مجله تاپ‌ناز‌

فواید گوش دادن به موسیقی؛ اثرات شگفت انگیز آهنگ بر ذهن و سلامت بدن

تقریبا همه افراد تجربه گوش دادن به موسیقی را در زندگی خود داشته اند. همچنین بیشتر افراد از این کار لذت می برند. موسیقی علاوه بر سرگرم کردن افراد تاثیرات زیادی بر روح و روان فرد می گذارد. این کار موجب می شود که فرد از لحاظ فکری و روانی زندگی سالم تری داشته باشد.

تاثیر موسیقی بر ذهن به حدی می باشد که با گوش دادن به سبک های مختلف مود و حالت روحی فرد نیز عوض می شود. به عنوان نمونه در اغلب موارد با گوش دادن آهنگ غمگین فرد احساس ناراحتی می کند. همچنین با گوش دادن به سبک شاد آن فرد احساس سرزندگی و شادابی می کند. در بیشتر موارد سلیقه در انتخاب موسیقی به تیپ شخصیتی فرد بستگی دارد. در ادامه فواید گوش دادن به موسیقی و آثار عالی و شگفت انگیز آن را بررسی کرده ایم. گوش دادن به آهنگ های دلخواه هم بر روحیه و افراد و هم بر سلامت بدن تاثیر دارند.

فواید گوش دادن به موسیقی؛ اثرات شگفت انگیز آهنگ بر ذهن و سلامت بدن

تاثیرات اجتماعی گوش دادن به موسیقی

گوش دادن به موسیقی باعث ایجاد حس انسجام و وحدت گروهی در بین افراد می شود. گاهی موسیقی یا سرود هایی نیز وجود دارند که افراد زیادی را با هم هماهنگ و هم صدا می کنند. به عنوان نمونه سرود ملی که در میدان های ورزشی پخش می شود باعث همبستگی و نشانگر وحدت بین افراد می شود. علاوه بر این سرود ها و موسیقی های اعتراضی که در زمان راهپیمایی و تظاهرات پخش می شود باعث هم صدا و هم هدف شدن اجتماعی افراد زیادی می شود. در موارد بسیاری نیز فرستادن آهنگ و موسیقی از طرف زوج عاشق برای یکدیگر موجب استحکام پیوند میان آنان می شود.

اولین حالت ایجاد پیوند در بین افراد، پیوند بین مادر و فرزند می باشد. اولین نوا و موسیقی که فرد می شنود لالایی است که مادر برایش می خواند. ارتباط بین مادر و فرزند نیز از همین نوا های اولیه و لالایی ها شکل می گیرد. همچنین باعث شکل گیری اولیه احساس فرزند به مادر می شود.

تاثیرات بر یادگیری

بسیاری از دانشجویان و دانش آموزان در سراسر دنیا بر این اعتقادند که گوش دادن به موسیقی تاثیر زیادی بر خواندن عمیق و مطالعه دارد. این افراد بر این باورند که موسیقی تمرکز آن ها را افزایش می دهد. حتی افراد دیگری وجود دارند که بدون موسیقی نمی توانند درس بخوانند و چیزی یاد بگیرند.

تحقیقات نشان داده اند که موسیقی تاثیر مثبتی بر روی مغز و تمرکز انسان دارد. علاوه بر این گوش دادن به انواع موسیقی قبل از شروع به درس خواندن باعث ایجاد آمادگی ذهنی فرد می شود. همچنین نوا هایی وجود دارند که سطح ای کیو را افزایش می دهند. علاوه بر این می تواند دو نیمکره مغز را فعال می کند و موجب می شود که سطح یادگیری به بالاترین سطح ممکن برسد.

مطلب مشابه: مقام های موسیقی ایران | آشنایی با مقام های موسیقی ایرانی

غلبه بر استرس

گوش دادن به موسیقی از جمله راه کار هایی می باشد که استرس را کاهش داده و آن را کنترل می کند. موسیقی در زندگی می تواند به عنوان تسکین دهنده عمل می کند. این هنر رایج و پر طرفدار آرامبخش روح و جسم افراد می باشد.

موسیقی یک روش طبیعی و در دسترس است که بدون هیچ گونه عوارضی سطح استرس را کاهش می دهد. آهنگ ها با تاثیر آرامبخشی که دارند می توانند تنش ها و فشار های روزانه افراد را کاهش دهند. همچنین برای مدت کوتاهی ذهن افراد را از زندگی روزمره فاصله دهند.

علاوه بر این به عنوان آرامش دهنده و تسکین درد نیز عمل می کند. صدای موسیقی بر سطح کورتیزول تاثیر می گذارد و آن را کاهش می دهد. کورتیزول هورمونی مربوط به استرس است که کاهش سطح آن موجب آرامش فرد می شود. افرادی که تنش های روانی و عصبی بسیاری دارند می توانند برای دستیابی به آرامش به آن پناه ببرند.

کیفیت خواب

فواید گوش دادن به موسیقی؛ اثرات شگفت انگیز آهنگ بر ذهن و سلامت بدن

گوش دادن به موسیقی موجب بهبود کیفیت خواب می شود. بر اساس تحقیقات انجام شده در موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی اعلام کرده افراد زیادی با اختلالات مزمن خواب زندگی می کنند. تقریبا نصف این افراد در زمان بندی و تایم خواب خود مشکل دارند.

گوش دادن به صدا و موسیقی های آرامبخش به این افراد کمک می کند تا خواب بهتری داشته باشند. علاوه بر این افرادی که اختلال خواب دارند یک ساعت قبل از خواب اگر به موسیقی گوش بدهند سریع تر بخواب می روند. همچنین به آن ها کمک می کند که خواب عمیق تری تجربه کنند. کسانی موسیقی گوش می دهند کمتر از سایر افراد از خواب می پرند و شب بیداری را تجربه نمی کنند.

کاهش ضربان قلب

گوش دادن به موسیقی می تواند ضربان قلب را کاهش دهد و آن را تنظیم کند. پوس انلاین با تحقیق و مطالعه در این مورد دریافت که موسیقی بر کنترل ضربان قلب بسیار تاثیر گذار است. گوش دادن به آهنگ های ملایم و آرام بخش موجب می شوند که ضربان قلب کاهش یابد و تنفس منظم شود.

موسیقی مانند مدیتیشن عمل می کند و می تواند اکثر ارگان های بدن را آرام کند. علاوه بر این ترشح هورمون آدرنالین را در بدن کاهش می دهد. این هورمون استرس زا می باشد و ضربان قلب را افزایش می دهند. زمانی که آدرنالین کاهش یابد مواردی مانند تنفس و ضربان قلب تنظیم می شود.

مطلب مشابه: چرا از موسیقی لذت می بریم و گوش دادن آهنگ به ما انرژی می دهد؟

ترشح هورمون دوپامین

گوش دادن به موسیقی موجب ترشح دوپامین در بدن می شود. زمانی که نیاز های حیاتی بدن مانند خواب و خوراک تامین شوند مغز دوپامین آزاد می کند. دوپامین به افراد حس خوب، آرامش، لذت و رضایت می دهد. مغز در هنگام گوش دادن به آهنگ نیز دوپامین آزاد می دهد و بدن این حس ها را نیز تجربه می کند.

موسیقی با صدای واضح می تواند فعالیت های مغز را کنترل کند و افزایش دهد این کار موجب افزایش حس خوب و شادی در افراد می شود. تنها چیزی که مغز برای آرامش و ادامه زندگی نیاز دارد حس آرامش می باشد.

درمان بیماری های روانی

گوش دادن به موسیقی به درمان بیماری های روان کمک می کند. موسیقی از مواردی می باشد که می تواند به طور واقعی مغز را تغییر دهد. عصب شناسان با بررسی های متعدد دریافته اند که با گوش دادن به نوا موسیقی چند ماده شیمیای در بدن ترشح می شود. این مواد شیمیایی در عملکرد مغز و سلامت اعصاب و روان نقش بسیار مهمی دارند. هورمون های بسیاری در هنگام گوش دادن به موسیقی در بدن ترشح می شوند که هر کدام کاری را انجام می دهند.

علاوه بر این افرادی که تحت درمان بیماری های اعصاب هستند با گوش دادن به آهنگ های خاصی می توانند روند بهبود خود را سرعت بخشند. تحقیقات نشان داده که موسیقی برای افرادی که اسکیزوفرنی دارند موجب بالا رفتن کیفیت زندگی و بهتر شدن ارتباطات اجتماعی می شود.

کاهش درد و ناراحتی

گوش دادن به موسیقی می توانند علائم درد را کاهش دهد و آن را کنترل کند. به طور کلی موسیقی در مواجه با درد می تواند بسیار مفید باشد. گروهی از محققان بر روی افرادی که مبتلا به فیبرومیالژیا هستند آزمایشاتی انجام داده اند. این افراد دریافتند که یک ساعت گوش دادن به آهنگ های مختلف در طول روز می تواند درد افراد را تا حد زیادی کاهش دهد. علاوه بر این در تحقیقات دیگری محققان برای بیماران قبل و بعد جراحی موسیقی پخش می کردند. این بیماران نسبت به کسانی که بدون موسیقی جراحی انجام می دادند کمتر دچار درد می شدند.

تاثیر بر خلقیات فرد

یکی دیگر از تاثیرات گوش دادن به موسیقی بهتر کردن خلق و خوی افراد می باشد. موسیقی می تواند افراد را شاد تر کند. تحقیقات نشان می دهد که آهنگ می تواند حس و حال بهتری را در افراد ایجاد کند.

بهبود حس و حال موجب میشود فرد به خود آگاهی بیشتری برسد و راحت تر بتواند احساسات خود را کنترل کند. گوش دادن به آهنگ های آرامبخش و صلح جو باعث ایجاد حس بهتر و کنترل خشونت در میان اجتماع می شود.

مطلب مشابه: آهنگ غمگین گوش کنید تا شاد شوید! (تاثیر عالی آهنگ غمگین)

کاهش وزن

یک از جذاب ترین اثر های گوش دادن به موسیقی کاهش غذا و کم کردن وزن می باشد. افرادی که سعی در کاهش وزن و لاغر کردن خود دارند با گوش دادن به آهنگ های ملایم و مربوطه می توانند به هدف خود نزدیک تر شوند. افرادی که رستوران دارند معمولا از این ترفند استفاده می کنند.

این رستوران ها با پخش آهنگ های ملایم حجم غذای مصرفی خود را کاهش می دهند. این موضوع به دلیل احساس آرامشی است که به فرد دست می دهد باعث غذا خوردن آرام افراد می شود. زمانی که فرد با آرامش غذای خود را می جود زودتر متوجه سیری شده و از غذا خوردن دست می کشد. این ایده برای استفاده در منزل نیز بسیار کاربردی می باشد.

افزایش انگیزه

فواید گوش دادن به موسیقی؛ اثرات شگفت انگیز آهنگ بر ذهن و سلامت بدن

گوش دادن به موسیقی با ریتم های مختلف باعث افزایش انگیزه در افراد می شود. بیشتر افراد این تجربه را داشته اند که در هنگام گوش دادن به موسیقی ریتم تند سریع تر ورزش می کنند. گوش دادن به موسیقی های تند موجب افزایش لذت در هنگام انجام فعالیت ها می شود.

افرادی که کارهای سخت انجام می دهند بهتر است برای حفظ انرژی و آرامش در محیط کار به موزیک گوش دهند. علاوه بر این افرادی که عادت دارند روزانه ورزش کنند یا به پیاده روی بروند بهتر است برای تاثیر بیشتر به آهنگ های ریتمیک گوش کنند. انجام این کار باعث می شود فرد انگیزه ی بیشتری داشته باشد و از ورزش کردن لذت ببرند.

کاهش علائم افسردگی

گوش دادن به موسیقی و موزیک درمانی می تواند بیماری های روانی مانند افسردگی را بهبود می بخشد. تحقیقات و آزمایش های بسیاری در این زمینه صورت گرفته اند که ثابت می کنند موسیقی علائم افسردگی را کاهش می دهد. این روش درمانی هیچ عوارضی ندارد و بهترین راه درمان برای این بیماری می باشد. نوع موزیک نیز بر درمان افسردگی تاثیر می گذارد. نوع موسیقی آرامبخش اثر بسیار بیشتر و مثبتی بر آرامش و درمان فرد افسرده دارد.

علاوه بر این نوع هایی از موزیک هستند که برای افسردگی مضر می باشند. موزیک های تکنو و هوی متال موجب افزایش علائم افسردگی می شوند. پس در هنگام انتخاب موزیک مناسب برای این افراد باید دقت کافی صورت گیرد.

بهبود هوش کلامی

گوش دادن به موسیقی هوش کلامی فرد را افزایش می دهد. علاوه بر گوش دادن به موسیقی نواختن آن نیز تاثیر بسیار زیادی بر ذهن و روان افراد دارد. افرادی که مداوم به موزیک گوش می دهند قدرت بصری و ای کیو بسیار بالایی دارند.

در هنگام گوش دادن به موزیک بخش های مختلف آن آرام می گیرد. این آرامش قدرت بخش های مختلف مغز را افزایش می دهد. این امر موجب می شود که فرد در هنگام سخن گفتن دقت و قدرت بسیاری داشته باشد. تمرکز بالا قدرت کلامی فرد را افزایش می دهد و به او در انتخاب درست کلمات و جملات کمک می کند.

مطلب مشابه: فواید موسیقی برای کودک + آثار مثبت گوش دادن به آهنگ برای رشد مغز و ذهن کودک

اثرات منفی گوش دادن به موسیقی

گوش دادن به موسیقی اگرچه تاثیرات بسیار مفیدی بر مغز و ذهن افراد دارد می تواند تاثیرات مخرب و مضری نیز داشته باشد. موارد زیر نشانه ها و اثرات منفی گوش دادن به آهنگ و موزیک می باشد.

تاثیر موسیقی غمگین

گوش دادن به موزیک های غمگین و ناراحت کننده موجب اضطراب در فرد می شود. معمولا افراد در زمان ناراحتی به موزیک غمگین گوش می دهند. این موزیک ها در زمان های خاصی می توانند موجب آرامش فرد شوند. اما گوش دادن بیش از حد آن باعث ایجاد حس ناراحتی و اضطراب در فرد می شود. زیرا گوش دادن به آهنگ های غمگین ذهن را مجبور می کند که عمیق تر به دلیل ناراحتی خود فکر کنند. بنابراین توصیه می ود که افراد کمتر به این سبک موزیک گوش دهند. آن ها می توان موسیقی های آرامبخش و ملایم را جایگزین موارد غمگین کنند.

مبتلا به حواس پرتی

از دیگر معایب گوش دادن به آهنگ ایجاد حواس پرتی در افراد می باشد. افرادی که با صدای بسیار بلند موزیک گوش می دهند معمولا تمرکز کافی بر روی مسائل ندارند. علاوه بر این اغلب این افراد دچار مشکل در سلامتی گوش خود می شوند. موسیقی راک از جمله مواردی است که موجب ایجاد اضطراب و تنش و اختلال حواس در افراد می شود.

کلام پایانی

گوش دادن به موسیقی از جمله بهترین کار هایی است که فرد در طول روز برای آرامش خود می تواند انجام دهد. انتخاب موسیقی نیز به اندازه گوش دادن به موزیک قابل اهمیت می باشد. موزیک های آرام و ملایم با صدا و وضوح کافی به تمرکز و اعصاب افراد کمک می کند.

مطالب مشابه را ببینید!