مجله تاپ‌ناز‌

نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک؛ روش های افزایش تفاهم

درک متقابل و تفاهم در زندگی مشترک به بازه زمانی تقریبا طولانی نیاز دارد. پس زوجین می توانند درک و این نوع تفاهم را به مرور زمان در زندگی مشترک خود گسترش دهند. سپس به دیدگاه های مشترکی در مورد مسائل ریز و درشت زندگی برسند.

همچنین یادگیری تفاهم و درک در زندگی مشترک به داشتن رابطه سالم و کمی تلاش نیاز دارد. بنابراین زوجینی که از نکاتی همچون درک صحیح از خود، اولویت ها، بیان احساسات، گوش دادن، همدلی، قدردانی، پذیرفتن اشتباهات و … پیروی می کنند قطعا زندگی بهتر و آرام تری را تجربه می نمایند.

فهرست موضوعات این مطلب

تفاهم در زندگی مشترک چیست؟

نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک؛ روش های افزایش تفاهم

تفاهم در زندگی مشترک و درک مقابل به این معنی است که زوجین در شرایط بحرانی و موقعیت های مختلف از مشکلات یکدیگر آگاهی داشته باشند. همچنین تفاهم به معنی توانایی تحمل تفاوت ها است. پس زمانی نظرات زوجین متفاوت بوده و هنگام تعارضات بتوانند یکدیگر را درک کنند.

سپس به دنبال راهکار برای رفع این نوع تناقض ها باشند یعنی به تفاهم در زندگی زناشویی رسیده اند. البته بر اساس تست های تفاهم در زندگی زناشویی، زوج هایی که کمترین اختلاف نظر داشته و برای رفع مشکلات به دنبال راهکار هستند یعنی به تفاهم لازم دست یافته اند.

تفاهم در زندگی مشترک، احتمال ارتباطات نادرست و سوء تفاهم ها را به حداقل می رساند. بنابراین زمانی که همسران برای شناخت همدیگر وقت می گذارند و با وجود اختلافات تلاش می کنند ارتباط سالمی داشته باشند یعنی به تفاهم لازم رسیده اند. سپس زندگی مشترک را به سوی موفقیت و دستیابی به اهداف سوق می دهند. بنابراین زوجین برای زندگی مشترک برنامه ریزی کرده و اهمیت خاصی به تقسیم کارها و مسئولیت ها می دهند. زیرا تقسیم وظایف و کارهای خانه در بین اعضای خانواده امری حیاتی و مهم است که زمینه ساز ایجاد تفاهم در زندگی زناشویی می باشد.

نکات مهم جهت ایجاد تفاهم در زندگی مشترک

نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک؛ روش های افزایش تفاهم

تفاهم در زندگی مشترک یکی از سوال های رایجی است که روانشناس هنگام مراجعه فرد از او می پرسد. زیرا هر فرد در بازه های زمانی مشخص و کوتاه باید اعمال، تفکرات و الگوهای رفتاری خود را بررسی نماید. همچنین بررسی تفاهم با طرف مقابل و بررسی رفتارهای خود می تواند به وی کمک کند تا جهت دستیابی به تفاهم در زندگی زناشویی بیشتر از قبل تلاش کند.

همه افراد جامعه دوست دارند راه های رسیدن به تفاهم با شریک زندگی را بیابند. چون تفاهم زوجین، زندگی مشترک مفیدتر، بهتر و روابط سالم تری را برای آنها رقم می زند. البته در برخی از موقعیت ها و شرایط دلیل عدم تفاهم به وجود سوء تفاهم هایی در بین همسران باز می گردد و استرس و درگیری در روابط را به دنبال دارد. بنابراین رعایت نکات زیر در زندگی زناشویی برای ایجاد تفاهم حائز اهمیت می باشد.

درک صحیح از خود

جهت ایجاد تفاهم در زندگی مشترک بایستی در ابتدا هر یک از طرفین درک درستی از تعصبات، نیازها و احساسات خود داشته باشند. زیرا نظرات و سلیقه هر فرد از اعتقادات، باورها و خواسته های وی تشکیل شده است که تمام این موارد با هم جمع می شوند و بر انتخاب های شما و درک شما از اطرافتان تاثیر می گذارند.

پس هنگامی که هر یک از زوجین، احساسات و نیازهای خود را بشناسند بهتر می توانند با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند. البته در رابطه اختلافات و تفاوت هایی وجود دارند که به صحبت و بحث در مورد آنها نیاز است. زیرا از این طریق می توانند بین رفتارهای همسر و خود تشابهاتی ایجاد کنند تا نقاط مشترک را پررنگ تر نمایند. در نتیجه زوجین با درک صحیح از خود می توانند در زندگی مشترک به تفاهم برسند.

مطلب مشابه: اشتباهات زنانه در زندگی مشترک + خانم ها با این 8 اشتباه زندگی مشترک را نابود می کنند

واژه من را جایگزین واژه تو کنید

تفاهم در زندگی مشترک به این معنی نیست که باید نظرات زن و شوهر مدام شبیه یک باشد. بلکه زوجین با وجود اختلافات مختلف همچنان با یکدیگر زندگی می کنند و نهایت لذت را از هم می برند. البته یکی از عادات مهم و موثر که به زوجین کمک کرده تا راحت تر بتوانند تفاوت های یکدیگر را تحمل نمایند استفاده از واژه من به جای تو است.

پس جایگزین کلمه تو با من و متهم نکردن طرف مقابل به هر یک از زوجین کمک کرده تا احساسات و نیازهای خود را بدون سرزنش و زبان کنایه بیان نمایند. بنابراین ابزاری ارزشمند جهت حل تعارضات محسوب می شود. زیرا واژه من حالت دفاعی داشته و از حالت امری و دستور خارج می باشد. ناگفته نماند که واژه من به هریک از زوجین کمک کرده تا دیدگاه های خود را برای یکدیگر بیان کنند.

اولویت اول شما همسرتان باشد

تفاهم در زندگی مشترک ویژگی ذاتی نبوده و جنبه اکتسابی دارد که با تلاش زوجین و گذشت زمان به وقوع می پیوندد. پس اگر هر یک از زوجین، شریک زندگی خود را در اولویت قرار دهند و ذهنیت مناسبی از وی داشته باشند قطعا بیشتر از قبل یکدیگر را درک می کنند. در نتیجه به تفاهم کافی در زندگی مشترک می رسند.

همچنین اگر هر یک از طرفین توجه کافی به شریک زندگی خود داشته باشند به یک تفاهم نسبی دست می یابند. سپس طرف مقابل شما را در اولویت قرار داده و توجه ویژه ای به خواسته ها و نیازهایتان خواهد داشت. همین امر گذشت در زندگی و تفاهم را گسترش می دهد.

در مورد دوران کودکی از همسرتان سوال کنید

دوران کودکی هر فرد تا حدودی شخصیت او را تحت تاثیر قرار داده تا جایی که بایدها و نبایدهای ذهنی و دیدگاه زوجین در همین دوران ریشه دارد. پس اطلاع از روابط دوران کودکی و اتفاقات آن به هریک از طرفین کمک کرده تا بهتر یکدیگر را درک نمایند و به تفاهم برسند. همچنین سوال درباره گذشته راهی جهت اطلاع از تفکرات و انگیزه های زوجین بوده که در صورت بروز تفاوت در تصمیمات و اختلاف نظرات می توانند یکدیگر را درک کنند. در نهایت به راه حلی می رسند که هر دو بر سر آن تفاهم دارند.

احساسات خود را بیان کنید

یکی دیگر از نکات مهم در ایجاد تفاهم در زندگی مشترک، بیان احساسات است. زیرا هیچ فردی قادر به خواندن ذهن طرف مقابل نمی باشد. پس برای اینکه همسر شما از تفکرات و احساساتتان مطلع شود به صحبت درباره آن نیاز دارد. بنابراین احساسات خود را به آسانی بیان کرده تا در پروسه تفاهم به یکدیگر کمک نمایید.

برای مثال اگر یکی از زوجین با کار کردن زیاد طرف مقابل مشکل دارد بایستی به آرامی این موضوع را با او در میان بگذارد.

گوش دادن را جایگزین قضاوت های عجولانه نمایید

برخی مواقع یکی از زوجین، طرف مقابل را ناراحت کرده و یا به حس عدم تفاهم در زندگی مشترک می رسد که در این مورد قضاوت عجولانه ممنوع است. بنابراین قبل از قضاوت بهتر است به حرف های شریک زندگی خود گوش فرا داده تا از دلایل قانع کننده ای او مطلع شوید. زیرا اگر شما به طور مداوم گفتار و رفتار همسر خود را بدون سوال کردن یا فرصت دادن به او قضاوت نمایید هیچ وقت به تفاهم نمی رسید. در نتیجه گوش دادن به صحبت های همسر جایگزین مناسبی برای قضاوت های عجولانه بوده که زمینه را برای ایجاد تفاهم در زندگی زناشویی فراهم می نماید.

همدلی را به زندگی مشترک خود اضافه کنید

یکی از نکات حائز اهمیت در ایجاد تفاهم در زندگی مشترک این است که زوجین درک مناسب و همدلی لازم را نسبت به یکدیگر داشته باشند. پس زمانی که یکی از طرفین مشکلی دارد و تصمیماتی خارج از سلیقه و ایده شریک زندگی خود می گیرد بایستی طرف مقابل مشکلش را درک نماید.

سپس خود را در جای طرف مقابل قرار داده و نحوه برخورد را از همان جایگاه مورد بررسی قرار دهد. بنابراین همدلی در زندگی مشترک به زوجین کمک کرده تا به تفاهم قابل قبولی دست یابند.

قدردانی را یاد بگیرید

طبق تحقیقات انجام شده زوج هایی که از یکدیگر قدردانی می کنند روابط بهتر و مستحکم تری با یکدیگر داشته و تفاهم در زندگی مشترک را تجربه می نمایند. پس اگر یکی از زوجین عشق و قدردانی خود را نسبت به طرف مقابل نشان دهد او بهتر احساسات خود را بیان می کند. درنتیجه زن و شوهر به تفاهم خوبی می رسند که تاثیر آن را در زندگی مشترک مشاهده می نمایند.

بنابراین اگر یکی از زوجین برای طرف مقابل احترام قائل شود قطعا او نیز همین رفتار را خواهد داشت. در نتیجه احترام و قدردانی منجر به ایجاد رابطه صمیمی و سالم بین زن و شوهر می شود. همین موضوع درک مقابل احساسات و حرف های زوجین را به دنبال داشته و کمک می کند در زمان تصمیم گیری یک تصمیم مشترک گرفته شود.

سبک ارتباطی همسرتان را کشف کنید

افراد جامعه با توجه به فرهنگ، شخصیت و … از سبک ارتباطی مختلفی برخوردار هستند. همچنین برخی از آنها برون گرا بوده و به آسانی احساسات و نظرات خود را بیان می نمایند. در عوض برخی دیگر کاملا درونگرا بوده و قادر به برقراری ارتباط با دیگران نمی باشند. پس در مورد عواطف و احساسات خود نمی توانند با دیگران حرف بزنند.

بنابراین رسیدن به شباهت ها و تفاهم با افراد درونگرا کار دشواری بوده به ویژه اگر هر دو طرف از این ویژگی برخوردار باشند. البته اگر هر یک از زوجین شناخت کافی از شخصیت طرف مقابل خود داشته باشند، قطعا به تفاهم نسبی و درک بهتری از یکدیگر می رسند. اما اگر زوجین با سبک ارتباطی یکدیگر آشنا نباشند به اختلاف نظر مواجه شده و نمی توانند یکدیگر را درک کنند.

مطلب مشابه: تنوع در زندگی مشترک + خارج کردن زندگی از یکنواختی با این روش های خاص

اشتباهات را بپذیرید

از دیگر نکات مهم در ایجاد تفاهم در زندگی مشترک این است که اگر هر یک از زوجین دچار اشتباهی شدند از همسر خود عذرخواهی کنند. زیرا نپذیرفتن اشتباهات به مرور زمان فاصله بین زوجین را افزایش می دهد و در ارتباط آنها اختلال ایجاد می نماید.

همچنین نبود ارتباط مناسب زوجین با یکدیگر رابطه مستقیمی با عدم تفاهم در زندگی زناشویی دارد. پس جهت ایجاد تفاهم بین زوجین باید تکبر و غرور را کنار گذاشته و هر یک از آنها با پذیرفتن اشتباهات خود راهی را برای جبران آن پیدا کنند. همچنین اگر یکی از طرفین به علت اشتباه طرف دیگر قهر کرده بایستی از راه های برخورد درست با او اطلاع داشته باشد تا زندگی و رابطه مشترک خود را از دلخوری و ناراحتی دور نماید.

به خط قرمزهای یکدیگر احترام بگذارید

هر فردی در زندگی خصوصی خود یکسری بایدها و نباید دارد که باید طرف مقابل به آنها احترام بگذارد. بنابراین لازمه تداوم تفاهم در زندگی مشترک رعایت خط قرمزهای یکدیگر است. پس اگر یکی از زوجین حریم خصوصی شریک زندگی خود را بشکند قطعا طرف نسبت به او سرد شده و احترامی برایش نمی گذارد. درنهایت واژه ای به نام تفاهم در این چنین زندگی بی معنا خواهد بود.

صداقت در زندگی را فراموش نکنید

صداقت یکی از مهم ترین و کارآمدترین اصول جهت افزایش تفاهم در زندگی زناشویی است. زیرا صداقت باعث تقویت اعتماد در زندگی مشترک می شود. همچنین اگر زوجین به همدیگر اعتماد کافی داشته باشند بدون شک زودتر به تفاهم می رسند. در نتیجه رابطه سالم تری را تجربه خواهند کرد.

نشانه های تفاهم در زندگی مشترک

تفاهم در زندگی مشترک زمانی معنا پیدا می کند که ذات یک نفر با نفر دیگر مطابقت نداشته باشد. پس اگر یکی از زوجین یا هر دو برخی مواقع در زندگی مشترک احساس ناامیدی و سختی می کنند از ناسازگاری یکدیگر خبر نمی دهند. همچنین فاکتورهای متعددی وجود دارند که درصد تفاهم علاقه زوجین به یکدیگر را تخمین می زنند. اما در حالت کلی نشانه های تفاهم در زندگی زناشویی شامل موارد زیر می باشند.

نباید عشق را در رابطه زیر سوال برد

هر کدام از زوجین در برخی مواقع با شرایط سختی مواجه می گردند. ولی موضوعی که به عنوان علائم تفاهم در زندگی مشترک بیان می شود، حفظ علاقه و رعایت احترام است. زیرا در هر شرایطی به همسر خود علاقه داشته و با قرارگیری رابطه در شرایط مختلف تحت تاثیر قرار نمی گیرد. درنتیجه طرف مقابل نیز شما را دوست داشته و همین عشق یکی از نشانه های دوام و تفاهم در رابطه به شمار می رود.

او را تغییر ندهید

برخی از افراد قبل از ازدواج، نشانه های عدم تفاهم در زندگی زناشویی را نادیده گرفته و تصمیم دارند که بعد از ازدواج طرف خود را تغییر دهند. در حالی که یکی از نشانه های تفاهم در زندگی زناشویی این است که هریک از زوجین، طرف مقابل خود را همان گونه بپذیرند.

با طرف مقابل وقت بگذرانید

از دیگر نشانه های تفاهم در زندگی زناشویی این است که زمان گذراندن وقت با طرف مقابلتان نهایت لذت را ببرید. زیرا اگر زوجین بتوانند برای چندین ساعت با یکدیگر وقت بگذرانند و در صورت مفید بودن از این هم کلامی لذت ببرند به درصد بالایی از تفاهم رسیده اند.

اشتراک مشخصی دارید

علایق شخصی و وجود سرگرمی برای زندگی روزانه در بین زوجین از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین همسران سازگار در تلاش هستند که وقت خود را برای انجام کارهایی صرف کنند که هر دو طرف از آنها نهایت لذت را می برند. همچنین وجود سرگرمی های مشترک با همسر می تواند تفاهم و تداوم در رابطه را افزایش دهد.

توانایی حل مشکلات جدی را دارید

مشکلاتی بزرگی همچون تعیین محل زندگی یا مسائل مالی بیشتر در روابط طولانی مدت رخ می دهد. البته زوجین در صورت تمایل به برقراری ارتباط مجدد و سازگاری می توانند مواردی از این قبیل را به آسانی حل نمایند. بنابراین همکاری زوجین با یکدیگر جهت رسیدن به تصمیمی که از آن راضی باشند مهم است. زیرا یکی از اصول مهم جهت دستیابی به تفاهم در زندگی زناشویی محسوب می شود.

از لحاظ ظاهری جذب هم می شوید

رابطه جنسی کل زندگی زناشویی را پوشش نمی دهد. اما در یک زندگی مشترک باکیفیت و موفق باید همسران از لحاظ جنسی، جسمی و صمیمی بودن جذب یکدیگر شوند. زیرا زوج های شاد و موفق به طور مداوم به یکدیگر عشق می ورزند.

سعی کنید با خانواده یکدیگر کنار بیایید

افرادی که خانواده همسر خود را دوست دارند در زندگی مشترک زودتر و آسان تر به تفاهم می رسند. اما برخی از افراد جامعه با خانواده همسری اختلاف داشته و جهت جلوگیری از کاهش تفاهم در زندگی مشترک باید رابطه محترمانه با آنها برقرار کنند. البته اگر رابطه شما با خانواده همسر جدی شده و سعی دارید آن را بازسازی نمایید بهتر است از یک روانشناس خانواده کمک بگیرید. زیرا مشاوران و روانشناسان خانواده با مسائل متعددی همچون مشکلات شما مواجه شده و بهترین راه حل را ارائه می دهند.

شناخت مدل رفتاری چه کمکی به افزایش تفاهم در زندگی مشترک می کند؟

نکات روانشناسی برای تفاهم در زندگی مشترک؛ روش های افزایش تفاهم

یکی از مدل های محبوب و پرطرفدار در رفتارشناسی روانشناسی همان آزمون رفتارشناسی دیسک (DISC) است. زیرا این تست زبان مشترکی برای بازگشایی و شناخت اسرار رفتاری زوجین و پیش بینی رفتارهای آنهاست. همچنین آزمون دیسک شخصیت افراد را بر مبنای مواردی مانند نگرش ها، هیجانات، باورها، عادات و انگیزه ها اندازه گیری می کند.

پس اطلاعات به دست آمده از طریق این آزمایش به زوجین کمک کرده تا با دانستن زبان بدنی و تمایلات فکری طرف مقابل بتوانند مدل رفتار افراد را حدس بزنند. سپس ارتباط بهتری برقرار نمایند. ناگفته نماند که این تست ظرفیت های بالقوه ای جهت ارائه روش ها، راهکارها و ارائه اطلاعات به افراد درباره افزایش تفاهم در زندگی زناشویی دارد.

افزایش تفاهم در زندگی مشترک با مدل رفتاری D

افرادی که دارای الگوی رفتاری D هستند کاملا برونگرا بوده و در این آزمون به رنگ قرمز نمایش داده می شوند. همچنین رهبران خوبی بوده که رهبری دیگران را بر پیروی از آنها ترجیح می دهند. این نوع افراد تمرکز خود را صرف انجام وظایف و کارها می کنند و با تلاش زیاد به حل مشکلات و مسائل می پردازند. پس پرهیز از حاشیه پردازی یکی از راه های برقراری ارتباط با این مدل افراد است.

افزایش تفاهم در زندگی مشترک با مدل رفتاری I

افراد که دارای الگوی رفتاری I هستند مانند افراد با الگوی رفتاری D کاملا برونگرا می باشند و به رنگ قرمز نمایش داده می شوند. این مدل افراد علاقه زیادی به معاشرت و ایجاد روابط انسانی دارند و مدام می خواهند با اطرافیان خود تعامل و رابطه داشته باشند. همچنین به آسانی به دیگران اعتماد نموده و هنگام صحبت از حرکات صورت و دست زیاد استفاده می کنند.

بنابراین یکی از راهکارهای برقراری ارتباط با افراد مدل I این است که مدام لبخند بزنید و به آنها فرصت ابراز احساسات و هیجانات را بدهید. همچنین روی نکات مثبت موضوع تمرکز کرده و مدام میان حرف آنها نپرید. سپس با انرژی بالا و لبخند با این مدل افراد صحبت کنید

نشانه های عدم تفاهم در زندگی مشترک

اکثر زوج ها به دلیل عدم تفاهم در زندگی مشترک به مشاورین و روانشناس های متعددی مراجعه می کنند. البته احتمال وقوع این اتفاق در قوی ترین روابط نیز بالا است. بنابراین شناخت نشانه های عدم تفاهم در زندگی مشترک به شما کمک کرده تا درک بهتری از یکدیگر داشته باشید. پس از مهم ترین نشانه عدم تفاهم در زندگی زناشویی می توان به موارد زیر اشاره کرد.

اهمیت ندادن به احساسات همسر

هیچ کدام از زوجین احساسات طرف مقابل را انتخاب نمی کنند. پس در طبیعی ترین حالت ممکن، شریک زندگی باید احساسات خود را برگزیده و آنها را آینه کاری نماید. برای مثال از طرف مقابل ناراحت است و شریک زندگی آن را حس کرده و بر همین مبنا باید واکنش نشان دهد. البته وقوع چنین اتفاقی در تمام شرایط غیرممکن است.

برای مثال شریک زندگی در حال قهقهه زدن است در حالی که شما از او انتظار ابراز همدردی و ناراحتی دارید. ناگفته نماند که شریک زندگی شما را دوست داشته در حالی که احساساتتان را نادیده می گیرد که همین موضوع عدم تفاهم در زندگی زناشویی را به وجود می آورد.

نبود اعتماد به نفس

برخی مواقع یکی از زوجین کنار طرف مقابل خود، اعتماد به نفس ندارند و از این موضوع ناراحت هستند. همچنین طرف مقابل شما را درک نکرده و به طور کامل سازگار نیست که همین امر عدم اعتماد به نفس، عصبی بودن، حسادت و احساس ناراحتی را به دنبال دارد. البته اگر احساس می کنید که شنیده نمی شوید یا خودتان نیستید با این سوء تفاهم ها، اعتماد به نفس خود را کاهش می دهید. زیرا جهت برقراری رابطه باید فهمیده شوید که برای این موضوع به برقراری ارتباط بیشتر با شریک زندگیتان نیاز است.

مطالب مشابه را ببینید!