مجله تاپ‌ناز‌

نحوه رفتار با کودک غمگین؛ مواردی که باعث ناراحتی شدید کودک می شوند و درمان آن

چگونگی رفتار با کودک غمگین یکی از مهم ترین مواردی است که والدین باید در مورد آن آگاهی کامل داشته باشند. کودکان دارای دنیای متفاوتی با بزرگسالان هستند. اما آن ها نیز مانند بزرگ تر ها احساس ناراحتی و خوشحالی می کنند. موارد بسیاری وجود دارد که موجب ایجاد ناراحتی در کودک می شود.

ناراحتی گاهی در کودکان آنقدر عمیق می شود که آن ها را مدتی طولانی غمگین نشان می دهد. اگر والدین و اطرافیان در این زمان ها به درستی با کودک رفتار نکنند باعث ایجاد مشکلات روحی و روانی در او می شوند. غمگین بودن کودک اگر در زمان مناسب رفع نشود امکان دارد به افسردگی نیز ختم شود.

نحوه رفتار با کودک غمگین؛ مواردی که باعث ناراحتی شدید کودک می شوند و درمان آن

توضیحاتی در مورد غمگین بودن کودک

همه ی والدین بدون استثنا خواهان شادی و خوشحالی کودک خود هستند. همه افراد بر این باورند که شاد بودن کودک در حد منطقی امکان پذیر می باشد. دیدن غمگین بودن کودک برای پدر و مادر بسیار سخت می باشد.

دیدن کودکان غمگین روحیه اطرافیان آن ها را به هم می ریزد و اغلب افراد برای رفع آن اقدام می کنند. احساسات متفاوت کودک مانند خشم، کلافگی و تنهایی والدین را بسیار نگران می کند اما در مورد غمگین بودن قضیه بسیار عمیق تر می باشد. زیرا احساس غم مستقیم بر آینده کودک تاثیر می گذارد.

والدین و اطرافیان در صورت مشاهده این مشکل باید سریعا به دنبال راهی برای رفع آن باشند. دلایل مختلفی برای غمگین بودن بچه ها وجود دارد. ابتدا باید این دلایل شناخته شده و ریشه یابی شوند و در نهایت به طور اصولی مشکل رفع شود. مهم ترین نکته در درمان این مورد آگاهی کامل در مورد رفتار با کودک غمگین می باشد.

مواردی که باعث غمگین شدن کودک می شود؟

مهم ترین چیزی که والدین قبل از رفتار با کودک غمگین باید بدانند مواردی است که باعث غمگین شدن کودک شده است. زمانی که والدین این مورد را بدانند راحت تر می توانند به فرزند خود کمک کنند. زمانی که لازم است بچه ها با شرایط سخت زندگی کنار بیایند احتمال دارد که در طولانی مدت احساس غمگینی کنند. این شرایط می تواند جزء موارد زیر باشد.

جدایی پدر و مادر

زمانی که پدر و مادر از هم جدا می شوند بچه ها به چالش های بسیاری روبرو می شوند. در این زمان کودکان مجبور می شوند که با یکی از والدین خود زندگی کنند. نبود والد دیگر موجب می شود که کودک از لحاظ روحی به هم بریزد و احساس غمگینی کند. علاوه بر این جدال ها و مشکلاتی که در این مواقع پدر و مادر با هم دارند اغلب بر روحیه فرزندان تاثیر می گذارد.

غم و اندوه

دلایل بسیاری وجود دارند که کودک با وجود آن ها احساس اندوه کند. مواردی در اطراف و ذهن بچه ها هستند که بسیار معمولی به نظر می رسند اما همین موارد ممکن است کودک را غمگین کنند. حس هایی مانند حسادت، تنهایی و برخورد تند والدین می تواند منجر به غمگین شدن بچه ها شود. لازم است والدین در مورد این نکات دقت کافی را داشته باشند.

مطلب مشابه: نحوه شناسایی کودک افسرده + با کودک دچار افسردگی چطور باید رفتار کنیم؟

بیماری های جسمی

در زمان بروز بیماری کودکان اغلب غمگینی می کنند. بیمار بودن بچه ها را از لحاظ جسمی ضعیف می کند و موجب ایجاد خستگی و ناراحتی طولانی مدت در آن ها می شود.

فقر خانواده

مهم ترین مورد در احساس غم کودکان فقر خانواده می باشد. مشکلات مالی خانواده تاثیر بسیار زیادی در کودکان دارد. اغلب افراد فکر می کنند که بچه ها متوجه این مشکلات نمی شوند. اما حقیقت این است که آن ها نیز مانند بزرگسالان این موارد را حس می کنند.

شاغل بودن والدین

بیشتر کودکانی که پدر و مادر هر دو شاغل هستند کودکان بیشتر احساس غم و تنهایی می کنند. این والدین اغلب ساعت های روز را سر کار هستند و در بیشتر موارد شب ها به دلیل خستگی نمی توانند با فرزند خود وقت بگذراند. همین امر باعث ایجاد احساس تنهایی و کمبود محبت در بچه ها می شود. همچنین در طولانی مدت آن ها را به کودکی غمگین تبدیل می کند.

بیماری اعضای خانواده

در زمان هایی که یکی از اعضا خانواده مریض می شوند تمام افراد آن خانه احساس غم و ناراحتی می کنند. کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بیمار بودن اعضای خانواده می تواند بر روان کودک تاثیر بگذارد و باعث غمگین شدن او شود.

پیشگیری از غمگین شدن کودک

نحوه رفتار با کودک غمگین؛ مواردی که باعث ناراحتی شدید کودک می شوند و درمان آن

نحوه ی رفتار با کودک غمگین بسیار مهم می باشد. اما چگونگی پیشگیری از به وجود آمدن غم در آن ها نیز از موارد قابل تامل است. با توجه به شرایط زندگی والدین می توانند تشخیص دهند که ممکن است با این شرایط کودک به غم افسردگی مبتلا شود. بنابراین، این والدین وظیفه دارند که فضایی را برای کودک ایجاد کنند که در آن احساس ناراحتی نکند.

والدین در هر شرایط و زمانی باید با فرزند خود به گونه ای رفتار کنند که بین آن ها دلبستگی عمیق و سالم شکل گیرد. محبت های به جا و مدام، مراقبت های صحیح و رفتار مناسب موجب ایجاد این وابستگی سالم و عمیق در بین آن ها می شود. علاوه بر این اختصاص دادن وقتی مفید برای کودکان بسیار حائز اهمیت است. والدین شاغل گرچه زمان کمتری برای برقراری ارتباط با فرزند خود دارند اما می توانند از این زمان کم بهترین استفاده را ببرند. هرچه رابطه والدین با بچه بهتر باشد او کمتر به حس غم مبتلا می شود.

مطلب مشابه: فریاد زدن بر سر کودک چه عوارضی دارد و چه تاثیری بر رفتار کودک دارد؟

چه زمانی غمگین بودن کودکان نگران کننده است؟

در رفتار با کودکان غمگین والدین ابتدا باید بدانند که چه حالت های خطرناک و نگران کننده می باشد. علائم نگران کننده در کودکان شامل موارد زیر می باشد.

  • احساس غم و ناراحتی در صورت کودک به حدی باشد که افراد متوجه اندوه او شوند.
  • زمان هایی که کودک به هر دلیلی و سر هر مسئله ای شروع به گریه کردن می کند.
  • تغییر اشتها در کودک به حدی باشد که در کوتاه مدت منجر به چاق یا لاغر شدن او شود. زیرا احساس غم می تواند اشتها را به طور ناگهانی افزایش یا کاهش دهد.
  • احساس غم بر خواب کودک نیز تاثیر می گذارد. زمانی که کودک بیشتر از حالت عادی می خوابد یا کم خوابی شدید دارد ممکن است نگران کننده باشد.
  • احساس پریشانی مداوم در کودک و سرگرمی در کارهای روزمره او نیز حالت نگران کننده دیگری می باشد.
  • زمانی که سطح یادگیری بچه پایین بیاید و در او کند شدن احساس شود.
  • در مواقعی که بچه نمی تواند تمرکز کند یا چیزی را به ذهن بسپارد.
  • عصبانی های بی دلیل و خشم ناگهانی زیاد نیز از موارد نگران کننده در مورد آن ها می باشد.
  • در مواقعی که کودک رفتار خطرناک از خود نشان می دهد که باعث شود سلامتی او به خطر بیفتد.

عملکرد والدین در رفتار با کودک غمگین باید چگونه باشد؟

والدین برای بهبود رفتار با کودک غمگین باید بر نحوه عملکرد خود را کنترل کنند. احساس ناراحتی بچه ها برای پدر و مادر بسیار دشوار می باشد. آن ها معمولا در مواجه با این مشکل بسیار نگران و پریشان می شوند. اما بهتر است که همیشه سه موردی که در ادامه توضیح داده می شود را به خاطر داشته باشند.

  • پدر و مادر باید به طور مداوم به خود و یکدیگر یادآوری کنند که کودک آن ها برای همیشه غمگین باقی نمی ماند. طبیعی است که بچه ها در هنگام حالت های ناراحتی احساس کنند که همیشه ناراحت هستند این مورد در بزرگسالان نیز صدق می کند. پس بهتر است در این زمان ها والدین خونسردی خود را حفظ کنند و بدانند که این حالت غمگین بودن می تواند رفع شود و همیشگی نیست.
  • گذشت زمان می تواند کودک را از حالت غم خارج کند. افسردگی و غم مداوم در میان کودکان بسیار کم و نادر می باشد. والدین باید بدانند که احساس غم فرزندشان بعد از گذشت زمان و در آینده نزدیک کمرنگ تر خواهد شد. کودکان نیز مانند بزرگتر ها بعد از مدتی می توانند خود را با شرایط زندگی وفق دهند. تقریبا همه انسان ها و کودکان در طول عمر خود مدتی را با ناراحتی و احساس غم می گذرانند. اما این حالت با گذشت زمان شدت اولیه خود را از دست می دهد. در زمان های طولانی شدن این حالت می توان از پزشک و روانشناس کمک گرفت.
  • والدین باید برای گذراندن این دوران و رفع آن به فرزند خود کمک کنند. والدینی که در مواجه با این مشکل دستپاچه و سردرگم می شوند نمی توانند به بچه خود کمک کنند. آن ها اغلب فکر می کنند که نمی توانند کاری انجام دهند که این درست نیست. زیرا بیشتر کمک به کودکان غمگین از طریق پدر و مادر صورت می گیرد. بچه ها با حس حمایت آن ها می توانند از سخت ترین چالش های زندگی عبور کنند.

مطلب مشابه: مشکل عقده های کودکی بزرگسالان + روش درمان با تکنیک های روانشناسی

رفتار با کودک غمگین باید چگونه باشد؟

نحوه رفتار با کودک غمگین؛ مواردی که باعث ناراحتی شدید کودک می شوند و درمان آن

پدر مادرهایی که کودک غمگین دارند لازم است چگونگی رفتار با کودک غمگین را بیاموزند. این والدین می توانند از راهکارهای زیر در رابطه با کودک خود کمک بگیرند.

همدل بودن با کودک

والدین باید سعی کنند که با کودک خود همراه و همدل باشند. آن ها باید در رفتار و حالت های خود نشان دهند که برای ناراحتی کودک متاسف هستند و آن ها نیز با او همدرد هستند.

بالا بردن صبر

این کودکان اغلب بهانه گیر، حساس و سخت گیر می شوند. والدین در رفتار خود با آن ها باید نهایت صبر را داشته باشند. زیرا رفتار بد آن ها می تواند حس غم کودک را تشدید کند.

امید دادن به کودک

پدر و مادر باید به کود نشان دهند که می توان در لحظه شاد و مثبت زندگی کرد.

سوال در مورد دلایل غمگینی

از کودک خود در مورد محرک هایی که باعث غمگین شدن آن ها است سوال شود. به طور قطع ناراحت بودن بچه ها دلیل خاصی دارد که دلیل آن در دنیای اطرافشان موجود است. پس بهتر است این دلایل شناسایی شده و مدیریت شود.

تحت فشار قرار ندادن کودک

پرسیدن در مورد ناراحتی و دلایل آن بسیار کمک کننده می باشد اما باید توجه شود که طولانی کردن این صحبت ها موجب آزار کودک می شود. بهتر است تا حدی که کودک حوصله دارد به صحبت کردن پرداخته شود. در نهایت می توان با کنار گذاشتن مسائل ناراحت کننده و انجام فعالیت های دیگر می تواند روحیه او را عوض کند. حتی می توان بعد از صحبت کردن بچه را تنها گذاشت تا با خودش کنار بیاید این موارد به رفتار و روحیه کودک بستگی دارد.

هیچکس مسئول این ناراحتی نیست

بهتر است والدین کسی را مسئول ناراحتی کودک خود ندانند. همچنین ناراحتی را به گردن اطرافیان، معلمان و کودکان دیگر نیندازند.

به کودکان شناسایی احساسات یاد داده شود

در این زمان والدین می توانند به کودک خود یاد بدهند که بالا و پایین احساس خود را بشناسند و با آن کنار بیایند. معمولا کودکان در این مواقع فکر می کنند که همیشه غمگین هستند. اما باید به آن ها یاد داده شود که احساس غم همیشگی نیست و رفع می شود.

یادآوری جنبه های مثبت زندگی

کارهای جذاب و مثبتی که کودک می تواند انجام دهد به او یادآوری شود. در این واقع بهترین کار جلب توجه کودک به اتفاقات خوش زندگی است.

تحریک به بهبود روابط اجتماعی

کودکان در حالت ناراحتی و غم معمولا تنها تر از هر زمان دیگری هستند. والدین باید آن ها را برای ارتباط بهتر با دوستان و اطرافیان تحریک کنند. سعی شود که کودک به مکان های شلوغ مانند پارک ها، مهمانی ها و شهربازی ها برده شود. این گونه او با افراد زیادی ارتباط می گیرد و حس غم در وی کمتر می شود.

افزایش اعتماد به نفس کودک

کودکان در مورد بعضی از فعالیت ها بسیار خوب عمل می کنند. والدین بهتر است تمرکز بیشتری روی این فعالیت ها داشته باشند انجام این کار ها اعتماد به نفس کودک را افزایش می دهد.

مراقبت از شرایط کودک

پدران و مادران باید در این شرایط مواظب فعالیت ها، غذا و خواب کودک خود باشند. این موارد هرگز نباید نادیده گرفته شوند.

خطاهای رایج در رفتار با کودک غمگین

رفتار با کودک غمگین مسئله ای بسیار حساس و حیاتی می باشد. والدین و اطرافیان هرگز نباید ناراحتی کودک را نادیده بگیرند و به سادگی از آن رد شوند. بعضی از افراد عقیده دارند که باید در این حالت حساسیت به خرج ندهند و اجازه دهند که مشکل در طول زمان حل شود.

این مورد درست نیست و ممکن است منجر به کمبود محبت و مشکلات بیشتری برای کودک شود. هرگز نباید کودک مورد تمسخر و آزار و اذیت قرار بگیرد. انتقاد کردن از کودک و مقایسه کردن او با سایر کودکان اصلا رفتار مناسبی نیست.

مطلب مشابه: تنبیه اصولی کودک؛ نکاتی درباره تنبیه کودکان توسط پدر و مادر

مطالب مشابه را ببینید!