تاثیر هاوینگ بیت کوین بر قیمت بیت کوین
یکی از عواملی که باعث کنترل تورم بیت کوین در طول دوران این ارز دیجیتال شده است هاوینگ یا نصف شدن پاداش ماینرها میباشد. در این مقاله قصد داریم پدیده «هاوینگ بیت کوین» به عنوان یکی از قوانینی که خالق این رمزارز ایجاد کرده است، بیشتر آشنا شده و درباره تاثیر این پدیده بر قیمت بیت کوین اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
بیت کوین (Bitcoin) بدون شک مهمترین و تاثیرگذارترین رمز ارز موجود، تاکنون بوده است که قیمت بیت کوین در بازارهای مالی ارزش فراوانی یافته است، اما راز این ارزش بالا و تقاضای همیشگی که هیچ گاه فروکش نمیکند، چیست؟ رویداد «هاوینگ بیت کوین» یکی از عواملی است که باعث افزایش قیمت بیت کوین میشود که در ادامه بیشتر به توضیح آن میپردازیم.
رویداد هاوینگ بیت کوین چیست و چه زمانی انجام میشود؟
«هاوینگ» از لحاظ لغوی به معنای «نصف کردن» است که از کلمه Half انگلیسی گرفته شده است. در بازار رمز ارزها، این کلمه به معنای «نصف شدن پاداش استخراج» است. برای توضیح کاملتر باید دید روشنی به فرآیند استخراج بیت کوین داشته باشیم. درک فرآیند استخراج بیت کوین ساده است. سیستم بلاکچین، به کسانی که قدرت پردازشی دستگاههای ماینر خود را در اختیار این شبکه قرارمیدهند، با پرداخت بیت کوین، پاداش میدهد. اما خالق این رمز ارز یعنی «ساتوشی ناکاموتو»، قانونی کلی را برای کنترل و مدیریت این بازار و کنترل سرعت عرضه بیت کوین، وضع کرد. بر طبق این قانون، تعداد بیت کوین تولید شده به ازای هر بلاک، پس تولید هر 210,000 یا تقریبا هر 4 سال یک بار، نصف میشود.
فلسفه ایجاد هاوینگ چه بوده است؟
اما چرا سیستم بیت کوین، پاداش ماینرها را پس از مدتی نصف میکند؟ در این شرایط آیا انگیزهای برای ماین کردن باقی میماند؟ برای درک این موضوع باید نگاهی به سابقه بازار بیت کوین بیندازیم. در ابتدای عرضه بیت کوین، پاداشی که به ازای هر واحد ماینینگ اختصاص پیدا میکرد، 50 کوین بود. با این پاداش درخشان، ماینرها تمام تلاش خود را با سرعت هرچه تمامتر، برای بدست آوردن بقیه واحدها متمرکز میکردند تا زودتر از بقیه پاداش را کسب نمایند. این وضعیت باعث تولید بیت کوین بیشتر در مدت زمان کمتر میشد. از آنجایی که عرضه بیشتر به نوبهی خود باعث کاهش تقاضا میشود و قیمتها کاهش پیدا میکند، قانون هاوینگ بیت کوین، راهحلی هوشمندانه برای کنترل و مدیریت تولید کوینهای جدید بیت کوین، در بازار رمز ارزها است تا تعادل را در قیمت بیت کوین حفظ کند.
مروری بر هاوینگهای گذشته و تاثیر آن بر قیمت بیت کوین
تا به امروز این پدیده 3 بار در سالهای 2012، 2016 و 2020 در بازار ارزهای دیجیتال، رخ داده است. اولین بار در سال 2012 در طی 40 روز پس از اولین رویداد هاوینگ، قیمت بیت کوین کمی کاهش یافت، اما در طول یک سال پس از آن قیمت 78 برابر شد. در سال 2016 نیز تا چند روز کاهش ملایمی در قیمت بیت کوین به وجود آمد ولی در طول یک سال پس از آن، قیمت 31 برابر رشد کرد. آخرین رویداد که در سال 2020 اتفاق افتاد، قیمت بیت کوین از 8,000 دلار حدود 8 برابر رشد داشته است. این سابقه نشان میدهد که پدیده هاوینگ همیشه باعث افزایش قیمت شده و مدیریت بازار را به خوبی پیش برده است.
تاثیر هاوینگ بر قیمت بیت کوین چگونه است؟
گفتیم که فلسفه پدیده هاوینگ، کنترل تورم در بازار بیت کوین است. بر طبق اصل عرضه و تقاضا، کاهش عرضه با فرض اینکه تقاضا ثابت بماند و یا بیشتر شود، به افزایش قیمت میانجامد. هاوینگ بیت کوین با کاهش بیت کوینهای عرضه شده در بازار، قیمت آن را کنترل کرده و در بلندمدت افزایش میدهد. البته عوامل بسیار زیادی در قیمت رمزارزها موثرند که هر مدام باید جداگانه بررسی و مطالعه شوند.
آیا پدیده هاوینگ، باعث کاهش فعالیت ماینرها نمیشود؟
امنیت و رونق بازار رمز ارزها، مدیون فعالیت گسترده ماینرها است. واقعیت این است که تاکنون و در عمل، کاهشی در انگیزه و خواست ماینرها در طول سه بار هاوینگ رخ نداده است. در واقع افزایشی که در قیمت بیت کوین در هر بار ظهور این پدیده رخ داده است، انگیزه ماینرها را برای بازگشت به بازار افزایش داده است. این سیاست هوشمندانه تاکنون موجب حفظ و بالا رفتن ارزش سرمایه گذاری بر روی بیت کوین شده است و میتوان ادعا کرد که این مکانیزم به خوبی عمل کرده است.
سخن پایانی
ساتوشی ناکاموتو به طور هوشمندانهای بیت کوین را طراحی کرده است که همیشه باارزش باقی بماند. هاوینگ بیت کوین نشان داده که همیشه به افزایش قیمت منجر شده است. البته با کاهش تعداد بیت کوینهای باقی مانده ممکن است این بازار دستخوش چالشهای دیگری شود. البته به نظر میرسد با شناخته شدن هر چه بیشتر رمز ارزها در میان عموم جامعه و وارد شدن دولتها در این حیطه، رمز ارزها و به ویژه بیت کوین روز به روز جایگاه محکمتری در اقتصاد جهانی خواهند یافت.
تولید محتوا توسط تیم صرافی ارز دیجیتال همتاپی