مجله تاپ‌ناز‌

درمان گل مژه با تشخیص سریع آن 

image 99

احتمالا شما هم گاهی دچار التهاب در پلک شده باشید و با تصور اینکه به گل مژه دچار شده‌اید به دنبال روش موثری برای درمان گل مژه بوده‌اید. چشم‌ها یکی از حساس‌ترین نقاط صورت است که حفاظت از آن‌ها اهمیت زیادی دارد. حفظ سلامت چشم و جلوگیری از آلوده شدن آن‌ها، می‌تواند مانع از آسیب به بینایی، التهاب و مشکلات جدی‌تر شود.

گل مژه یکی از مشکلات چشمی است که می‌تواند یک چشم یا هر دو چشم را درگیر کند. گل مژه‌ها، یک توده (کیست) کوچک در داخل یا خارج پلک و شبیه به جوش بوده و معمولاً دردناک هستند. گل مژه‌ها، به طور معمول، خطرناک نیستند و پس از گذشت چند روز بهبود می‌یابند اما برخی از انوع گل مژه‌ها نیز ممکن است منجر به بروز آسیب‌های جدی برای چشم شوند. بسیار مهم است که درمان این نوع گل مژه به موقع و به درستی انجام شود. تا انتهای این مطلب از وبسایت کافه نبض با ما همراه باشید تا درباره گل مژه و انواع روش‌های درمان موثر آن بیشتر بدانید.

گل مژه چیست؟

غدد ترشحی متعددی در هر دو پلک بالا و پایین وجود دارد. این غدد، روغن‌هایی تولید می‌کنند که از طریق مجاری ریزی که در حاشیه دریچه‌ها باز می‌شوند، وارد مجاری اشک خواهند شد. این باعث می‌شود که اشک‌ها کمتر در معرض اثرات تبخیری محیط قرار بگیرند. باکتری‌ها می‌توانند به طور مکرر وارد یک یا چند غده روغنی پلک شده و در صورت مسدود شدن دهانه مجرا، موجب بروز عفونت غده یا ایجاد گل مژه شود.

گل مژه، یک توده قرمز و دردناک در نزدیکی لبه پلک است که شبیه به جوش یا کورک بوده و غالباً غنی از چرک می‌باشد. گل مژه، مملو از چرک و سلول‌های التهابی است که در اثر آلودگی غده یا فولیکول ایجاد می‌شود. لمس آن لطیف بوده و می‌تواند بسیار دردناک باشد.

f56d9482 c436 4ad5 a94d 1c683ddbf0ad

انوع گل مژه چشم

گل مژه می‌تواند به سمت خارج (بیرونی) یا داخل (درون) چشم ایجاد شود؛ متخصصان، این شرایط را به ترتیب هوردولوم خارجی و هوردولوم داخلی می‌نامند. انواع خارجی گل مژه، بسیار رایج‌تر از مدل‌های داخلی است. بیشتر مدل‌های خارجی، ناشی از عفونت فولیکول مژه می‌باشد. این مدل از گل مژه، در لبه خارجی پلک قرار دارند. مدل‌های داخلی، از غده روغنی (میبومیا) درون بافت پلک (غده میبومین) نشات می‌گیرد. این نوع گل مژه، هنگام رشد، چشم شما را تحت فشار قرار می‌دهند، بنابراین بیشتر از مدل‌های خارجی دردناک هستند.

علت بروز گل مژه

گل مژه، در اثر غدد چربی آلوده در پلک‌های شما ایجاد می‌شود. این غدد روغنی از تبخیر سریع اشک و خشک شدن چشمان شما جلوگیری می‌کنند، اما ممکن است به باکتری نیز آلوده شوند. یک باکتری خاص که منجر به بروز گل مژه می‌شود، استافیلوکوکوس اورئوس است. در واقع، این نوع گل مژه یکی از رایج‌ترین باکتری‌های پوست، پلک‌ها و مژه‌ها است و می‌تواند غدد چربی را مسدود کند.

از دلایل رایج بروز گل مژه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بهداشت ضعیف صورت و پلک
  2. کلر استخر یا عرق صورت
  3. حذف نامناسب یا ناقص آرایش چشم
  4. استفاده از مواد آرایشی منسوخ یا آلوده
  5. بیماری‌های التهابی پلک، مانند بلفاریت، میبومیت و آکنه روزاسه
  6. فشار
  7. تغییرات هورمونی

گاهی عرق صورت و عدم رعایت بهداشت چشم ها باعث ایجاد گل مژه میشود و را رعایت بهداشت به سادگی درمان می شود.

603c4821 d781 4ace 87bc 675aa8e8f668

علائم شایع گل مژه

قرمزی و تورم می‌تواند نشان‌دهنده گل مژه باشد. دیگر علائم رایج گل مژه شامل موارد زیر است:

  • یک توده در پلک بالا یا پایین
  • تورم موضعی پلک
  • درد
  • التهاب و قرمزی پلک
  • حالت لطیف پوست در هنگام لمس کردن
  • پوسته شدن حاشیه پلک
  • سوزش در چشم
  • افتادگی پلک
  • احساس خراشیدگی در کره چشم
  • تاری دید
  • ترشحات مخاطی در چشم

بهترین داروی درمان گل مژه

برای درمان گل مژه داروهای متنوعی تجویز می‌شود؛ نمی‌توان گفت که بهترین دارو برای گل مژه کدام است زیرا داروها بر اساس نوع عفونت، آلرژی‌های احتمالی و سابقه بیمار تجویز خواهد شد. رایج‌ترین داروهای مورد استفاده برای گل مژه به ترتیب زیر است:

  • داروهای مسکن بدون نسخه (OTC) مانند قطره‌های چشمی، برای کاهش درد گل مژه
  • داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن برای کاهش التهاب و کمک به تسکین سوزش و تورم
  • آنتی‌بیوتیک‌ها برای از بین بردن باکتری‌های ایجادکننده گل مژه و ممانعت از گسترش عفونت
  • استروئیدها به صورت کرم‌های موضعی و قطره‌های چشمی

پیشگیری و درمان خانگی گل مژه

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. راهکارهایی وجود دارد که می‌توانید با رعایت آن‌ها از بروز گل مژه در امان بمانید. همچنین بیشتر مدل‌های سبک گل مژه، در طی پنج تا هفت روز و با درمان‌های خانگی خود به خود از بین می‌روند. درمان‌های خانگی، عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی دارد بنابراین برای درمان نوع سبک گل مژه، مناسب‌تر هستند. در ادامه به بررسی برخی از این درمان‌های خانگی پرداخته شده است:

رعایت بهداشت فردی

برخی از عادات مانند لمس چشم بدون شستن دست‌ها، ضدعفونی نکردن لنزهای تماسی و پاک نکردن به موقع آرایش چشم، شما را در معرض بروز گل مژه قرار می‌دهد. برای جلوگیری از پخش باکتری‌های ایجادکننده گل مژه، چشم و دستان خود را تمیز نگه داشته و بالش، ملافه، حوله و سایر وسایل شخصی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید. ناخن‌های خود را تمیز و کوتاه نگه دارید تا باکتری‌های ایجادکننده گل مژه، زیر ناخن‌ها تجمع پیدا نکنند.

d2e191e0 868e 4e60 975c 87b70426714d

درمان گل مژه با آلوئه ورا

گیاه آلوئه ورا دارای خواص درمانی بسیاری است که برای کمک به آفتاب سوختگی، بهبودی بریدگی‌ها و زخم‌ها استفاده می‌شود؛ همچنین با دارا بودن خواص ضدباکتری و ضدالتهابی یک درمان موثر برای کاهش تورم گل مژه و جلوگیری از عفونت باکتری‌ها است. از این درمان می‌توان برای رفع قرمزی، درد و تورم روی چشم استفاده کرد.

رفع گل مژه با سرکه سیب

سرکه سیب (ACV)، ترکیبی قدرتمند از سیب تخمیر شده یا الکل و اسید استیک است. سرکه سیب ارگانیک، یکی از بهترین درمان‌ها برای درمان گل مژه است. ACV به عنوان یک ترکیب ضدباکتری و ضدعفونی‌کننده شناخته شده که به بهبود سریع‌تر گل مژه کمک می‌کند.

کمپرس گرم و مرطوب

کمپرس گرم و مرطوب، امن‌ترین و آسان‌ترین راه برای از بین بردن گل مژه است، بنابراین اگر وقت و انرژی لازم برای تهیه سایر داروهای درمانی را ندارید، این روش را امتحان کنید. کمپرس گرم، ابتدا روغن مسدود شده در پشت غده را مایع می‌کند تا خروج آن آسان‌تر شود، سپس گرمای آن باعث افزایش جریان خون در ناحیه گل مژه و کمک به مبارزه با عفونت می‌شود.

ماساژ پلک

می‌توانید منطقه گل مژه را به همراه دستمال مرطوب ماساژ دهید تا تخلیه شود. ماساژ بسیار ملایم پلک، به بیرون کشیدن روغن پشت غده کمک می‌کند. باید توجه داشته باشید که با دست تمیز و به آرامی این کار را انجام دهید. پس از تخلیه گل مژه، ناحیه مورد نظر را تمیز نگه دارید و از لمس چشمان خود جلوگیری کنید. اگر ماساژ باعث درد شما شد، این کار را متوقف کنید.

آیا گل مژه برای چشم عوارض دارد؟

در بیشتر موارد گل مژه، موجب آسیب جدی و خطرناک برای چشم نشده و اختلالی برای بینایی افراد ایجاد نمی‌کند. اما گاهی اوقات ممکن است عفونت گسترش یافته و به داخل چشم نیز منتقل شود. در این حالت معمولا پلک متورم شده و چشم‌ها به سختی باز می‌شوند و حتی ممکن است با تب نیز همراه باشد. به این وضعیت سلولیت اوربیتال گفته می‌شود که در صورت بروز آن باید سریعا به چشم پزشک مراجعه شود. برخی از دیگر عوارض گل مژه شامل موارد زیر است:

  1. آستیگماتیسم ناشی از فشار گل مژه بر روی قرنیه
  2. احتمال از دست دادن مژه‌ها
  3. احتمال ابتلا به خشکی چشم

چه زمان به پزشک مراجعه شود؟

گل مژه معمولا با درمان‌های خانگی که بالاتر ذکر شد برطرف می‌شود. اما در صورت مشاهده موارد زیر باید سریعا به پزشک مراجعه شود:

  • عدم بهبودی پس از چند روز
  • خونریزی زیاد به هنگام تخلیه
  • رشد سریع
  • تورم زیاد
  • بزرگتر و دردناک‌تر شدن
  • تحت تاثیر قرار گرفتن بینایی

علائم بالا نشان‌دهنده ابتلا به عفونت شدید بوده که در صورت گسترش آن به چشم می‌تواند خطرناک باشد بنابراین نباید نادیده گرفته شوند.

سوالات رایج

در این بخش به برخی سوالات رایج کاربران درباره گل مژه پاسخ داده شده است. چنانچه شما نیز با سوالی درباره گل مژه و روش‌های درمان آن روبرو هستید می‌توانید در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران داروپلاس به اشتراک گذارید.

آیا گل مژه مسری است؟

به طور معمول، اگر یک فرد مبتلا به گل مژه، آن را لمس کرده و سپس باکتری را از انگشت خود به فرد دیگری منتقل کند (یا حتی به چشم دیگرش) ، ممکن است مسری باشد، اما این حالت، به ندرت اتفاق می‌افتد. گل مژه‌ها به دلیل وجود باکتری ایجاد می‌شود، بنابراین لمس کردن، فشار دادن یا خراشیدن آن‌ها، باکتری را به انگشتان دست یا هر ماده‌ای که برای لمس از آن استفاده کرده‌اید منتقل می‌کند.
به همین ترتیب، اگر فردی که به گل مژه مبتلا است از حوله‌ای روی صورت خود استفاده کند و سپس شما از همان حوله برای صورت خود استفاده کنید، ممکن است چشم شما با باکتری‌های سازنده گل مژه، تماس مستقیم پیدا کند. این عفونت فقط از یک شخص به شخص دیگر گسترش نمی‌یابد. بلکه شما می‌توانید با لمس چشم دیگر، آن باکتری را به غدد چربی و فولیکول‌های مژه چشم دیگر منتقل کرده و خطر ابتلا به گل مژه در هر دو چشم یا داشتن چندین گل مژه روی یک چشم را افزایش دهید.

آیا عسل به درمان گل مژه کمک میکند؟

عسل از دیرباز به عنوان درمان خانگی گل مژه استفاده می‌شد. این ماده غذایی با دارا بودن خواص ضدمیکروبی، ضدالتهابی و ضدآلرژی به درمان بیماری‌ پوستی و به خصوص چشم مفید است. عسل نرم‌کننده پوست است و آن را مرطوب نگه می‌دارد. این خاصیت در کاهش احساس خارش در ناحیه آسیب دیده مفید است.

آیا گل مژه همان شالازیون است؟

تفاوت اصلی بین گل مژه و شالازیون، علت آن است. گل مژه معمولاً نزدیک به لبه یکی از پلک‌ها ایجاد شده و یک برآمدگی قرمز و دردناک است. گل مژه می‌تواند در اثر آلوده شدن و التهاب فولیکول مژه ایجاد شود.
شالازیون، یک کلمه یونانی است که به معنی توده کوچک می‌باشد. این برجستگی در نزدیکی پلک هنگامی ایجاد می‌شود که غده تولیدکننده روغن (غدد میبومین) متورم شده و روغن دهانه آن را مسدود می‌کند، بنابراین باکتری در ایجاد آن نقش ندارد. به طور معمول شالازیون بر خلاف گل مژه، آهسته‌تر رشد می‌کند و بدون درد است. علاوه بر این، شالازیون معمولا بزرگ‌تر می‌باشد. حالت لاستیکی شالازیون نیز از دیگر تفاوت‌های شالازیون با گل مژه است که فرد مبتلا به آن به خاطر همین غده لاستیکی، دچار سنگینی پلک و کمی دید می‌شود.

مطالب مشابه را ببینید!