا خیلی سفت باشد. توجه داشته باشید استعمال دخانیات هم برای شما مضر است، چرا که باعث بیشتر شدن انحطاط دیسک شما میشود. استفاده از مکمل هایی مثل منیزیم، کلسیم و ویتامین ث بعد از مشورت با پزشک توصیه میشود.

مطلب مشابه: دلیل درد کمر | هفت دلیل اصلی کمر درد

مطالب مشابه را ببینید!