مجله تاپ‌ناز‌

همه چیز درباره پرنده عروس هلندی و شرایط نگهداری از آن

یکی از پرندگان زیبا و دوست داشتنی که به عنوان یکی از پرندگان زینتی پس از مرغ عشق محبوبیت زیادی در سطح جهانی دارد عروس هلندی است. این حیوان خانگی در دسته خانواده طوطی های کاکل سفید قرار دارد که پرنده ای بسیار زیبا، بانمک، باهوش، سخنگو و منحصر به فرد است. همین ویژگی ها باعث شده اند تا روز به روز به طرفداران عروس هلندی در سراسر دنیا افزوده شود.

یکی از نکات مهمی که باید هر کسی به عنوان صاحب این پرنده زیبا در رابطه با آن بداند این است که روش های درست و اصولی نگهداری از آن را بداند. چراکه با نگهداری درست از عروس هلندی می توان آن را سالم و سرزنده برای مدت های طولانی کنار خود نگه داشت. ما در این مطلب خود می خواهیم همه آنچه را که مربوط به این پرنده از جمله تغذیه، شرایط و موقعیت نگهداری، آموزش و تربیت آن برای حرف زدن و… را در اختیارتان قرار دهیم.

عروس هلندی چه پرنده ای است؟

همه چیز درباره عروس هلندی و شرایط نگهداری از آن

عروس هلندی یا همان کوکاتیل یک پرنده زیبا و با اصالت است که نژاد آن به کشور استرالیا بازمی گردد. این پرنده با ظاهر بانمک و زیبایی که دارد یک حیوان بسیار خونگرم است که در همان نگاه اول توجه خیلی ها رو به خودش جلب می کند. از مشخصات ظاهری عروس هلندی این است که روی سرش کاکل بلند و جذاب قرار دارد. همچنین در رنگ های متنوعی از جمله خاکستری، سبز، نارنجی، زرد، سفید، ابلق و زرد مایل به سبز وجود دارد.

اگرچه نمونه هایی از این پرنده زیبا و خوش سخن در اقصی نقاط دنیا یافت می شود اما در میان آمریکایی ها بهترین محبوبیت را دارد. زیرا عروس هلندی یک حیوان با استعداد و توانایی یادگیری و آموزش در زمینه های مختلف را دارد. به عنوان مثال می تواند سوت زدن و آواز خواندن را با ملودی های متنوع یاد بگیرد. شعر خواندن و حرف زدن آنهم با لهجه زیبا و منحصر به فردش را آموزش ببیند.

جالب تر آنکه حتی می تواند همانند یک کودک نوپا غذا خوردن را یاد بگیرد و تمامی حرکاتش را به شکل شیرین و جذابی انجام دهد. در مقابل این عروس هلندی هیچ گاه دوست ندارد در قفس بماند و چنانچه صاحبش او را در قفس زندانی کند نمی تواند هیچ یک از این کارها را یاد بگیرد. در واقع خصلت این حیوان خانگی اینگونه است که دوست دارد همیشه روی شانه و یا دست صاحبش قرار بگیرد. با او معاشرت کند و هر جا که صاحبش می رود همراهش باشد.

تاریخچه پرورش عروس هلندی

همانطور که گفته شد تاریخچه شناسایی و کشف عروس هلندی به کشور استرالیا باز می گردد. در سال 1770 میلادی یک تیم مهاجر انگلیسی به سرپرستی شخصی به نام جیمز کوک برای انجام یک سری تحقیقات در رابطه با گیاهان و جانداران راهی کشور استرالیا شدند. طی این سفر اولین نمونه از یک پرنده کاکل سفید شناسایی و به موزه حیوانات کالج لندن راه پیدا کرد. از سال 1840 به بعد از این پرنده زیبا به عنوان حیوان خانگی استفاده شد. تا اینکه امروزه جزو محبوب ترین پرندگان خانگی در اروپا محسوب می شود و بعد از مرغ عشق مقام دوم زیباترین پرندگان زینتی را از آن خود نموده است.

مشخصات ظاهری عروس هلندی

عروس هلندی در زبان انگلیسی به نام کوکاتیل شناخته می شود و اکثریت کشورهای دنیا هم آن را با همین نام می شناسند. در زبان فارسی به این پرنده طوطی کاکل سفید هم گفته می شود. اگرچه در میان پرورش دهندگان و فروشندگان انواع حیوانات و پرندگان خانگی بیشتر با نام عروس هلندی شهرت دارد.

این پرنده بسیار زیبا و دلنشین دارای ظاهری جذاب، بانمک و منحصر به فرد است که علاوه بر یک کاکل بلند روی سرش، یک لکه بزرگ سرخ رنگ هم بر روی گونه اش دارد. همانطور که گفته شد عروس هلندی جزو خانواده طوطی ها می باشد. حتی می توان گفت جثه و هیکل آن کوچک تر از طوطی است. با این تفاوت که دم این پرنده بلند و انتهای آن حالت نوک تیزی دارد. طول بندن مناسب و جثه دوست داشتنی این حیوان باعث شده که حتی کودکان هم با او همبازی شده و نوازشش کنند.

از دیگر ویژگی ها و مشخصات عمومی عروس هلندی می توان به آرام بودن این حیوان اشاره کرد. جالب است بدانید که او برخلاف سایر نمونه های طوطی مانند شاه طوطی، کاکادو، کاسکو، ماکائو و… اصلا چیز نمی زند. هنگام بازی کردن با آن گاز نمی گیرد. در کل می توان گفت خیلی سریع و ساده با صاحبش انس گرفته و هیچ گونه مشکلاتی برای وی به وجود نمی آورد.

مطلب مشابه: نگهداری فنچ در منزل + نحوه پرورش، انواع فنچ، جلوگیری از بیماری فنچ و تصاویری از این پرنده زیبا

رنگ بندی عروس هلندی

اگر جزو علاقه مندان به پرندگان خانگی باشید و سری به بازار پرنده فروشان بزنید حتما رنگ بندی عروس هلندی توجه شما را به خود جلب نموده است. این حیوان خانگی بیشتر در رنگ های نارنجی، زرد، خاکستری، سفید و قهوه ای وجود دارد.

از ویژگی های منحصر به فرد عروس هلندی در مقایسه با سایر طوطی سانان رنگ بندی جذاب بالاتنه و پایین تنه آن است. به عنوان مثال بال و پر آن خاکستری رنگ است و پایین تنه بندش روشن تر از قسمت بالایی است. جالب تر آنکه در نوع ماده این حیوان خانگی زیر بال های آن لکه های نارنجی رنگی وجود دارند اما در نوع نر آن این مشخصات وجود ندارند.

با توجه به بررسی هایی که درباره عروس هلندی انجام شده انواع جهش یافته دیگری هم از آن در اقصی نقاط دنیا وجود دارند که پرهایی به رنگ زرد روشن و چشمانی قرمز دارند. به این ترکیب رنگی در عروس هلندی لوتینو گفته می شود. نوع دیگری هم از این پرنده وجود دارد که به دلیل ساختار ژنتیکی که دارد دارای پرهایی به رنگ قهوه ای یا سفید است. ولی هیچ گونه سرخی روی لپ آن وجود ندارد. به این نوع از عروس هلندی وایت فیس هم می گویند. گونه ای دیگر از آن که در مجموعه وایت فیس قرار دارد دارای رنگ یکدست سفید بوده و چشم های آن قرمز رنگ است. به این دسته آلبینو گفته می شود.

در مجموع می توان گفت تا به امروز 16 رنگ متنوع و زیبا از این حیوان خانگی شناسایی شده که تمامی این رنگ ها جذابیت و خاص بودن آن را چندین برابر کرده اند. این رنگ ها عبارتند از:

  • وایت فیس (سفید)
  • آلبینو
  • مرواریدی
  • زرد (لوتینو)
  • خاکستری
  • و…

قد و وزن عروس هلندی

عروس هلندی در فهرست پرندگان کوچک قرار دارد و وزن آن چیزی حدود 75 الی 120 گرم می باشد. طول بدن این پرنده کمتر از 35 سانتی متر است. البته مقدار تعیین شده قد و وزن در آن متغیر بوده و گونه های دیگر این حیوان خانگی ممکن است وزن و قد بیشتری داشته باشد.

به عنوان مثال گونه های آلبینو و لوتینو وزن تقریبا 90 گرمی دارند. در حالی که ممکن است برخی گونه های دیگر دارای وزن تقریبی 125 گرم هم باشند. به این نوع از عروس هلندی ها که بیشتری وزن را دارند گونه های اصلاح شده یا درشت هیکل هم می گویند.

طول عمر عروس هلندی چقدر است؟

همه چیز درباره عروس هلندی و شرایط نگهداری از آن

نمی توان طول عمر مشخصی را برای عروس هلندی در نظر گرفت اما عواملی از جمله نوع تغذیه، نوع نگهداری، شرایط نگهداری، میزان جنب و جوش و… وجود دارند که نقش بسیار مهمی را بر روی طول عمر این پرنده ایفا می کنند. تحقیقاتی که بر روی این دسته از پرندگان انجام شده نشان می دهد اگر عروس هلندی را در قفس نگهداری کنید طول عمر آن بین 15 تا 20 سال است. چنانچه شرایط نگهداری این پرنده ایده آل باشد بیشتر از 25 سال هم عمر می کند. بیشترین طول عمری که تا به امروز از این پرنده ثبت شده 36 سال می باشد.

خصوصیات رفتاری عروس هلندی

خصوصیات رفتاری و حالات درونی عروس هلندی را به مثابه سایر پرندگان و حیوانات می توان از روی شکل ظاهری آنان تشخیص داد. البته این کار از عهده هر کسی برنمی آید. ولی صاحب این پرنده که مدت ها با وی انس گرفته به راحتی می تواند خلق و خوی آن را در موقعیت های مختلف تشخیص دهد.

به طور کلی با مشاهده حالت های متغیر پرهای تاج مانند این پرنده می توان پی برد حالات و هیجانات درونی آن پی برد. به عنوان مثال اگر عروس هلندی نسبت به چیزی یا کسی احساس کنجکاوی داشته باشد پرهای تاج آن در حالت عمودی قرار می گیرند.

چنانچه در حالت آرام باشد و یا قصد خوابیدن داشته باشد پرهای تاجش شکل خمیده رو به عقب به خود می گیرند. همچنین اگر در موقعیتی قرار گیرد که احساس ترس کند و یا حتی نسبت به چیزی بخواهد خشم و عصبانیت خود را نشان دهد تاج آن شکل کاملا خوابیده ای به خود می گیرد.

تمامی مواردی که در فوق بیان شد نشان دهنده شخصیت درونی عروس هلندی هستند. جالب تر آنکه شخصیت آن در گونه های نر و ماده با یکدیگر متفاوت می باشند. با توجه به تحقیقاتی که در رابطه با خصوصیات رفتاری این پرنده انجام شد نوع ماده آن دارای شخصیتی آرام و ریلکس و گونه گیر است و بیشتر به مکان های خلوت، ساکت و تاریک علاقه دارد.

شاید برایتان جالب و شنیدنی باشد که گونه نر آن شخصیتی شاد و بازیگوش دارد و مدام دوست دارد چهره خود را در آینه تماشا کند. این پرنده دوست دارد مدام در محیط باز و بیرون از قفس خود راه برود و یا روی شانه صاحبش باشد.

مطلب مشابه: تغذیه مرغ مینا | غذای مرغ مینا چیست و اطلاعاتی در مورد تغذیه این پرنده

نگهداری از عروس هلندی چگونه باید انجام شود؟

همانطور که در مطالب بالا هم به این موضوع اشاره شد نگهداری از عروس هلندی باید طبق شرایط و اصول خاص خودش باشد. چرا که می تواند روی طول عمر و سلامت این پرنده زیبا تاثیر مستقیم بگذارد. فرقی نمی کند عروس هلندی خریداری شده شما از چه نژادی باشد آنچه که مهم می باشد این است که این پرنده تازه خریداری شده دارای شرایط حساس تری است.

از آنجایی که عروس هلندی وابستگی زیادی نسبت به محیط و صاحبش دارد بنابراین با جدا شدن از محیط و صاحب قبلی اش کمی زمان می برد تا با مکان و صاحب جدید انس پیدا کند. در واقع ممکن است شرایط جدید برایش کمی ترسناک باشد. از این رو ممکن است کمی احساس ترس و بی تابی کند. حتی این امکان وجود دارد برای مدت کوتاهی اشتهایش را از دست دهد و مدام خودش را به دیوار قفس بزند.

اگر شما هم قصد خرید عروس هلندی دارید ممکن است با چنین شرایطی مواجه شوید. نگران نباشید. این وضعیت کوتاه مدت و گذرا می باشد. چرا که تمامی این رفتارها طبیعی هستند و پس از گذشت یکی دو هفته این پرنده زیبا و دلنشین با شما و محیط زندگیتان عادت می کند.

در این بازه زمانی سعی کنید عروس هلندیتان را در جایی دنج و آرام بگذارید، کاری به کارش نداشته باشید و فقط آب و غذایش را به موقع و سر وقت جلویش بگذارید. به طور خلاصه باید بگوییم که اگر می خواهید عروس هلندی که به تازگی خریداری کرده اید خیلی سریع با شما انس بگیرد و همیشه سالم و سرحال باشد. همچنین طول عمر بالایی داشته و دچار بیماری نشود بایستی تمامی موارد زیر را به دقت انجام دهید:

  • تغذیه به موقع و مناسب
  • آموزش و تربیت صحیح و اصولی
  • ایجاد شرایط محیطی مناسب برای این پرنده
  • مطلع شدن از نشانه های مربوط به بیماری و درمان به موقع آن

تغذیه عروس هلندی

همه چیز درباره عروس هلندی و شرایط نگهداری از آن

به طور کلی غذای عروس هلندی در طبیعت با تغذیه ای که بر عهده صاحبش است تفاوت چندانی ندارد. اما تغذیه جوجه این پرنده با نوع بزرگسال آن کمی متفاوت می باشد. این پرنده در طبیعت انواع میوه ها، دانه های گیاهان و حشرات ریز تغذیه می کند. پس زمانی که آن را خریداری کرده و در منزل نگهداری می کنید باید برنامه غذا دادن به آن را به تغذیه طبیعی نزدیک کنید.

اگر جوجه عروس هلندی دارید می توانید از مواد غذایی زیر به عنوان تغذیه آن استفاده کنید:

چند عدد بیسکویت مادر را با مقداری آب جوش مخلوط کنید تا بیسکویت ها به طور کامل آبکی شوند. سپس یک عدد زرده تخم مرغ را با کمی آرد نخودچی به ترکیب اضافه کنید. باید این ترکیب به اندازه ای آبکی باشد که بتوان آن را با سرنگ به خورد پرنده داد. جوجه عروس هلندی شما می تواند در چند نوبت از این ترکیب غذایی تغذیه کند. جالب است بدانید زمانی که چینه این پرنده خالی باشد با زدن روی شکمش به شما می فهماند که گرسنه است.

غذای عروس هلندی قبل از بلوغ

بهترین تغذیه برای عروس هلندی قبل از رسیدن به بلوغ مصرف تخم کتان می باشد. البته در کنار تخم کتان باید میوه های مناسب و سبزیجاتی مانند گشنیز، اسفناج، کرفس، هویج، فلفل سبز، کلم بروکلی، کاهو، تره، جعفری و شوید را در سبد غذایی این پرنده قرار دهید. یادتان باشد که حتما از میوه هایی مانند هلو، پرتقال، انگور و سیب هم برای تغذیه عروس هلندی استفاده کنید. یک نکته مهم درباره تغذیه این پرنده این است که حتما هر ده روز یک بار یک بند انگشت تخم مرغ را به این پرنده بدهید تا بخورد. همچنین این پرنده می تواند هر هفته از مقدار کمی حبوبات مثل ماش، عدس و گندم تغذیه کند.

بیماری عروس هلندی

در یک جمله ساده می توان گفت نگهداری از عروس هلندی بسیار راحت است و فقط کافی است به نگهداری از پرندگان خانگی علاقه مند باشید. در رابطه با تغذیه آن هم در متن فوق به طور کامل توضیح داده شد. اما گاهی اوقات این پرنده نیز همچون سایر طوطی سانان بنا به دلایل مختلفی دچار بیماری شود. معمولا زمانی که یک عروس هلندی بیمار می شود نشانه هایی مانند عدم تحرک کافی، از دست دادن اشتها و کاهش وزن دارد. برخی از بیماری هایی که ممکن است عروس هلندی به آن مبتلا شود عبارتند از:

  • گرمازدگی
  • شکاف بال یا پا
  • چشم های اشک آلود
  • سرماخوردگی
  • گواتر
  • ضربه مغزی
  • تشنج پر
  • و…

مطالب مشابه را ببینید!